Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Borrell απειλεί τη Γεωργία - «Η πόρτα της ΕΕ θα κλείσει, ο γεωργιανός λαός θα υποφέρει»

O Borrell απειλεί τη Γεωργία - «Η πόρτα της ΕΕ θα κλείσει, ο γεωργιανός λαός θα υποφέρει»
Η ΕΕ απειλεί με διακοπή της χρηματοδότησης των δυνάμεων ασφαλείας της Γεωργίας, περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και διακοπή των επαφών υψηλού επιπέδου
Ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Josep Borrell απείλησε τη Γεωργία ότι η προσπάθειά της να ενταχθεί στο μπλοκ μπορεί να τερματιστεί, καθώς οι Βρυξέλλες εξετάζουν τις επιλογές για την τιμωρία των αρχών της χώρας λόγω του νόμου περί "ξένης επιρροής".
Σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «η πόρτα για να γίνει η Γεωργία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανοιχτή, αλλά αν η κυβέρνηση συνεχίσει στην ίδια γραμμή, συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει, αυτή η πόρτα θα κλείσει και ο γεωργιανός λαός θα πληρώσει τις συνέπειες, θα υποφέρει».
Το κυβερνών κόμμα στη χώρα του Νοτίου Καυκάσου - η οποία έγινε επίσημα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ πέρυσι - υιοθέτησε τον αμφιλεγόμενο νόμο περί "ξένης επιρροής", ο οποίος, σύμφωνα με τους επικριτές του, έχει ως πρότυπο τη ρωσική νομοθεσία που χρησιμοποιείται για την καταστολή των διαφωνιών.
Το νομοσχέδιο υποχρεώνει τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης που λαμβάνουν πάνω από το 20% των εσόδων τους από το εξωτερικό να εγγράφονται ως "οργανώσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης".
Όπως σημειώνει ο Guardian, ο πληθυσμός της χώρας παραμένει σε συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της προσέγγισης της ΕΕ.

Ποιες συνέπειες εξετάζει η ΕΕ

Ο Borrell δήλωσε ότι οι αρχικές κινήσεις που συζητούνται από τους υπουργούς θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη διακοπή της χρηματοδότησης των δυνάμεων ασφαλείας της Γεωργίας, την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης ή τη διακοπή των επαφών υψηλού επιπέδου.
"Δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τους πολίτες.
Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε περισσότερο πόνο στον πληθυσμό", ανέφερε ο Borrell σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Margus Tsahkna δήλωσε ότι θα υπάρξουν επίσης συζητήσεις σχετικά με την απαγόρευση χορήγησης βίζας Σένγκεν σε υψηλόβαθμους Γεωργιανούς αξιωματούχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης