Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ομολογία – σοκ από τον πρόεδρο της Τσεχίας και πρώην στρατηγού του ΝΑΤΟ – «Η Ουκρανία δεν σώνεται… πρέπει να δώσει εδάφη στη Ρωσία»

Ομολογία – σοκ από τον πρόεδρο της Τσεχίας και πρώην στρατηγού του ΝΑΤΟ – «Η Ουκρανία δεν σώνεται… πρέπει να δώσει εδάφη στη Ρωσία»
Οι Ουκρανοί πρέπει να είναι «ρεαλιστές» και να παραχωρήσουν εδάφη στη Ρωσία, λέει ο Τσέχος πρόεδρος
Ανοιχτά πλέον μίλησε ο πρόεδρος της Τσεχίας και πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ στους New York Times.
Οι Ουκρανοί πρέπει να είναι «ρεαλιστές» σχετικά με τους στόχους τους στον πόλεμο, ανέφερε ο Petr Pavel.
Η πιο πιθανή έκβαση της σύγκρουσης είναι ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει κάποια εδάφη.
Η παραδοχή ότι η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει εδάφη προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη από τον Pavel, τον οποίο οι New York Times περιγράφουν ως έναν από τους πιο σταθερούς υποστηρικτές της Ουκρανίας.
Πλέον η κόπωση είναι μεγάλη, παραδέχτηκε ο Pavel.
Ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία μπορούν να περιμένουν να επιτύχουν τους μαξιμαλιστικούς στόχους τους.
«Δεν μπορούσε να μιλήσουμε για ήττα της Ουκρανίας ή ήττα της Ρωσίας. Απλά δεν θα συμβεί», είπε, προσθέτοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι «κάπου στο ενδιάμεσο».

Χάνεται η υποστήριξη

Ο Pavel δεν είναι ο μόνος που έχει κάνει τέτοια σχόλια.
Για παράδειγμα, ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Jan Lipavský είπε επίσης: «Βλέπουμε ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να πάρει πίσω όλη την επικράτειά της αυτή τη στιγμή, αυτό είναι πραγματικότητα».
Από την άλλη, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν σημαίνει ότι υπαγορεύεται στην Ουκρανία να δώσει κάτι από τα εδάφη της στη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας έτσι τους ισχυρισμούς του επιτιθέμενου, σύμφωνα με το τσεχικό ειδησεογραφικό πρακτορείο CTK.
Επί του παρόντος, το Κίεβο απαιτεί την επιστροφή όλων των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.
Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, θέλει η Ουκρανία να παραδώσει το Ντόνετσκ, το Λούγκανσκ και την Κριμαία.

Αμετακίνητος ο Zelensky

Το μέλλον της Ουκρανίας θα είναι το κύριο θέμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky θα κάνει έκκληση για μεγαλύτερη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη.
Επίσης στην Ουάσιγκτον, θα παρουσιάσει ένα «σχέδιο νίκης» στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden και στη συνέχεια θα το δημοσιεύσει.
Ο Zelensky, ο οποίος προηγουμένως απέρριψε το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών με τη Ρωσία, αμβλύνει τη στάση του το καλοκαίρι και άφησε να εννοηθεί ότι οι άμεσες συνομιλίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, δεν υποχώρησε από το αίτημα να εγκαταλείψει η Ρωσία όλη την ουκρανική επικράτεια.
Η Τσεχική Δημοκρατία, μαζί με την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, είναι οι κορυφαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας, αλλά αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν αυξανόμενη δημόσια πίεση να περιορίσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη χώρα να καταλήξει σε συμφωνία με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη αυτό το καλοκαίρι, σχεδόν τα δύο τρίτα των Τσέχων θα υποστήριζαν τον γρήγορο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ακόμη και με κόστος τμήματος της ουκρανικής επικράτειας να παραμείνει υπό ρωσικό έλεγχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης