Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό πολιορκία Biden - Sunak - Macron - Το εντυπωσιακό πείραμα… για την αντοχή του κατεστημένου

Υπό πολιορκία Biden - Sunak - Macron - Το εντυπωσιακό πείραμα… για την αντοχή του κατεστημένου
Εκλογές στις 30 Ιουνίου στη Γαλλία, στις 4 Ιουλίου στο Ηνωμένο Βασίλιο - Πιο νωρίς από ποτέ το debate στις ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών
Στις πολιτικές εξελίξεις σε Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, όπου έχουν προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές εντός του Ιουνίου και Ιουλίου αλλά και στην... πρόωρη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ αναφέρεται δημοσίευμα του Politico, επισημαίνοντας τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τρεις παγκόσμιοι ηγέτες: οι Joe Biden, Emmanuel Macron και Rishi Sunak.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται πως και οι τρεις τους τελούν υπό πολιορκία, από την οποία επιχειρούν να ξεφύγουν, επιλέγοντας... να κάνουν ένα εντυπωσιακό πείραμα, το οποίο τελικά θα αποδείξει μέσα στις λίγες επόμενες εβδομάδες για το εάν το πολιτικό κατεστημένο έχει αντοχές και δυνάμεις σε μια χρονική στιγμή που η κοινωνία φέρεται να επιλέγει... την αλλαγή και την... αναστάτωση.

Εκλογές και debate


Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός Rishi Sunak αναγκάστηκε να περάσει στην άμυνα λόγω των πολιτικών συνθηκών που επικρατούσαν στην χώρα και προκειμένου να αποφύγει ένα πιο δεινό πολιτικό μέλλον, αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 4 Ιουλίου.
Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Biden όντας αντιμέτωπος με τις συνέπειες των δικών του πολιτικών, ένιωσε την ίδια ανάγκη να «ταρακουνήσει» το πολιτικό σκηνικό, με αποτέλεσμα να αρχίσει νωρίτερα από ποτέ – ήδη από τις 27 Ιουνίου – το debate για τις εκλογές.
Αλλά και στη Γαλλία ο πρόεδρος Macron το βράδυ της περασμένης Κυριακής είδε τον εαυτό του να ταπεινώνεται από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και τη νίκη του κόμματος της Marine Le Pen και με μια ξαφνική απόφαση που σόκαρε το Παρίσι, προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου.

Το σχέδιο

Η λογική και στις τρεις περιπτώσεις ήταν η ίδια επισημαίνει σε δημοσίευμα του το Politico.
Ο κάθε ηγέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να συνεχίσει να πορεύεται μέσα σε αυτή τη σύγχυση και να ελπίζει για το καλύτερο, δεν λειτουργεί πια.
Αντιθέτως, υιοθέτησαν μια κοινή στάση: «Φέρτε το τώρα»
Οι υπολογισμοί και των τριών συγχωνεύονται σε ένα εντυπωσιακό πείραμα: Σε λίγες εβδομάδες από τώρα, θα υπάρξει μια τέτοια ραγδαία ροή γεγονότων που θα δοκιμάσει τις «αντοχές» του παραδοσιακού πολιτικού κατεστημένου, σε μια χρονική στιγμή που μεγάλα τμήματα των ψηφοφόρων επιθυμούν… αναστάτωση.
Ο Macron ήταν πιο ξεκάθαρος σχετικά με την αποφασιστικότητα να «αρπάξει» την πρωτοβουλία των κινήσεων, λέγοντας στην χώρα καθώς προκήρυττε εκλογές, ότι ήταν ζήτημα εθνικού χαρακτήρα.
«Το να είσαι Γάλλος, κατά βάθος, σημαίνει να επιλέγεις να γράφεις ιστορία, όχι να σε οδηγεί» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Οι Sunak και Biden ευελπιστούν ότι το ίδιο θα συμβεί με τους Βρετανούς και τους Αμερικάνους.

Διαφορετικές συνθήκες

Πάντως, οι τρεις τους είναι αντιμέτωποι με διαφορετικές συνθήκες.
Τον Biden χωρίζουν δεκαετίες σε ηλικία από τον Macron και τον Sunak.
Οι δύο νεότεροι είχαν επιτυχημένες επιχειρηματικές σταδιοδρομίες και, όταν ήρθαν στο αξίωμα, θεωρήθηκαν ως φρέσκες προσωπικότητες που αντιπροσώπευαν την αλλαγή των γενεών, πριν καταστούν όμως αντιδημοφιλείς.
Ο Macron και ο Biden εκπροσωπούν κεντρώα και κεντροαριστερά κόμματα.
Ο Sunak προέρχεται από το κεντροδεξιό Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο κατείχε την εξουσία για 14 χρόνια και που ξεκάθαρα έχει υποστεί φθορά.
Αλλά αυτές οι διαφορές υπογραμμίζουν και ορισμένες ομοιότητες.

Οι ομοιότητες

Και οι τρεις ηγέτες υπέθεσαν ότι η μόνη τους ευκαιρία να ξεφύγουν από τα τρομερά και δυνητικά μοιραία πολιτικά προβλήματα ήταν μια δραματική αλλαγή του σεναρίου στις αρχές του καλοκαιριού.
Και οι τρεις παλεύουν με εξίσου αδιάφορα εκλογικά σώματα, με τους ψηφοφόρους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να παραπονούνται για τον επίμονο πληθωρισμό, για την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, για το κόστος στέγασης και άλλα.
Και οι τρεις πιστεύουν επίσης ξεκάθαρα ότι οι αντίπαλοί τους είναι ανεύθυνοι, αν όχι επικίνδυνοι - και ότι όσο περισσότερο οι ψηφοφόροι εστιάζουν στις προσωπικότητες και τις πολιτικές των αντιπάλων τους, τόσο πιο δελεαστικό είναι να μείνουν στην κούρσα.

Που ποντάρει ο Biden

Αυτή η πεποίθηση ήταν ο πυρήνας της όλης προσπάθειας επανεκλογής του Biden: ότι οι ψηφοφόροι που δίνουν προσοχή στον Trump τείνουν… να τον αποκρούουν.
Είναι άλλο να λες στους δημοσκόπους ότι σκοπεύεις να ψηφίσεις Trump και άλλο να βλέπεις τον Trump που μουρμουρά και φωνάζει σε ένα debate, και μετά να τον ψηφίζεις.
Καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, οι Δημοκρατικοί επεσήμαναν μια σειρά γεγονότων που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την προεδρική κούρσα: την ενεργητική ομιλία του Biden για την κατάσταση της Ένωσης, και τις εβδομάδες παραμονής του Trump σε αίθουσα δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.
Αλλά τα ποσοστά του Biden δεν παρουσιάζουν καμιά ιδιαίτερη βελτίωση.
To debate, ελπίζουν οι Δημοκρατικοί, θα είναι διαφορετικό.
Αξιωματούχοι της προεκλογικής εκστρατείας του Biden, μιλώντας ανώνυμα για να είναι ειλικρινείς, υποστήριξαν ότι μια σύγκρουση πρόσωπο με πρόσωπο με τον Trump θα μπορούσε να δώσει στο εκλογικό σώμα τηn ώθηση που απαιτείται για να επαναφέρει τα πράγματα προς όφελος του Biden.
«Πρέπει να τον σύρουμε ξανά στο σαλόνι των Αμερικανών», είπε ένας σύμβουλος Biden.
«Η διαφορά τους είναι μικρή, δεν χρειάζεται να αλλάξουν πολύ τα πράγματα.
Και αυτή θα είναι μια καλή στιγμή να το κάνουμε» λέει σύμβουλος του Biden.
Βέβαια, όπως επισημαίνει το Politico, ο κίνδυνος για τον Biden είναι ότι θα μπορούσε να συμβεί ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή οι περισσότεροι ψηφοφόροι να ενθουσιαστούν από τον Trump ή να αδιαφορήσουν για τα ελαττώματα του, και να εστιάσουν στη συζήτηση εκείνη που αφορά τις ανησυχίες για την ηλικία, την ιδεολογία και τα σχέδια του Biden για το μέλλον.

Υπό πολιορκία ο Sunak

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως έχει συμβεί ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι Συντηρητικοί του Sunak βλέπουν τα ποσοστά τους να υποχωρούν μετά την προκήρυξη των εκλογών.
Αντί οι Τόρις να πάρουν τα ηνία και να στριμώξουν τους Εργατικούς του Keir Starmer, οι πρώτες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας έχουν κυλήσει με νέα ρήγματα στο εσωτερικό των Συντηρητικών και με έντονη κριτική στις πολιτικές τακτικές του Sunak.
Είναι χαρακτηριστικό πως κανένα θέμα δεν έχει κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία μέχρι στιγμής περισσότερο από την απόφαση του Sunak την περασμένη εβδομάδα να εγκαταλείψει νωρίς τις τελετές για την επέτειο της D-Day προκειμένου να επιστρέψει στη Βρετανία για μια τηλεοπτική συνέντευξη ενόψει των εκλογών.
Σύμφωνα με το Politico, ο Sunak τελεί υπό πολιορκία τόσο από τους Εργατικούς όσο και από μια δεξιά πτέρυγα που αναπτύσσεται στη χώρα του, με επικεφαλής τον Nigel Farage.
Οι Τόρις που τελούν σε πανικό, βλέποντας να φεύγουν ψήφοι τόσο στα αριστερά τους όσο και στα δεξιά τους - φοβούνται την ολοκληρωτική καταστροφή.
«Αυτοκτόνησαν.
Τελείωσε», είπε μιλώντας στο Politicο o Farage.

Η μοίρα του Macron

Ενδεχομένως ο Macron να βρεθεί αντιμέτωπος με την ίδια… τύχη, εάν αποδειχθεί ότι η οργή των ψηφοφόρων όπως εκφράστηκε στις εκλογές της ΕΕ, θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες εβδομάδες.
Πριν μπει στην πολιτική, ο Macron εργαζόταν ως επενδυτικός τραπεζίτης, δουλεύοντας πάνω σε τεράστιες συμφωνίες συγχώνευσης που θα μπορούσαν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή.
Το 2016, άναψε ένα σπίρτο κάτω από το πολιτικό κατεστημένο της χώρας του, ιδρύοντας το δικό του κεντρώο κόμμα και οδηγώντας το σε μια εκπληκτική εκλογική νίκη το 2017.
Ήταν μια νίκη που ουσιαστικά σκότωσε τα παραδοσιακά κόμματα που έως τότε κυριαρχούσαν στη Γαλλία.
Τώρα πιστεύει ότι μπορεί να ξανακάνει το ίδιο.
Η σκέψη στο περιβάλλον του Macron είναι η εξής: «Εκατομμύρια ψηφοφόροι μπορεί να ένιωθαν άνετα να ψηφίσουν για τον 28χρονο ακροδεξιό Jordan Bardella, επειδή οι ευρωπαϊκές εκλογές - κατά την άποψή τους - απλώς δεν έχουν τόση σημασία.
Πρόκειται για την αποστολή βουλευτών σε ένα κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, του οποίου η λειτουργία έχει κατανοηθεί ελάχιστα, και που δεν διαχειρίζεται θέματα, όπως τα σχολεία, τα νοσοκομεία, η αστυνόμευση στις πόλεις, κοκ.
Αλλά το να ψηφίσουν για να γίνει ο Bardella πρωθυπουργός της Γαλλίας, υπεύθυνος για τις καθημερινές υποθέσεις της χώρας, είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα» λένε από το στρατόπεδο του Macron.
«Και ο Macron εκτιμά ότι η πλειοψηφία των Γάλλων δεν θα επιλέξει τη συγκεκριμένη εκδοχή αλλαγής.
Θα το μάθει αρκετά σύντομα.
Το ίδιο θα συμβεί και με τους συναδέλφους του στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον» καταλήγει το δημοσίευμα του Politico.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης