Τελευταία Νέα
Διεθνή

ISW: Κερδισμένο το Ιράν από τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία

ISW: Κερδισμένο το Ιράν από τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) με έδρα τις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη επωφελείται τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά από τις συναλλαγές της με τη Μόσχα.
Οι ρωσο-ιρανικές σχέσεις έχουν βαθύνει από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία - με την Τεχεράνη να στέλνει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα για χρήση εναντίον του Κιέβου.
Τι κερδίζει όμως το Ιράν από αυτή τη συνεργασία;
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) με έδρα τις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη επωφελείται τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά από τις συναλλαγές της με τη Μόσχα.
"Το Ιράν αναζήτησε μετρητά για την παραπαίουσα οικονομία του με αντάλλαγμα την πώληση όπλων στο Κρεμλίνο", αναφέρει το δημοσίευμα - τα οποία παρέχονται επαρκώς από τη Μόσχα, δεδομένου ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μετατοπίσει τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά συστήματα και τη νομοθεσία προς μια πολεμική οικονομία.
Και - όπως και η Ρωσία - το Ιράν έχει υποφέρει από τις πολυετείς κυρώσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων του, οπότε τα μετρητά από τον σύμμαχό του λαμβάνονται ευχαρίστως.
Η Τεχεράνη επιδιώκει επίσης να προμηθευτεί ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35, λέει το ISW.
"Η απόκτηση των Su-35 θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ιράν να προβάλει πιο εύκολα και ανεξάρτητα την αεροπορική ισχύ, δεδομένου ότι ο σημερινός ιρανικός αεροπορικός στόλος είναι ξεπερασμένος και κακοσυντηρημένος", σημειώνει το ISW.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά το ISW προσθέτει ότι "οι Ιρανοί ηγέτες έχουν ζητήσει ξεχωριστά τη ρωσική υποστήριξη για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους στον κυβερνοχώρο και των πυραυλικών και διαστημικών προγραμμάτων τους ως μέρος της διευρυνόμενης στρατιωτικής συνεργασίας".

Οι εχθροί του Ιράν

Ένα πράγμα που δεν σχολιάζει το ISW, ωστόσο, είναι η πολιτική οπτική γωνία, σύμφωνα με το SkyNews.
Το Ιράν έχει πολλούς, πάρα πολλούς εχθρούς.
Αυτοί είναι τόσο κοντινοί όσο το Ισραήλ και τόσο μακρινοί όσο η Ουάσινγκτον.
Ορισμένες αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι επίσης ενωμένες εναντίον της Τεχεράνης.
Οι σύμμαχοι είναι όλο και λιγότεροι - οπότε το να έχει κάποιος το μέγεθος, τη δύναμη και τη δύναμη της Ρωσίας είναι κλειδί για το Ιράν.
Αυτή δεν είναι μια νέα εταιρική σχέση - από την πτώση της   V, η Μόσχα και η Τεχεράνη απολαμβάνουν στενούς δεσμούς - αλλά έχει αναμφίβολα επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια.
Για παράδειγμα, το 2007, το Ιράν έγινε η μόνη χώρα της Δυτικής Ασίας που προσκλήθηκε να ενταχθεί στον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας - την υπό ρωσική ηγεσία απάντηση στο ΝΑΤΟ.
Οι σχέσεις έχουν βαθύνει περαιτέρω μετά τη διπλωματική (και οικονομική) απομόνωση της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 - με την ισχυρή βάση στρατιωτικής παραγωγής του Ιράν να προσφέρει στη Μόσχα χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη "Shahed".
Εάν οι αναφορές είναι ακριβείς και η Ρωσία έχει πλέον λάβει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς από το Ιράν, αυτό υπογραμμίζει πόσο μακριά έχει φτάσει αυτή η σχέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania