Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός στους Δημοκρατικούς, ψάχνουν απεγνωσμένα αντικαταστάτη του Biden - Κυρίαρχος ο Trump, νικητής στο debate

Πανικός στους Δημοκρατικούς, ψάχνουν απεγνωσμένα αντικαταστάτη του Biden - Κυρίαρχος ο Trump, νικητής στο debate
Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι Δημοκρατικοί τελούν υπό κατάσταση πανικού μετά από αυτήν την εμφάνιση του Biden
(upd20) Το debate Biden -Trump , του πρώτου στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ μεταξύ ενός νυν και ενός πρώην προέδρου, έβγαλε σαφή νικητή ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου.
Νικητής είναι ο Donald Trump, κυρίως διότι η παρουσία του Joe Biden ήταν απογοητευτική, σε τέτοιο βαθμό που σκόρπισε τον πανικό στο εσωτερικό των Δημοκρατικών, οι οποίοι πλέον διαπιστώνουν ότι με τον Biden υποψήφιο... είναι  αδύνατο να νικήσουν τους Ρεπουμπλικάνους και τον Trump.
Ενδεικτικό των αρνητικών εντυπώσεων που προκάλεσε η παρουσία του Biden είναι ότι κορυφαίοι δωρητές αρχίζουν να επανεξετάζουν τη στάση τους όσον αφορά τη συνέχεια της χρηματοδότησης του Biden, με τη συζήτηση να έχει ανάψει σχετικά με το σενάριο απομάκρυνσης του Joe Biden ως  υποψήφιου καθώς και με το ποιοι θα μπορούσαν να τον αντικαταστήσουν.
Σύμφωνα με  μέτρηση του CNN, το 67% των Αμερικάνων πιστεύει ότι ο 78χρονος Trump, ο οποίος ήταν κατά κοινή παραδοχή πολύ ενεργητικός, επιθετικός και αποφασιστικός, κέρδισε το debate έναντι 33% που θεωρεί νικητή τον Biden.

Αδύναμος ο Biden

Σε αυτό το πρώτο debate, ο Joe Biden είχε πράγματι μια αρκετά αρνητική, αν όχι απογοητευτική παρουσία.
Πολλοί κάνουν λόγο για μια βραδιά... καταστροφή.

Η φωνή του ήταν τραχιά, τον ταλαιπωρούσε βήχας και γενικότερα είχε μια δυσκολία να ολοκληρώσει τις προτάσεις και τον ειρμό της σκέψης του ακόμα και σε θέματα και ζητήματα που θεωρούνται ευνοϊκά για τους Δημοκρατικούς.
Αλλά ακόμα και όταν δεν είχε τον λόγο, ο Biden στεκόταν παγωμένος, με το στόμα ανοιχτό και τα μάτια να μην βλεφαρίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χαρακτηριστικά που αν μη τι άλλο έρχονται να ενισχύσουν την κριτική που του ασκείται για την ηλικία του - 81 ετών -, και κυρίως για την ικανότητα του να ασκήσει επαρκώς τα καθήκοντα του ως πρόεδρος για ακόμα τέσσερα χρόνια.

Σε κατάσταση πανικού οι Δημοκρατικοί

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι Δημοκρατικοί τελούν υπό κατάσταση πανικού μετά από αυτήν την εμφάνιση του Biden, ο οποίος ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει οποιαδήποτε πορεία στο σχεδιασμό του.
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και η αντιπρόεδρος Kamala Harris έκανε λόγο για «αργό ξεκίνημα» του προέδρου Biden σε μια κατά τα άλλα επιτυχημένη βραδιά.
Παρόλο αυτά, στο εσωτερικό των Δημοκρατικών γίνεται ολοένα και πιο σαφές πως είναι σχεδόν αδύνατο για τον Biden να επικρατήσει του Trump.

Σενάρια αντικατάστασης του Biden

Ήδη μάλιστα έχει αρχίσει έντονα η συζήτηση σχετικά με την πιθανή αντικατάσταση του Biden καθώς και για το πόσο εφικτή θα μπορούσε να είναι μια τέτοια κίνηση.
Δημοσίευμα του Politico αναφέρει ότι ορισμένοι εκπρόσωποι των Δημοκρατικών έχουν αρχίσει να συζητούν ενεργά το ενδεχόμενο αντικατάστασης του νυν προέδρου Joe Biden με άλλον υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές εξαιτίας της εμφάνισης του στο debate.
Σύμφωνα με το Politico, πλέον συζητούν ενεργά «αυτό που δεν μπορούσε να συζητηθεί»: την αντικατάσταση του σημερινού αρχηγού κράτους στην εκλογική κούρσα με άλλον υποψήφιο .
«Ο Biden πρέπει να φύγει, δεν υπάρχει αμφιβολία» επισημαίνουν από το Δημοκρατικό κόμμα, όπως αναφέρει το Politico.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι θα υπάρξουν έντονες πιέσεις για αλλαγή υποψηφίου στο επικείμενο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 19 - 22 Αυγούστου, όταν θα πρέπει να επικυρωθεί και επισήμως η υποψηφιότητα του Biden.
Παρόλο αυτά και βάσει του καταστατικού του Δημοκρατικού κόμματος θεωρείται δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αντικατασταθεί ο Biden ως υποψήφιος χωρίς τη συνεργασία και τη συναίνεση του,
εκτός αν και οι αρμόδιοι του κόμματος είναι πρόθυμοι να ξαναγράψουν τους κανονισμούς του κόμματος.

Πρέπει να φύγει

O David Axlerod, σύμβουλος του Barack Obama
υποστήριξε ότι οι Δημοκρατικοί είναι τόσο ανήσυχοι που διερωτώνται εάν πρέπει να συνεχίσει ο Biden ενώ αυξάνονται οι φωνές Δημοκρατικών που κάνουν λόγο για καταστροφή και ότι η ομάδα του Biden πρέπει να τον πείσει να αποσύρει την υποψηφιότητα του και το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατινών να ορίσει άλλο υποψήφιο για το προεδρικό αξίωμα.

Ποια ονόματα ακούγονται

Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη ακούγονται και τα πρώτα ονόματα που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον Biden ως υποψήφιο των Δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται η αντιπρόεδρος Kamala Harris αν και τα δημοσκοπικά ποσοστά της είναι χαμηλά, ο Gavin Newsom, o 56χρονος κυβερνήτης της Καλιφόρνια, ο 59χρονος J. B.Pritzker, κυβερνήτης του Ιλινόις, ο οποίος έχει ξεχωρίσει με τους νόμους του για τις αμβλώσεις και τον έλεγχο της οπλοκατοχής, ο Gretchen Whitmer, ο κυβέρνησης του Μίσιγκαν, ο οποίος ήταν στη λίστα του Biden για αντιπρόεδρος του στις εκλογές του 2020, ο Sherrod Brown, ο πιο ηλικιωμένος - 71 ετών - από τους πιθανούς υποψηφίους που έχει παρελθόν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ο Dean Philips, ο οποίος ήταν και αντίπαλος του Biden κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κερδίσει το κόμμα, και ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Josh Shapiro.
Σύμβουλος του γερουσιαστή Bernie Sanders,  ο οποίος είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος από τον Biden, δήλωσε σε υπόμνημα του 2022 ότι δεν είχε αποκλείσει μια υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024 σε περίπτωση ανοικτής προκριματικής εκλογής, αλλά ο Sanders έχει από τότε δεσμευτεί να μην συμμετάσχει στην κούρσα και έχει υποστηρίξει τον Biden.
Άλλωστε, ορισμένοι Δημοκρατικοί φοβούνται ότι η ιδιότητά του ως αυτοπροσδιοριζόμενου δημοκρατικού σοσιαλιστή θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητές του στις εκλογές.
Κανένας από τους υποψήφιους του τρίτου κόμματος που αμφισβητούν τον Biden από τα αριστερά δεν θεωρείται βιώσιμος διεκδικητής, αλλά θα μπορούσαν να δουν την αποχώρηση του Biden από την κούρσα ως ευκαιρία να ενισχύσουν τον ενθουσιασμό για τις μακρόπνοες υποψηφιότητές τους -συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων Robert F. Kennedy Jr. και Cornel West.

Η φήμη για τη Michelle Obama 

Η αβάσιμη θεωρία ότι οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να αναδείξουν τη Michelle Obama ως υποψήφια για το 2024 κυκλοφορεί εδώ και χρόνια, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει υψηλά ποσοστά εύνοιας.
Ωστόσο, σημειώνει το Forbes, η ίδια έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα θέσει ποτέ υποψηφιότητα για πρόεδρος και δεν θέλει τη θέση.

Ηλικιωμένος, χωρίς συνοχή

O Matt Grossman, πολιτικός επιστήμονας από το πανεπιστήμιο του Michigan υποστήριξε ότι «προφανώς ο μεγαλύτερος παράγοντας αυτού του debate είναι ότι ο Biden φαινόταν ηλικιωμένος και λιγότερο συνεκτικός από ότι ήταν την προηγούμενη φορά που ήταν υποψήφιος».
«Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο θέμα, πιστεύω, πέρα από το debate.
Δεν νομίζω ότι ο Trump έκανε κάτι περισσότερο για να βοηθήσει τον εαυτό του πέρα από τους υποστηρικτές του.
Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι επισκιάζεται από τις εντυπώσεις του κόσμου για την κατάσταση του Biden» επισήμανε ο Grossman.
Από την πλευρά του ο Alex Wagner από το MSNBC έκανε λόγο για την «αρνητική αντίδραση στην απόδοση του Biden» ενώ ο Dave Wasserman, πολιτικός αναλυτής από το Cook Political Report αναφέρθηκε στην επιμονή του Biden να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη προεδρική θητεία, τη στιγμή που οι περισσότεροι Αμερικάνοι εκτιμούν πως δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία του.
H Amy Walter, πολιτική αναλύτρια, υποστήριξε από την πλευρά της ότι το debate το μόνο που έκανε, ήταν να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους τις αδυναμίες του Biden, ιδιαίτερα όσον αφορά την υγεία και τις αντοχές του.
«Σίγουρα ο Trump δεν κέρδισε αυτό το debate, όσο το έχασε ο Biden.
Ο Trump απέτυχε να παρουσιάσει ένα θετικό αφήγημα για τη δεύτερη θητεία του, καθώς αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στο να επισημαίνει τις αποτυχίες του Biden» υποστήριξε η Walter, αναφέροντας πως το debate αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, και ιδιαίτερα αυτούς που αντιπαθούν τόσο τον Biden όσο και τον Trump.

Biden: Τα πήγαμε καλά

Παρά την έντονη κριτική και τον πανικό στους Δημοκρατικούς, ο Biden υποστήριξε μετά το debate ότι πιστεύει πως «τα πήγαμε καλά».
Ερωτηθείς για το εάν ανησυχεί για την παρουσία του και για τις εκκλήσεις κάποιων Δημοκρατικών να παραιτηθεί από την κούρσα, ο Biden απάντησε αρνητικά, αναφέροντας πως «είναι δυσκολο να συνομιλήσεις με έναν ψεύτη».
«Οι New York Times σημείωσαν ότι είπε ψέματα 26 φορές» υποστήριξε ο Biden αναφερόμενος στον Trump.
«Κοιτάξτε, θα τον νικήσουμε τον τύπο.
Και σας χρειάζομαι όλους προκειμένου να τον νικήσουμε.
Είστε ο λόγος για τον οποίο η Αμερική είναι τόσο καλή.
Είμαστε το καλύτερο έθνος στον κόσμο» είπε μιλώντας σε υποστηρικτές του ο Biden.

Εγκρατής ο Trump

Και ενώ ο Biden εξέπεμπε μια εικόνα κατάρρευσης, ο Trump πέρα από τις διάφορες ανακρίβειες και ψέματα για τη μετανάστευση, τις αμβλώσεις και την εξωτερική πολιτική καθώς και ότι απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την κλιματική κρίση και το τι θα συμβεί εάν χάσει στις εκλογές, παρουσιάστηκε πιο συγκρατημένος σε σχέση με τα προηγούμενα debate.
Σε αυτό τον βοήθησαν και οι κανόνες που είχαν συμφωνηθεί για τη διεξαγωγή του debate, και ιδιαίτερα το γεγονός ότι το μικρόφωνο του ήταν κλειστό, με αποτέλεσμα να μην παρεμβαίνει και να μη διακόπτει τον Biden.

Δύο διαφορετικοί κόσμοι

Επιπλέον, υπογραμμίζεται πόσο διαφορετική είναι η αντίληψη των δύο υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αμερική.
Ο Trump υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα έθνος που έχει καταστραφεί, ενώ ο Biden έκανε λόγο για την «χώρα που θαυμάζει περισσότερο ο κόσμος».

Τι ειπώθηκε

Στο διάρκειας 90 λεπτών debate Biden και Trump εστίασαν στο να ανταλλάσσουν πυρά και κατηγορίες για το ποιος... ήταν ο χειρότερος πρόεδρος των ΗΠΑ
ενώ συγκρούστηκαν σε όλα τα κρίσιμα θέματα, από την οκονομία και τον πληθωρισμό μέχρι το μεταναστευτικό και τους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα.
«Ο πληθωρισμός σκοτώνει τη χώρα μας»
υποστήριξε ο Trump, ο οποίος εμφανίστηκε άνετος επαναλαμβάνοντας ένα επιχείρημα που γνωρίζει ότι έχει απήχηση στους Αμερικανούς, υποστηρίζοντας ότι ο Biden έκανε «πολύ κακή δουλειά» στον Λευκό Οίκο.
Από την πλευρά του ο Biden κατηγόρησε τον Trump για τον ρόλο του στην αναίρεση από το Ανώτατο Δικαστήριο της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση, καθώς και ότι «ψεύδεται» σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση και τη σύνδεσή της με την εγκληματικότητα.
Πολλές φορές κατά τη διάρκεια του debate ο Biden κατηγόρησε τον Trump ότι λέει διαρκώς ανακρίβειες και ψέματα.
Πράγματι ο Trump έκανε μια σειρά από αβάσιμες και συχνά αναληθείς δηλώσεις για σειρά θεμάτων, όπως ότι οι Δημοκρατικοί στηρίζουν τις παιδοκτονίες.

Συμπεριφέρεσαι σαν Παλαιστίνιος

Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τον 81χρονο Biden ως αδύναμο ηγέτη, ο Trump υποστήριξε ότι συμπεριφέρεται «σαν Παλαιστίνιος», υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να αφήσει το Ισραήλ «να τελειώσει τη δουλειά» απέναντι στη Ηamas.
Πάντως, ο Trump απέφυγε να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είπε ότι θα δεχθεί το αποτέλεσμα «εάν οι εκλογές είναι δίκαιες».
«Αμφιβάλλω πως θα το αποδεχθείς», σχολίασε ο Biden, επειδή «είσαι τόσο κλαψιάρης», υπενθυμίζοντας πως ο προκάτοχός του δεν είχε παραδεχθεί την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές.
Πράγματι ο Trump επανέλαβε και σε αυτό το debate πως οι εκλογές του 2020 δεν ήταν δίκαιες.

Biden: O Putin μετά την Ουκρανία, θα πάει στην Πολωνία

Εάν η Ρωσία νικήσει την Ουκρανία θα κινηθεί προς την Πολωνία και σε άλλα κράτη υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden κατά τη διάρκεια του debate με τον Donald Trump.
«Κανείς μεγάλος πόλεμος στην Ευρώπη δεν περιορίστηκε στην ευρωπαϊκή ήπειρο» τόνισε ο Biden, αναφέροντας πως η θέση του Trump στο ουκρανικό, απειλεί τον κόσμο με πυρηνικό πόλεμο.

Trump: Η Ρωσία μπορεί να καταλάβει όλη την Ουκρανία

Ο Trump υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα ξεσπούσε ποτέ εάν υπήρχε ένας πραγματικός ηγέτης στον Λευκό Οίκο και δεσμεύτηκε πως, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τερματίσει «τον πόλεμο μεταξύ Putin και Zelensky» προτού αναλάβει επισήμως τα καθήκοντα του στις 20 Ιανουαρίου του 2025.
«Αυτός, ο Biden μας έχει φέρει σε τόσο κακή θέση με την Ουκρανία και τη Ρωσία επειδή η Ουκρανία δεν κερδίζει αυτόν τον πόλεμο.
H Ρωσία μπορεί να καταλάβει όλη την Ουκρανία» υποστήριξε ο Trump, επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία «έχασε τόσους πολλούς ανθρώπους και είναι τόσο λυπηρό».
«Τους τελειώνουν οι άνθρωποι, τους τελειώνουν οι στρατιώτες.
Έχουν χάσει τόσους πολλούς ανθρώπους, έχουν χάσει τόσο υπέροχες πόλεις με χρυσούς θόλους που είναι χιλιάδων ετών.
Και όλα είναι εξαιτίας του και των ανόητων αποφάσεων του» είπε ο Trump.
Όπως είπε, η Ρωσία «κέρδισε πολλά εδάφη» επί διακυβέρνησης των πρώην προέδρων George Bush, Barack Obama και Joe Biden, αλλά τίποτα παρόμοιο δεν συνέβη την περίοδο της διακυβέρνησης του, κάτι που ο Trump το απέδωσε στο γεγονός ότι «τα πάει καλά με τον Putin»..
Σημειώνεται πως το επόμενο debate μεταξύ Biden και Trump έχει προγραμματιστεί στο δίκτυο ABC στις 10 Σεπτεμβρίου.

Πρωτοφανές… οι Financial Times χαρακτηρίζουν «χαζοχαρούμενη» την εμφάνιση Biden στο debate με τον Trump

«Η χαζοχαρούμενη απόδοση του Joe Biden στο προεδρικό debate της Πέμπτης 27 Ιουνίου 2024 βύθισε τους Δημοκρατικούς σε πανικό, καθώς συνειδητοποίησαν τους χειρότερους φόβους τους σχετικά με την ικανότητα του 81χρονου υποψηφίου τους να αντισταθεί στον Donald Trump».
Αυτό αναφέρουν κατά λέξη η Financial Times, τονίζοντας ότι μέσα σε λίγα λεπτά οι Δημοκρατικοί πάγωσαν από το θέαμα ενός αδύναμου Biden που έδωσε ασυνάρτητες απαντήσεις σε μια κομβική συζήτηση για την οποία υποτίθεται ότι είχε περάσει μέρες προετοιμασίας.
Καθώς η βραδιά περνούσε, αυτό το σοκ μετατράπηκε σε συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να αναγκαστεί ο πρόεδρος να παραμεριστεί και ποιος θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει πέντε μήνες πριν από τις εκλογές.
«Υπάρχει υψηλότερο επίπεδο πανικού από ό,τι έχω δει ή πίστευα ότι είναι δυνατό», είπε ένας αξιόλογος εκπρόσωπος του κόμματος.
«Επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους μας», είπε ένας άλλος.
Ο David Axelrod, πρώην ανώτερος σύμβουλος του Barack Obama, είπε στο CNN ότι ο Biden είχε σημειώσει πρόοδο σε ορισμένα θέματα πολιτικής, αλλά παραδέχτηκε: «Θα γίνουν συζητήσεις για το αν θα πρέπει να συνεχίσει».
Οι Δημοκρατικοί έχουν εδώ και καιρό αμφιβολίες για την ικανότητα του Biden να κερδίσει άλλη μια θητεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης