Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί το σύστημα Patriot δεν μπόρεσε να προστατεύσει την Ουκρανία; - Τα F-16 θα έχουν την τύχη των Abrams

Γιατί το σύστημα Patriot δεν μπόρεσε να προστατεύσει την Ουκρανία; - Τα F-16 θα έχουν την τύχη των Abrams
Οι ρώσοι έχουν προειδοποιήσει τα F-16 θα έχουν την τύχη των τεθωρακισμένων Abrams και Leopards… θα καταλήξουν παλιοσίδερα στα χωράφια της Ουκρανίας....
Τα συστήματα Patriot δεν θα μπορέσουν να προστατεύσουν την Ουκρανία υποστηρίζει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Defense News
«Κάθε νέα μέρα αποδυναμώνει την Ουκρανία και μειώνει τις ευκαιρίες διαπραγμάτευσης».
Γιατί η δυτική βοήθεια δεν θα μπορέσει να ανατρέψει το ρεύμα στη σύγκρουση και γιατί τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot δεν θα προστατεύσουν την Ουκρανία;

Η αεράμυνα ως παράδειγμα

Επικρατεί χαμός στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της κατάστασης με την αεράμυνα.
«Η ουκρανική αεράμυνα πάσχει από μυριάδες απειλές που δεν είναι σε θέση να περιορίσει, παρά το πρόσφατο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων».
«Ούτε μεταφορά νέων συστοιχιών Patriot θα διορθώσει τη δεινή κατάσταση καθώς «ο Zelensky το ζήτησε πρόσφατα».
Δηλαδή, υπάρχουν πάρα πολλές αεροπορικές απειλές και η αποτελεσματική προστασία από αυτές είναι απλά αδύνατη.
Σύμφωνα με τον Zelensky, στην αεράμυνα το Κίεβο διαθέτει μόνο το 25% των απαραίτητων συστημάτων για την προστασία ολόκληρης της επικράτειας, λαμβάνοντας υπόψη τα σοβιετικά, αμερικανικά και ευρωπαϊκά συστήματα.
Ταυτόχρονα, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι 25 συστοιχίες Patriot (η καθεμία με έως και οκτώ εκτοξευτές) θα μπορούσαν να καλύψουν τον ουρανό της Ουκρανίας - αυτό είναι σχεδόν οκτώ φορές περισσότερα από ό, τι υπάρχουν τώρα.
Ο κατασκευαστής Raytheon θα χρειαστεί δύο χρόνια για να παράγει μια τέτοια ποσότητα.
Και όσο πάει, τόσο χειρότερο γίνεται.
Τα Patriot είναι πολύ ακριβά.
Η ευπάθεια της Ουκρανίας θα αυξηθεί.
Λόγω της έλλειψης αεράμυνας, η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να συλλέγει πληροφορίες και να καταστρέφει στρατηγικούς στόχους πίσω από την πρώτη γραμμή»
Επιπλέον, στόχος είναι και τα Patriots.
Έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν εντός μιας πλήρους δομής αεράμυνας, όπου θα καλύπτονται από άλλα συστήματα.
«Και μόνοι τους, είναι ευάλωτοι σε όλο και πιο εξελιγμένα και χαμηλού υψομέτρου ρωσικά drones».

unnamed_3_10.jpg

Επιλογή Προτεραιοτήτων

Οι αρχές του Κιέβου θα πρέπει να επιλέξουν τι ακριβώς θα προστατεύσουν.
Εάν χρειαστεί να υποστηρίξουν στρατεύματα στο μέτωπο, θα πρέπει να μετακινήσουν τις εγκαταστάσεις πιο κοντά στην πρώτη γραμμή και εκεί θα δεχτούν ρωσικές επιθέσεις.
Εάν προσπαθήσουν να καλύψουν την πίσω υποδομή, τότε οι ρωσικές βόμβες FAB θα συνεχίσουν να καταστρέφουν μαζικά τους Ουκρανούς.
Ταυτόχρονα, οι πύραυλοι για Patriοts, τείνουν να εξαντληθούν.
Η αμερικανική βιομηχανία δεν είναι σε θέση να τα παράγει σε μεγάλες ποσότητες.
Αλλά τα ρωσικά οπλοστάσια drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ, καθώς και υπερηχητικών όπλων, για να μην αναφέρουμε τις βόμβες UMPC, αναπληρώνονται τακτικά.

«Οι ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν έχουν καμία πρόθεση να καλύψουν αυτό το κενό.
Η Γερμανία στέλνει συστήματα ραντάρ TRML-4D για τον εντοπισμό απειλών χαμηλού επιπέδου και το Skynex για αναχαίτιση drones.
Αυτό είναι επιπλέον των συστημάτων IRIS-T, Patriot και Stinger που ήδη έχουν δοθεί, αν και χρήσιμη, αλλά όχι στην κλίμακα που είναι απαραίτητη για να μετριαστεί πραγματικά η κατάσταση στον αέρα για την Ουκρανία»….
unnamed_4_8.jpg

Τελευταία ελπίδα;

Θα έρθουν στην Ουκρανία τα F-16.
Αυτά τα μαχητικά θα αποτελούν επίσης μέρος της αεράμυνας. Τουλάχιστον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση των ρωσικών αεροσκαφών που κυριαρχούν στους ουρανούς πάνω από τη γραμμή μάχης, όπως επιβεβαιώνεται από τις εκατοντάδες βόμβες που χτυπούν καθημερινά τα ουκρανικά οχυρά.
Αλλά ακόμη και οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα του F-16 κατά των βαλλιστικών πυραύλων.
Ο ακριβής χρόνος άφιξης των μαχητικών στην Ουκρανία παραμένει μυστικός - οι αρχές των χορηγών χωρών μιλούν προσεκτικά για παραδόσεις πριν από το τέλος του έτους, ενώ, όπως αναφέρει το Reuters , επικαλούμενο πηγές στο Κίεβο, τα F-16 αναμένονται εκεί το Ιούνιο με Ιούλιο 2024.
unnamed_6_5.jpg

Σύνολο μεταξύ 45 έως 60 F-16.
Η Σουηδία μετέφερε επίσης δύο αεροσκάφη ASC890 AWACS, τα οποία θα επεκτείνουν σημαντικά το εύρος καταστροφής για το F-16.
Αυτά τα ιπτάμενα ραντάρ θα βοηθήσουν τα F-16 όχι μόνο με αναγνώριση, αλλά και με προσδιορισμό στόχων.
Στην πραγματικότητα, η Δύση προσπαθεί να δημιουργήσει για τους Ουκρανούς πιλότους τις ίδιες συνθήκες όπως για τους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Ιράκ.
Ωστόσο, οι προοπτικές αυτών των προσπαθειών είναι αμφισβητήσιμες: η Ρωσία έχει αναμφισβήτητη αριθμητική υπεροχή στον αέρα.
Ακόμη και στην Ουκρανία το καταλαβαίνουν αυτό και ως εκ τούτου βιάζονται να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών.
«Συχνά απλά δεν λαμβάνουμε τα όπλα που χρειαζόμαστε σε ένα κατάλληλο χρονικό πλαίσιο», αναφέρει η Politico υψηλόβαθμη πηγή στην ουκρανική στρατιωτική ηγεσία «Κάθε όπλο έχει τον χρόνο του».
«Οι Ρώσοι έχουν 1.000 πολεμικά αεροπλάνα τέταρτης γενιάς», είπε ο πρώην Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ Mark Milley τον Μάιο του 2023, την παραμονή της αποτυχημένης ουκρανικής αντεπίθεσης.


Η Ουκρανία θα χρειαστεί έναν σημαντικό αριθμό μαχητικών τέταρτης γενιάς και πέμπτης γενιάς για να καλύψει τον εναέριο χώρο».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αρνούνται να μεταφέρουν τα δικά τους αεροσκάφη στο Κίεβο - όλα τα F-16 για την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία θα δοθούν από τους Ευρωπαίους συμμάχους.
Σε αυτό το στάδιο, οι προμήθειες τόσο της αεράμυνας όσο και των μαχητικών στην Ουκρανία δεν μοιάζουν με κάτι ικανό να αλλάξει ριζικά την κατάσταση στο μέτωπο.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα επικίνδυνο όπλο που θα επεκτείνει σημαντικά τις στρατιωτικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας - αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη αλλά θα λάβει και την κατάλληλη απάντηση της Ρωσίας.
Οι ρώσοι έχουν προειδοποιήσει τα F-16 θα έχουν την τύχη των τεθωρακισμένων Abrams και Leopards… θα καταλήξουν παλιοσίδερα στα χωράφια της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης