Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ενεργειακή κρίση σαρώνει Ευρώπη και Ελλάδα - Νέα ρεκόρ στο ρεύμα - Εκτός μάχης πυρηνικοί αντιδραστήρες

Η ενεργειακή κρίση σαρώνει Ευρώπη και Ελλάδα - Νέα ρεκόρ στο ρεύμα - Εκτός μάχης πυρηνικοί αντιδραστήρες
Στην Ελλάδα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ανήλθε στα 316,34 ευρώ ανά MWh
Σχετικά Άρθρα

Σαρώνει την Ευρώπη και την Ελλάδα η ενεργειακή κρίση, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να καταγράφουν νέα ρεκόρ και τους πυρηνικούς αντιδραστήρες να τίθενται εκτός λειτουργίας.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης στην ενέργεια είναι το tweet του επικεφαλής ανταποκριτή του Bloomberg για την ενέργεια, Javier Blas, ο οποίος ανήρτησε έναν ανησυχητικό χάρτη με τις ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, σε νέα επίπεδα ρεκόρ.  
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ: Ουάου, ουάου, ουάου... Ξεμένω από λέξεις για να περιγράψω την ευρωπαϊκή βραχυπρόθεσμη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε ο Blas.
 «Πολλαπλά ρεκόρ καταρρίφθηκαν τη Δευτέρα.
Με εξαίρεση την Πολωνία και τη Σκανδιναβία, όλη η Ευρώπη είναι πάνω από 300 ευρώ ανά MWh (Γαλλία και Ελβετία κοντά στα 400 ευρώ).
Στην Ελλάδα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ανήλθε στα 316,34 ευρώ ανά MWh.
eu_power_prices.jpg

Εκτός λειτουργίας οι πυρηνικοί αντιδραστήρες


Τα συνεχή ρεκόρ στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του Bloomberg, οφείλονται στο ότι «πολλοί πυρηνικοί αντιδραστήρες βρίσκονται εκτός λειτουργίαςι, η ζήτηση είναι υψηλή (η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση), επομένως καίει αέριο για να γεφυρώσει το χάσμα».
Το τελευταίο διάστημα, ολλά πυρηνικά εργοστάσια στη Γαλλία τέθηκαν εκτός λριτουργίας, λόγω τακτικών επιθεωρήσεων ασφαλείας που εντόπισαν ρωγμές σε ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής.
Η ευρωπαϊκή ημερήσια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται καθώς οι ψυχρότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες εξαπλώνοντας σε ολόκληρη την ήπειρο.
Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σε νέο υψηλό την περασμένη εβδομάδα, πάνω από 650% σε ετήσια βάση, λόγω ανησυχιών για μείωση των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe που διασχίζει τη Λευκορωσία και την Πολωνία έως το Mallnow της Γερμανίας.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ.


energy3_1.png
energy4.png

Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση

Η τελευταία γεωπολιτική έξαρση σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας, Bundesnetzagentur, δήλωσε ότι ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 2 δεν θα εκκαθαριστεί μέχρι τον Ιούλιο.
Την Κυριακή, η Γερμανία δήλωσε ότι θα μπορούσε να μπλοκάρει πλήρως τον Nord Stream 2 εάν ξεσπάσει μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης επιδεινώνεται και κινδυνεύει να προκαλέσει δυσαρέσκεια σε πολλούς Ευρωπαίους.
Πόσο καιρός πρέπει να περάσει  έως ότου οι πολιτικοί δώσουν εντολή στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να εφαρμόσουν ανώτατα όρια τιμών στις τιμές ισχύος;
Εάν οι πολιτικοί θέλουν να παραμείνουν στην εξουσία, μπορεί επίσης να χρειαστεί να επιδοτούν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των πολιτών, καθώς ο πληθωρισμός της ενέργειας είναι άγριος.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, εφαρμόζεται επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης