Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: H Κίνα πετάει στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας τη διάσκεψη Zelensky στην Ελβετία - Προωθεί πραγματικό σχέδιο ειρήνης

Reuters: H Κίνα πετάει στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας τη διάσκεψη Zelensky στην Ελβετία - Προωθεί πραγματικό σχέδιο ειρήνης
Τουλάχιστον 26 κράτη συμφώνησαν ή αναζητούν τρόπους να συμμετάσχουν στη διάσκεψη που αντιπροτείνει το Πεκίνο
H Κίνα, παρακάμπτοντας τα σχέδια Δύσης και Zelensky για την ειρήνη της Ουκρανίας, προωθεί το εναλλακτικό ειρηνευτικό της σχέδιο ενόψει της επερχόμενης διάσκεψης στην Ελβετία, αποκαλύπτει το Reuters στις 13 Ιουνίου, επικαλούμενο ανώνυμες διπλωματικές πηγές.
Η κινεζική πρόταση παρουσιάζεται ως εναλλακτική λύση στο ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Volodymyr Zelensky, το οποίο υποστηρίζεται από τους δυτικούς εταίρους του Κιέβου και θα συζητηθεί στις 15-16 Ιουνίου στο θέρετρο Burgenstock της Ελβετίας.
Η ειρηνευτική φόρμουλα 10 σημείων του Zelensky, ένα σχέδιο που σκιαγραφήθηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2022, απαιτεί την πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία, την τιμωρία των υπευθύνων για εγκλήματα πολέμου και την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων, μεταξύ άλλων στόχων.
Δέκα διπλωμάτες επιβεβαίωσαν για το Reuters τις προσπάθειες της Κίνας να ασκήσει πίεση για το δικό της σχέδιό, ενώ ένας από αυτούς χαρακτήρισε την εκστρατεία της Κίνας «λεπτό μποϊκοτάζ» στη σύνοδο κορυφής.
Η Ουκρανία κάλεσε την Κίνα στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη τον Ιανουάριο, αλλά το Πεκίνο δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει.
Ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση διεμήνυσε ότι οι απαιτούμενοι όροι συμμετοχής της δεν πληρούνταν, καθώς δεν θα συμμετείχαν και οι δύο εμπόλεμες χώρες.
Άλλωστε, η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί στη σύνοδο κορυφής.
Αφού το Πεκίνο σηματοδότησε τον ενταφιασμό της ειρηνευτικής διάσκεψης, ο Zelensky κατηγόρησε την Κίνα ότι «εργάζεται σκληρά» για να εμποδίσει τις χώρες να παρευρεθούν στη σύνοδο κορυφής.
Σε συνομιλίες με αναπτυσσόμενες χώρες, η Κίνα δεν επέκρινε ανοιχτά τη σύνοδο κορυφής της Ουκρανίας ούτε ζήτησε ευθέως από τις χώρες να απόσχουν, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο διπλωμάτες που εδρεύουν στο Πεκίνο.

Ακολουθούν τη γραμμή της Κίνας τα BRICS και τα αναπτυσσόμενα κράτη

Το Πεκίνο ανέλυσε στα BRICS και τις αναπτυσσόμενες χώρες το σκεπτικό της, σύμφωνα με το οποίο η εν λόγω μονόπλευρη διάσκεψη το μόνο που θα καταφέρει είναι ουσιαστικά «να παρατείνει τον πόλεμο».
Τα περισσότερα εξ αυτών των εθνών, δε, φαίνεται πως «ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις της για τη διάσκεψη».
Πριν από τη σύνοδο κορυφής, η Κίνα είχε πληθώρα διαβουλεύσεων, τηλεφωνήματα και μηνύματα μέσω της κινεζικής πλατφόρμας WeChat με ξένους αξιωματούχους, δήλωσαν οι διπλωμάτες.
Τον περασμένο μήνα, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις Li Hui επισκέφθηκε την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Συνάντησε αξιωματούχους αναπτυσσόμενων χωρών και στις πρεσβείες τους στο Πεκίνο, σύμφωνα με άγνωστες πηγές.
Ενώ εξηγεί γιατί δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής, το Πεκίνο προσπαθεί επίσης να πείσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να ενταχθούν στο ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων του, το οποίο η Κίνα και η Βραζιλία παρουσίασαν τον Μάιο.
Το εναλλακτικό σχέδιο ειρήνης απαιτεί μια διεθνή διάσκεψη αναγνωρισμένη τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία.
Τουλάχιστον 26 κράτη συμφώνησαν ή αναζητούν τρόπους να συμμετάσχουν στη διάσκεψη που αντιπροτείνει το Πεκίνο, ενώ 45 χώρες υποστήριξαν τις ιδέες που παρουσιάστηκαν στο εναλλακτικό σχέδιο, σύμφωνα με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi.
Καθώς η Κίνα φέρεται να ασκεί πιέσεις για να προωθήσει το εναλλακτικό ειρηνευτικό της σχέδιο, ο αριθμός των συμμετεχόντων στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη της Ουκρανίας μειώνεται δραματικά.
Το Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) ανέφερε στις 11 Ιουνίου ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων κρατών μειώθηκε από 93 σε 78.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης