Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόκκινος συναγερμός στο ΝΑΤΟ για την «τρύπια» άμυνα της Ευρώπης - Ετοιμάζει επιπλέον 50 ταξιαρχίες, πανικός με Ρωσία

Κόκκινος συναγερμός στο ΝΑΤΟ για την «τρύπια» άμυνα της Ευρώπης - Ετοιμάζει επιπλέον 50 ταξιαρχίες, πανικός με Ρωσία
Σοβαρές ελλείψεις και κενά στην άμυνα της Ευρώπης εντοπίζουν οι στρατιωτικοί εγκέφαλοι του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ (5/11/2024) κυριάρχησαν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο 2024 αλλά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, οι στρατιωτικοί εγκέφαλοι της Συμμαχίας επικεντρώθηκαν στην εκτίμηση του τεράστιου κόστους για την ενίσχυση της «αδύναμης» άμυνας της Ευρώπης.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν το 2023 σε σχέδια για τη μεγαλύτερη αναμόρφωση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας εδώ και τρεις δεκαετίες εν μέσω αυξανόμενων φόβων για τη Ρωσία.
Στα παρασκήνια, οι αξιωματούχοι εξετάζουν έκτοτε τις ελάχιστες αμυντικές απαιτήσεις για την επίτευξη αυτών των σχεδίων, τα οποία στάλθηκαν στις εθνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με έναν στρατιωτικό αξιωματούχο του ΝΑΤΟ που μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τεράστια κενά στην άμυνα της Ευρώπη


Οι ελάχιστες απαιτήσεις περιγράφουν λεπτομερώς τις ελλείψεις στους στρατούς του ΝΑΤΟ σε βασικούς τομείς, παρέχοντας μια πρόχειρη ένδειξη για το πόσα δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να κοστίσει η κάλυψη των κενών, είπε ο στρατιωτικός αξιωματούχος.
Το ΝΑΤΟ στοχεύει να μετατρέψει αυτές τις απαιτήσεις σε δεσμευτικούς στόχους για τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών , ώστε να εξασφαλίσουν την άμυνα της Ευρώπης μέχρι το φθινόπωρο του 2025.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί εντοπίζουν πολλά κενά στην άμυνα της Ευρώπης.
Μεταξύ άλλων διαπιστώνουν ελλείψεις σε αεράμυνα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αριθμό στρατευμάτων, πυρομαχικά και απουσία ασφαλών ψηφιακών επικοινωνιών στο πεδίο της μάχης.
Το ΝΑΤΟ δεν έχει δώσει δημόσια εκτίμηση του συνολικού κόστους για την κάλυψη των κενών.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει καθυστερήσεις για την επίτευξη των στόχων του σε μια εποχή που η ενότητά του θα μπορούσε να δοκιμαστεί από δημοσιονομικούς περιορισμούς μεταξύ των ευρωπαϊκών μελών και διαφορές σχετικά με το πόσο επιθετική θα έπρεπε να είναι η στάση του απέναντι στη Ρωσία.
helicopter_4.JPG
Τα πάντα θα κρίνουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ


Το σημαντικότερο είναι ότι οι φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ προκαλούν πανικό ότι της εξέχουσας δύναμης του ΝΑΤΟ μπορεί να ηγείται ένας άνθρωπος που επικρίνει τη συμμαχία – ο πρώην πρόεδρος Donald Trump – ο οποίος κατηγόρησε τους Ευρωπαίους εταίρους ότι εκμεταλλεύονται τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ.
Στη σύνοδο κορυφής της Ουάσινγκτον στις 9-11 Ιουλίου, ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί αναγνώρισαν δημόσια ότι, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, η ήπειρος θα χρειαστεί να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι για την Αμερική, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, η προτεραιότητα θα μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο στον Ινδο-Ειρηνικό, επομένως τα ευρωπαϊκά κράτη στο ΝΑΤΟ πρέπει να κάνουν περισσότερα για την περιοχή τους», είπε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας John Healey στο περιθώριο της συνόδου κορυφής
Απαντώντας σε ερώτηση του Reuters, ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε πως οι ηγέτες της συμμαχίας συμφώνησαν στην Ουάσιγκτον ότι σε πολλές περιπτώσεις θα χρειάζονταν δαπάνες πέραν του 2% του ΑΕΠ για την αποκατάσταση των ελλείψεων.
Σημείωσε ότι 23 μέλη πληρούν πλέον την ελάχιστη απαίτηση 2% ή την υπερβαίνουν.

«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τις αμυντικές τους ικανότητες, την ετοιμότητα των δυνάμεων τους και τα αποθέματα πυρομαχικών», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο υψηλότερο στάδιο συναγερμού από τον Ψυχρό Πόλεμο, με τους πιο απαισιόδοξους αξιωματούχους του, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού υπουργού Άμυνας Boris Pistorius να προειδοποιούν ότι μια επίθεση από τη Ρωσία στα σύνορά του θα μπορούσε να συμβεί εντός πέντε ετών.
airplanes.JPG
Επιπλέον 50 ταξιαρχίες του ΝΑΤΟ

Ενώ η ρωσική οικονομία βρίσκεται ήδη σε εμπόλεμη βάση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις εάν απαιτήσουν περισσότερα χρήματα για αμυντικές δαπάνες από τους φορολογούμενους που πλήττονται από την πίεση του κόστους ζωής για να προετοιμαστούν για έναν πόλεμο που φαίνεται μακρινή προοπτική, λένε οι αναλυτές .
«Μπορεί να περιμένουμε να δούμε μια πολιτική αντίδραση, ειδικά εάν οι πολιτικοί προσπαθήσουν να εξηγήσουν τις περικοπές αλλού με αυξημένους αμυντικούς προϋπολογισμούς», ανέφερε σε σημείωμα της 12ης Ιουλίου η Eurointelligence, μια υπηρεσία ειδήσεων και αναλύσεων που επικεντρώνεται στην ΕΕ.
Η πρώτη σοβαρή αναμόρφωση του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου θα στρέψει τη συμμαχία πίσω στην άμυνα της Ευρώπης έναντι μιας πιθανής ρωσικής επίθεσης, μετά από χρόνια πιο μακρινών αποστολών όπως το Αφγανιστάν. Το Reuters ανέφερε προηγουμένως ότι οι εγκέφαλοι του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι θα χρειαστούν μεταξύ 35 και 50 επιπλέον ταξιαρχίες για να αντέξουν μια ρωσική επίθεση.
Μια ταξιαρχία αποτελείται από 3.000 έως 7.000 στρατιώτες.
Σημαίνει, για παράδειγμα, ότι η Γερμανία θα χρειαζόταν 3-5 επιπλέον ταξιαρχίες ή 20.000 έως 30.000 επιπλέον μάχιμους στρατιώτες, είπε η πηγή, ουσιαστικά μια ακόμη μεραρχία πάνω από τις τρεις μεραρχίες που προσπαθεί να εξοπλίσει το Βερολίνο αυτή τη στιγμή.
Το υπουργείο Άμυνας στο Βερολίνο αρνήθηκε να σχολιάσει απόρρητα σχέδια.
Απηχώντας Αμερικανούς αξιωματούχους, πολλοί Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής - συμπεριλαμβανομένου του Healey - λένε ήδη ότι οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να ξεπεράσουν τον τρέχοντα στόχο της συμμαχίας του 2% του ΑΕΠ.

Πρόταση σοκ για αμυντικές δαπανές 3% του ΑΕΠ

Ο Tuuli Duneton, υφυπουργός αμυντικής πολιτικής στην Εσθονία –μια από τις πιο επιθετικές κυβερνήσεις της Ευρώπης - ζήτησε την αύξηση των αμυντικών δαπανών για κάθε κράτος – μέλος στο 3% του ΑΕΠ.
Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δαπανήσουν 967,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα το 2024, περίπου 10 φορές περισσότερα από τη Γερμανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα, με 97,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ για το 2024 υπολογίζονται σε 1.474,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η επιλογή από τον Trump τον Ιούλιο του γερουσιαστή J.D. Vance ως αντιπροέδρου -ο οποίος αντιτίθεται στη βοήθεια προς την Ουκρανία και έχει επικρίνει τους εταίρους του ΝΑΤΟ- προκάλεσε ανησυχία σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ο αντισυνταγματάρχης Charlie Dietz, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες των Ευρωπαίων συμμάχων να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο στόχο του 2% του ΑΕΠ και σημείωσε ότι έχουν ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ενίσχυση των προϋπολογισμών.
Σύμφωνα με τα νέα αμυντικά σχέδια, η Γερμανία θα χρειαστεί να τετραπλασιάσει την αεράμυνα της – όχι μόνο τον αριθμό των συστοιχιών Patriot αλλά και συστήματα μικρότερης εμβέλειας – για να προστατεύσει βάσεις, λιμάνια και περισσότερους από 100.000 στρατιώτες.
Η Γερμανία είχε 36 μονάδες αεράμυνας Patriot όταν ήταν η πρώτη γραμμή του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ακόμη και τότε βασιζόταν στην υποστήριξη των συμμάχων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Σήμερα, οι γερμανικές δυνάμεις έχουν μειωθεί σε 9 μονάδες Patriot, αφού έδωσαν τρεις στην Ουκρανία από τη ρωσική ειδική επιχείρηση το 2022 και πρέπει να κλιμακωθούν δραστικά.

nato_2_2.JPG
Το κόστος θα είναι σημαντικό

Το Βερολίνο μόλις παρήγγειλε τέσσερις μονάδες Patriot με τιμή 1,35 δισ. ευρώ.
Σε ένδειξη των δημοσιονομικών προκλήσεων που ήδη επιβαρύνουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία σχεδιάζει να μειώσει κατά το ήμισυ τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία το 2025.
Α
ντίθετα, το Βερολίνο ελπίζει ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών της αναγκών με δάνεια 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα έσοδα παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που εγκρίθηκαν από τους G7, ανέφερε το Reuters.
otan.JPG
Υστερία στην Ευρώπη

Μια άλλη πηγή στρατιωτικού σχεδιασμού σκιαγράφησε ένα σενάριο, όπου οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να στοχεύσουν την αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ramstein στη νοτιοδυτική Γερμανία ή λιμάνια της Βόρειας Θάλασσας όπως το Bremerhaven.
Επίσης αξιωματούχος σχεδιασμού του ΝΑΤΟ είπε ότι η άμυνα στον κυβερνοχώρο πρέπει να ενισχυθεί για να προστατευτεί από μια επίθεση χάκερ που θα μπορούσε να επηρεάσει πιθανές αναπτύξεις στρατευμάτων, για παράδειγμα, στην Πολωνία.
Στην Ευρώπη καλλιεργείται αντιρωσική υστερία και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ζητούν τη μετακίνηση ετοιμοπόλεμων στρατευμάτων μέχρι την πιθανή γραμμή του μετώπου.

Αμυντική συμφωνία Βρετανίας – Γερμανίας

Εν τω μεταξύ Βρετανία και Γερμανία, οι δύο κορυφαίοι χορηγοί στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από την Ευρώπη υπέγραψαν αμυντική συμφωνία.
Σύμφωνα με το Politico η ανησυχία για το πως η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να περιορίσει δραματικά τη στήριξη προς την Ουκρανία το επόμενο έτος έχει ενταθεί, από τότε που ο Trump επέλεξε, ως υποψήφιο αντιπρόεδρο, τον Vance.
Η διμερής συμφωνία δεσμεύει και τις δύο πλευρές να εντείνουν τον συντονισμό τους σε επίπεδο βιομηχανίας, καθώς και τις κοινές επιχειρήσεις, ενώ προετοιμάζει το έδαφος και για «πολλά περισσότερα που θα ακολουθήσουν», γράφει το Politico.
«Αυτές οι επισκέψεις στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια θα είναι η πρώτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης σε αμυντικό επίπεδο», σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.
Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία είναι οι μεγαλύτεροι χορηγοί στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Το 2023, δέσμευσαν για τον σκοπό αυτό 74,9 δισεκατομμύρια ευρώ και 66,8 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.
reuters_4.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης