Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα κέρδη του Helikon Ιnvestments, το ποσοστό 6,48% στη ΔΕΗ και οι τρεις... αυξήσεις κεφαλαίου

Τα κέρδη του Helikon Ιnvestments, το ποσοστό 6,48% στη ΔΕΗ και οι τρεις... αυξήσεις κεφαλαίου
Tο Ιταλο-ιρλανδικό hedge Fund με την ελληνική ονομασία Helicon (Ελικώνας) Ιnvestments, το οποίο αποκομίζει κέρδη από την Ελλάδα τόσο με long μετοχικές τοποθετήσεις όσο και με short θέσεις
Σχετικά Άρθρα

Μπορεί να μην έχουν επισκεφθεί ποτέ το όρος Ελικώνας, αλλά κάποιες άλλες «Μούσες» τους ενέπνευσαν και εμφανίζουν κέρδη από την ενασχόληση τους με τις ελληνικές μετοχές ΔEH, Eurobank, Πειραιώς, Lamda.
Όπως θα δούμε, όπως όλοι οι επενδυτές που επιδιώκουν κέρδη, αγοράζουν σε χαμηλές τιμές και σήμερα καταγράφουν υπερ- κέρδη λ.χ σε Eurobank- ΔΕΗ.
Ο λόγος για το Ιταλο - ιρλανδικό hedge Fund με την ελληνική ονομασία Helicon (Ελικώνας) Ιnvestments, το οποίο αποκομίζει κέρδη από την Ελλάδα τόσο με long μετοχικές τοποθετήσεις όσο και με short θέσεις.
Συγκεκριμένα, από την αγγλική εταιρεία Helicon Ιnvestments, οι εταίροι του fund εμφάνισαν καθαρά κέρδη μετά φόρων 17,2 εκατ. αγγλικές λίρες για την περίοδο 1 Οκτωβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με τον ισολογισμό που δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου 2021.
Κι αυτά τα κέρδη προέρχονται μόνο από την αγγλική εταιρεία του Fund που ιδρύθηκε το 2019 καθώς εκτός από το Λονδίνο διαθέτει και εταιρεία στο Μιλάνο.
Από επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι, οι Ιταλοί εταίροι και ένας Ιρλανδός διαθέτουν τις απαραίτητες προσβάσεις στην Ελλάδα, τόσο στις τράπεζες όσο και σε χρηματιστηριακές.
Ειδικότερα με βάση τις ανακοινώσεις τους, λόγω της Mifid, εκτός από τις αμερικανικές τράπεζες BofA, Citigroup, Morgan Stanley, και την Ελβετική UBS το fund χρησιμοποιεί για τις συναλλαγές του σε ποσοστό 8,3% και το Ambrosia (Σ. Ανάγνου- Τ. Αστυφίδης) ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκτελέσει και συναλλαγές μέσω της Euroxx.
Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι με τις εξαιρέσεις της Eurobank, Lamda σ όλες τις υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες αργότερα προέκυψε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή σε Πειραιώς, Alpha, ΔΕΗ.

Οι ιδρυτές του Fund

Οι πρώην managers του Κairos Pegasus Fund ( της Ελβετικής Τράπεζας Julius Baer ) Μ. Fiumara, D. Grazini, David Mc Lernon, F. Riggio, F. Russso το 2019, σύμφωνα με αγγλικά μέσα ενημέρωσης, συνέστησαν fund το οποίο τον Απρίλιο του 2020 διέθετε υπό διαχείριση κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ και έκτοτε προχώρησαν σε τοποθετήσεις σε Ιρλανδία, Ισπανία, Ελλάδα.
Ας σημειωθεί ότι, το Kairos Pegasus Fund δεν είναι άγνωστο στην Ελλάδα καθώς παλαιότερα διέθετε μετοχικές θέσεις σε μετοχές ελληνικών τραπεζών ή εισηγμένων υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Tα κέρδη από Eurobank – Πειραιώς – ΔΕΗ – Οι φήμες για αγορές στην Lamda και οι πιέσεις σε αυτή

Το Helicon Investements είναι γνωστό στην Ελλάδα για τις μετοχικές του θέσεις σε Eurobank (5,17%), στην Τράπεζα Πειραιώς (5,21%) ενω πριν από λίγες ημέρες (30 Σεπτεμβρίου 2021) ανακοίνωσε την αύξηση της μετοχικής του θέσης στην ΔΕΗ με συνολικό ποσοστό 6,48%, εκ των οποίων 4,93% σε μετοχές και 1,54 % μέσω χρηματοπιστωτικών μέσων (Cash settled equity swap).
Στην Eurobank, τον Απρίλιο του 2021 κατείχε 4,93% των μετοχών και έκτοτε αύξησε το ποσοστό του. Στις 25 Ιουνίου 2021 το Helicon Long short Equity Fund master ICAV κατείχε το 5,0% των μετοχών της Eurobank Δυο ημέρες νωρίτερα το ίδιο fund είχε 5,03%. To ίδιο Ηedge fund ενεπλάκη και στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και σήμερα εμφανίζεται μέτοχος με ποσοστό 5,21%.
Tην περίοδο της πώλησης του 3,4% της Lamda από την κα Μ. Λάτση το Helicon φερόταν ως αγοραστής του πακέτου στην τιμή των 5,6 ευρώ ενω αργότερα προχώρησε σε ρευστοποιήσεις σε υψηλότερες τιμές καθώς υπήρχαν και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών Πειραιώς και Alpha bank.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Helicon δεν ήταν ο μοναδικός αγοραστής του πακέτου, αλλά αποκόμισε κέρδη από την άνοδο της μετοχής της Lamda.
HElICON2020_1.png
Εμπλοκή σε τρείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου – Η θέση και τα υπερ - κέρδη στην ΔΕΗ

Μέχρι σήμερα το Hedge fund Ηelicon έχει εμπλακεί σε δυο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε Τράπεζα Πειραιώς, Alpha bank και σήμερα προετοιμάζεται για την τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου, το Helicon, στις 5 Οκτωβρίου 2020 ανακοίνωσε ότι κατείχε το 5,01% των μετοχών της ΔΕΗ όταν την ίδια ημερομηνία η μετοχή είχε τιμή 5,54 ευρώ.
Φυσικά, οι αγορές του ποσοστού είχαν πραγματοποιηθεί σε χαμηλότερες τιμές και τα κέρδη μέχρι τον Αύγουστο του 2021 ξεπέρασαν το 100% (ή 59 εκατ. ευρώ) καθώς η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2021 είχε φθάσει τα 10,1 ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης