Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε υψηλό 14ετίας το πετρέλαιο - Στο +0,5% και τα 82,39 δολάρια το Brent

Σε υψηλό 14ετίας το πετρέλαιο - Στο +0,5% και τα 82,39 δολάρια το Brent
Tο αργό τύπου West Texas Intermediate πρόσθεσε 1,05 δολάρια ή 1,3%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 79,35 δολάρια το βαρέλι

Κέρδη σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, αφού πληθαίνουν τα σημάδια ότι κάποιες βιομηχανίες έχουν στραφεί στο πετρέλαιο μετά το άλμα των τιμών του φυσικού αέριο.
Η άνοδος των τιμών ακολούθησε και τα δημοσιεύματα ότι η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας δεν εξετάζει να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα της «αυτή την στιγμή», ούτε να απαγορεύσει τις εξαγωγές πετρελαίου.
Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Νοεμβρίου πρόσθεσε 1,05 δολάρια ή 1,3%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 79,35 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε στα 80,11 δολάρια.
Από την άλλη, το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου σκαρφάλωσε κατά 44 σεντς ή 0,5% στα 82,39 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Σε εβδομαδιαία βάση το Brent πρόσθεσε 4,9% στο 5ο διαδοχικό 5νθήμερο κερδών.
Σε τρεις λόγους οφείλεται το γεγονός ότι η τιμή του αμερικανικού αργού διαπραγματεύθηκε αυτή την εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδά της από το 2014, δήλωσε ο James Williams, οικονομολόγος στην WTRG Economics.
«Ο πρώτος είναι η "συγκράτηση" της παραγωγής πετρελαίου από τον OPEC+, ο οποίος ήταν "πολύ συντηρητικός στην αύξηση της παραγωγής από φόβο για μια νέα επιβράδυνση στη ζήτηση λόγω της πανδημίας», τόνισε ο ίδιος.
Δεύτερος λόγος η «ανάκαμψη της οικονομίας», με τις ΗΠΑ να τα πηγαίνουν καλύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο, και την κατανάλωση πετρελαίου να έχει επανέλθει πλέον στο προ πανδημίας επίπεδα.
Ο τρίτος λόγος, σύμφωνα με τον Williams, είναι πως «η αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ δεν ήταν αρκετά γρήγορη ώστε να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, καθώς οι επενδύσεις σε νέες πηγές είναι πιο αργές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης