Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσικά ΜΜΕ: Kόλπο δημοσίων σχέσεων του Macron η σύσκεψη των ηγετών στο Παρίσι μετά το σοκ Vance

Ρωσικά ΜΜΕ: Kόλπο δημοσίων σχέσεων του Macron η σύσκεψη των ηγετών στο Παρίσι μετά το σοκ Vance
Οι Ευρωπαίοι πήραν την ομιλία του Vance προσωπικά και με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο
Σχετικά Άρθρα
Η πορεία των γεγονότων στην ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στις 14-16 Φεβρουαρίου συγκλόνισε τους εκπροσώπους της ΕΕ, σημειώνει ο ρωσικός Τύπος.
Με τις νέες πραγματικότητες που διαμορφώνονται, η Ουάσινγκτον δεν είναι πλέον έτοιμη να επιδείξει πλήρη ενότητα με τους Ευρωπαίους εταίρους της στο ΝΑΤΟ και, ουσιαστικά, προωθεί τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία χωρίς την ΕΕ.
Τα σημάδια συναγερμού μεταξύ των Ευρωπαίων εμφανίστηκαν μετά την πιο αξιοσημείωτη "ομιλία του Μονάχου 2025" από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ JD Vance, όπως τονίζεται.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να επιλύσει τα δικά της ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων άμυνας, ενώ η κυβέρνηση Trump θα βρει τρόπο να επιλύσει ρεαλιστικά τη διένεξη στην Ουκρανία.
O Vance τόνισε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια προέρχεται "εκ των έσω" και όχι από την Κίνα και τη Ρωσία.
"Η απειλή για την οποία ανησυχώ περισσότερο απέναντι στην Ευρώπη δεν είναι η Ρωσία, δεν είναι η Κίνα, δεν είναι κανένας άλλος εξωτερικός παράγοντας.
Αυτό για το οποίο ανησυχώ είναι η απειλή εκ των έσω, η υποχώρηση της Ευρώπης από ορισμένες από τις πιο θεμελιώδεις αξίες της", δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Σοκ στην Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι πήραν την ομιλία του Vance προσωπικά και με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο, επειδή έθεσε ευαίσθητα ζητήματα της διατλαντικής κοινότητας σε υψηλό επίπεδο για πρώτη φορά μετά από χρόνια, εξήγησε στη Vedomosti ο Artyom Sokolov, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.
Η Ευρώπη το αντιλαμβάνεται ως πρόκληση, αλλά οι οικονομίες της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι στενά συνυφασμένες.
Ωστόσο, η ομιλία του Vance έδειξε ότι η αμερικανική πλευρά είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να "επανεκκινήσει" τις διατλαντικές σχέσεις από ό,τι οι Ευρωπαίοι, επισήμανε ο Sokolov.
H ΕΕ μπορεί να προτείνει παραχωρήσεις και να "δώσει στον Trump αυτό που θέλει", για παράδειγμα, αυξάνοντας τον στρατιωτικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, κατά το πρότυπο της ουκρανικής κρίσης, η Ευρώπη αποκλείεται πράγματι από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με μία μόνο λειτουργία να απομένει - να πληρώσει για το Κίεβο.
Όλες οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες ή η αποστολή των "ειρηνοφυλάκων" της στη ζώνη των συγκρούσεων είναι απλά λόγια, τόνισε.

Καθυστερήσεις

Οι ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να καθυστερούν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αλλά ουσιαστικά η ΕΕ δεν ενεργεί ως ξεχωριστός παίκτης.
"Όσον αφορά την επείγουσα συνάντηση των ηγετών που συγκάλεσε ο Macron, εκεί, πιθανότατα, θα αναπτυχθεί ένα ενιαίο σχέδιο για την υποστήριξη του Κιέβου προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση του μετώπου, αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό", δήλωσε ο Sokolov.
Δεν πρόκειται για μια μάχη μεταξύ συμμάχων στο υπερατλαντικό μπλοκ, διότι οι σχέσεις τους έχουν ήδη μια σαφή υποταγή μεταξύ ενός ανώτερου εταίρου, των ΗΠΑ, και κατώτερων εταίρων από την ΕΕ, δήλωσε στο Vedomosti ο Timofey Bordachev, διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομιλία του Vance απλώς περιέγραψε τη νέα τάξη πραγμάτων για τους κατώτερους εταίρους.
Ο  Bordachev πιστεύει επίσης ότι η αμερικανική πλευρά θέλει να αναγκάσει τους Ευρωπαίους να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για βοήθεια προς την Ουκρανία και να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους με τη Ρωσία.
Τούτου λεχθέντος, το τελευταίο δεν ωφελεί την Ευρώπη, επέμεινε ο Bordachev, διότι θέλει να διατηρήσει το εμπόριο με τη Ρωσία, ενώ οι ΗΠΑ χρειάζονται τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Μόσχας για να στηρίξουν την ηγεμονία τους.
Όσον αφορά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που συγκάλεσε ο Macron, ο εμπειρογνώμονας θεωρεί ότι πρόκειται για ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων του ίδιου του Γάλλου προέδρου που δεν θα οδηγήσει σε κάτι σοβαρό.
Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη απέχει πολύ από οποιαδήποτε κοινή απόφαση όσον αφορά τον τερματισμό της σύγκρουσης, δήλωσε στη Izvestia ο Gabrielius Landsbergis, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας: "Ρεαλιστικά, είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι μια διάσκεψη θα βρει τη λύση της σύγκρουσης. Νομίζω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή πιο σύνθετων προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη", δήλωσε.
www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης