Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ναι στο μηχανισμό στήριξης 80-90 δις ευρώ από την Ιρλανδία για τις τράπεζες - Διάλυση του κοινοβουλίου μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού

Ναι στο μηχανισμό στήριξης 80-90 δις ευρώ από την Ιρλανδία για τις τράπεζες - Διάλυση του κοινοβουλίου μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού
(upd3) H αποδοχή εκ μέρους της Ιρλανδίας της οικονομικής στήριξης μέσω του μηχανισμού της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι γεγονός. Το ύψος της οικονομικής στήριξης κυμαίνεται ανάμεσα στα 80 με 90 δις ευρώ και θα συμπεριλαμβάνει συνεισφορές από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σουηδία που δεν έχουν νόμισμα το ευρώ, έχουν όμως πολύ καλές σχέσεις με την Ιρλανδία. Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη σύγκληση έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός, Β. Cowen ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διαλύσει το κοινοβούλιο αφού όμως ψηφιστεί ο προϋπολογισμός λιτότητας, κάτι που αναμένεται να γίνει στην αρχή του επόμενου χρόνου.
Η ακριβής οριστικοποίηση του ποσού δεν θα πραγματοποιηθεί πριν τα τέλη Νοεμβρίου. Ακόμη τα συμβαλλόμενα μέρη βρίσκονται σε συζητήσεις για τους όρους της συμφωνίας και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί η Ιρλανδία. Τα χρήματα θα διοχετευτούν στις προβληματικές ιρλανδικές τράπεζες μέσω του δημοσίου αφού οι τελευταίες έχουν κρατικοποιηθεί.
“Η Ιρλανδία πρέπει να προβεί σε γρήγορες και βαθιές περικοπές”, τόνισε ο Jan Kees de Jager, Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και εκφράζει εν πολλοίς όχι μόνο τους ομολόγους του στην ευρωζώνη αλλά και το αίσθημα των δανειστών των Ιρλανδών.
Ο πρωθυπουργός Brian Cowen αν και την προηγούμενη εβδομάδα έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει το μηχανισμό στήριξης δήλωσε ικανοποιημένος: “Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας”.
Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την Ιρλανδία. Αν και ο Υπουργός Οικονομικών, Brian Lenihan είχε δηλώσει ότι είχε παρουσιάσει το οριστικό προσχέδιο του προϋπολογισμού, τώρα καλείται να επαναδιαμορφώσει έσοδα και έξοδα καθώς ο μηχανισμός στήριξης πιέζει την Ιρλανδία για την επιβολή αυξημένων φόρων και περαιτέρω δραστική μείωση δαπανών. H χώρα καλείται να εξοικονομήσει το εξωπραγματικό ποσό των 15 δις ευρώ από το 2011 έως το 2014, κάνοντας τον φετινό προϋπολογισμό της να μοιάζει με... τον τετραγωνισμό του κύκλου σε επίπεδο δυσκολίας ενώ καθίσταται, όπως είναι λογικό, μακράν ο πρώτος προϋπολογισμός άγριας λιτότητας στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μικρύνει το μέγεθος των τραπεζών της χώρας για να τις καταστήσει βιώσιμες, “για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους”, όπως λέει ο ίδιος.
Τα 80 με 90 δις ευρώ ήταν το ανώτατο ποσό που θα μπορούσε να ανεχτεί η ιρλανδική κυβέρνηση για να μπορεί σταδιακά να εξυπηρετήσει την αποπληρωμή του, εξηγούσε ο Υπουργός Οικονομικών, καθώς παρότι ο ίδιος πρότεινε ότι τα 100 δις ευρώ θα ανακούφιζαν ακόμα περισσότερο το προβληματικό τραπεζικό σύστημα της χώρας, κρίθηκε ότι η αύξηση του δανεισμού θα δυσκόλευε ακόμα περισσότερο την αποπληρωμή και υπάρχει, συν τοις άλλοις, και το παράδειγμα της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του eurogroup, Jean - Claude Juncker επιβεβαίωσε, εξάλλου, ότι το συνολικό ποσό του μηχανισμού στήριξης προς την Ιρλανδία θα είναι μικρότερο από 100 δις ευρώ.
Στην Ιρλανδία η κατάσταση είναι τεταμένη. Οι αντιδράσεις του κόσμου στην αποδοχή της στήριξης δεν είναι θετικές για την κυβέρνηση. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στο Δουβλίνο και αποκαλούσαν Cowen και Lenihan “προδότες”.
Απέρριψε τα περί σύγκρισης της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, για ακόμη μία φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλώνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην πρώτη ότι  τα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει θα της επιτρέψουν να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιον, κ. Amadeu Altafaj, η περίπτωση της Ιρλανδίας είναι πολύ συγκεκριμένη. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, ο τραπεζικός κλάδος είναι σχετικά υγιής και ανθεκτικός και αυτό έχει αποδειχθεί τους τελευταίους μήνες και έτσι η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική». «Η Πορτογαλία πέρασε πρόσφατα έναν πολύ φιλόδοξο προϋπολογισμό για το 2011 και αυτό θα επιτρέψει στη χώρα να επιτύχει τους στόχους για μείωση του ελλείμματος».


Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης