Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δασμοί της ΕΕ σε προϊόντα της Ουκρανίας για να μειωθούν οι εισαγωγές – Ποια είναι σίγουρα και ποια υπό εξέταση

Δασμοί της ΕΕ σε προϊόντα της Ουκρανίας για να μειωθούν οι εισαγωγές – Ποια είναι σίγουρα και ποια υπό εξέταση

Η ΕΕ επαναφέρει δασμούς στη βρώμη και τα αυγά και τη ζάχαρη της Ουκρανίας

Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να μειώσει τις εισαγωγές βασικών προϊόντων διατροφής από την Ουκρανία, μετά την επαναφορά των δασμών στη βρώμη και τα αυγά, με τη ζάχαρη πιθανότατα να είναι η επόμενη.
Αυτό έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή ενός νέου προτιμησιακού εμπορικού καθεστώτος.
Εκπρόσωποι της ΕΕ ενημέρωσαν το Euronews ότι η πρόσφατη αύξηση των εισαγωγών αυγών από την Ουκρανία προκάλεσε επικείμενους περιορισμούς, μετά την προηγούμενη ανακοίνωση περιορισμών στις εισαγωγές βρώμης έως τις 5 Ιουνίου 2025.
Οι εμπορικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι και οι εισαγωγές ζάχαρης παρακολουθούνται στενά και ενδέχεται σύντομα να αντιμετωπίσουν παρόμοιους ελέγχους.
Η κίνηση ακολουθεί αίτημα της Γαλλίας και της Πολωνίας να τροποποιήσουν την προσωρινή αναστολή των δασμών και των ποσοστώσεων στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας, που εισήχθη μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας το 2022.
Το αναθεωρημένο σύστημα ελεύθερων συναλλαγών, που ισχύει από τις 6 Ιουνίου, περιλαμβάνει έναν αυτόματο μηχανισμό διασφάλισης για την προστασία των ευαίσθητων εγχώριων τομέων από αυξημένες εισαγωγές.
Αυτός ο μηχανισμός καλύπτει προϊόντα όπως αυγά, πουλερικά, ζάχαρη, βρώμη, καλαμπόκι, αποφλοιωμένα δημητριακά και μέλι.
Η Επιτροπή μπορεί να επαναφέρει δασμολογικές ποσοστώσεις εάν οι εισαγωγές αυτών των εμπορευμάτων υπερβαίνουν τις μέσες ποσότητες που εισάγονται μεταξύ 1ης Ιουλίου 2021 και 31 Δεκεμβρίου 2023.

Οι φόβοι για ελλείψεις

Οι εισαγωγές ζάχαρης παρακολουθούνται στενά, με τα σημερινά στοιχεία να έχουν ήδη υπερβεί το όριο έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες για τον ρυθμό των μελλοντικών εισαγωγών», δήλωσε στο Euronews εκπρόσωπος της Κομισιόν, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη παρακολούθηση των επιπέδων ενεργοποίησης.
Ο Luc Vernet από την FarmEurope ανέφερε ότι ορισμένες ουκρανικές εισαγωγές ζάχαρης ενδέχεται να έχουν καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, επηρεάζοντας την αξιολόγηση της Επιτροπής.
Εάν οι εισαγωγές ζάχαρης φτάσουν στο επίπεδο ενεργοποίησης, οι δασμοί θα ενεργοποιηθούν εκ νέου εντός 14 ημερών.
Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα την ένωση της ΕΕ που εκπροσωπεί τους ευρωπαίους χρήστες ζάχαρης στον τομέα των τροφίμων και ποτών (CIUS), η οποία φοβάται ότι οι περιορισμοί στις εισαγωγές μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις.
«Φοβόμαστε ότι τα επόμενα χρόνια, οι όγκοι ζάχαρης δεν θα είναι αρκετοί για να καλύψουν τη ζήτηση της αγοράς της ΕΕ με αυτό», δήλωσε εκπρόσωπος της CIUS στο Euronews.
Η Ουκρανία σημείωσε πρόσφατα ρεκόρ εξαγωγών 108.000 τόνων ζάχαρης τον Μάιο, καθώς τα ζαχαρότευτλα γίνονται μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους παραγωγούς σιτηρών της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης