Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρόμετρο η Πορτογαλία για τη διάχυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη

Βαρόμετρο η Πορτογαλία για τη διάχυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη
Το 2010 απέρχεται με δύο θύματα από την περιβόητη πια κρίση χρέους της ευρωζώνης. Στην παρέα της Ελλάδας, προστέθηκε το Νοέμβριο και η Ιταλία.
Η διάχυση είναι πιθανό να συνεχιστεί το 2011 με την Πορτογαλία να φαντάζει ως ο επόμενος στόχος των κερδοσκόπων.
Οι επενδυτές ανησυχούν για τη γενικότερη πιστοληπτική ικανότητα χωρών της ευρωζώνης για τις οποίες έχει ώστε κάτι επίφοβο ακουστεί κατά καιρούς για τις οικονομίες τους. Η αλυσίδα... τρόμου που έχει δημιουργηθεί είναι Πορτογαλία – Ισπανία – Βέλγιο – Ιταλία – Ολλανδία.
Τι θα συμβεί; Βαρόμετρο για την εξέλιξη της κρίσης χρέους εντός της ευρωζώνης είναι η συμπεριφορά της Πορτογαλίας. Αυτό υποστηρίζουν αναλυτές της BNP Paribas, ανάμεσά τους και ο Ιωάννης Σκόκος, αναλυτής δημοπρασιών ομολόγων της γαλλικής τράπεζας.
“Εφόσον Ελλάδα και Ιρλανδία απουσιάζουν από τις αγορές, οι δημοπρασίες ομολόγων της Πορτογαλίας κατά πρώτο λόγο και της Ισπανίας κατά δεύτερο θα δείξουν τη διάθεση των επενδυτών και θα αποτελέσουν το βαρόμετρο σχετικά το αν ανέβει το... θερμόμετρο της κρίσης χρέους”, τονίζει.
Δανειζόμενη με απόδοση 6,574% στα δεκαετή ομόλογα στην τελευταία δημοπρασία του 2010, η Πορτογαλία δανείζεται πλέον ακριβότερα από το επιτόκιο δανεισμού που παρέχει ο μηχανισμός στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Η χώρα πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 12 δις ευρώ μέχρι τον Ιούνιο του 2011, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να ωριμάζει ως τον προσεχή Απρίλιο.
“Ποιος θα αγοράσει ομόλογα ενός τόσο ασθενικούς περιφερειακού κρατικού παίκτη, όπως η Πορτογαλία”, διερωτάται ο Micheal Leister, στρατηγικός αναλυτής της WestLB με έδρα το Ντίσελντορφ. “Η ασθενική ρευστότητα του πορτογαλικού τραπεζικού συστήματος λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους επενδυτές και τους ωθεί στο να τηρήσουν αμυντική στάση στην επόμενη δημοπρασία ομολόγων των Πορτογάλων”, συνεχίζει.
Είτε ο Leister επιβεβαιωθεί, είτε διαψευστεί, η BNP Paribas υποστηρίζει πως μόνο μια πολιτική παρέμβαση θα μείωνε το κόστος δανεισμού. Αν πάντως αυτό συμβεί, η γαλλική τράπεζα δεν αποκλείει να κατευναστεί η κρίση χρέους ανάμεσα στις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ. Αν δεν γίνει, τότε ανοίγει το κουτί της Πανδώρας...
“Δεν νομίζω ότι η Πορτογαλία θα εξαντλήσει και το 2011 δίχως να ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης. Τα παραδείγματα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας έδειξαν ότι χώρες που υπερέβησαν την απόδοση 6,5% στο δανεισμό μέσω των αγορών κατέληξαν στον μηχανισμό. Έχουμε δει στο παρελθόν χώρες να εκδίδουν και νέα ομόλογα που δημοπρατούνται με απόδοση πάνω από 6,5% αλλά αυτό δεν είναι και πολύ βολικό για τις χώρες που το πράττουν”, δηλώνει ο Ιωάννης Σκόκος.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης