Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Βρετανία ετοιμάζει στροφή στην πυρηνική ενέργεια - Θα τη βαφτίσει «πράσινη»

Η Βρετανία ετοιμάζει στροφή στην πυρηνική ενέργεια - Θα τη βαφτίσει «πράσινη»
H Βρετανία διαθέτει 13 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε 6 εργοστάσια, με την συντριπτική πλειονότητα αυτών να πρέπει να κλείσουν έως το 2030 λόγω παλαιότητας
Σχετικά Άρθρα
Στη Βρετανία, το κόστος ζωής ανεβαίνει δραματικά τους τελευταίους μήνες ενώ ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος της χώρας έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 104% του ΑΕΠ το 2021.

O πόλεμος στην Ουκρανία έχει εντείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα και ο Βρετανός πρωθυπουργός στρέφεται τώρα προς την πυρηνική ενέργεια, ως βασική διέξοδο για να πετύχει την ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της χώρας, αναφέρει η Deutsche Welle.
Έτσι ο Boris Johnson πραγματοποίησε συνάντηση με τους διοικούντες του πυρηνικού ενεργειακού κλάδου στην Ντάουνινγκ Στριτ, ώστε να δει πως θα ανθίσει ξανά ένας ενεργειακός κλάδος που η Βρετανία έχει εγκαταλείψει εδώ και πολλά χρόνια και έχει αντιμετωπίσει με μεγάλο σκεπτικισμό, κυρίως λόγω του κόστους και των πυρηνικών αποβλήτων.

Η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την πυρηνική ενέργεια

Για αυτό και η χώρα, αν και ενεργειακά στηρίζεται κατά 15% στη πυρηνική ενέργεια, έχει να ανοίξει καινούριο πυρηνικό εργοστάσιο από το 1995.
Στο σύνολο, η Βρετανία διαθέτει 13 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε 6 εργοστάσια, με την συντριπτική πλειονότητα αυτών να πρέπει να κλείσουν έως το 2030 λόγω παλαιότητας.
Στόχος του Johnson είναι πλέον όχι μόνο να ανακατασκευάσει τα υπάρχοντα πυρηνικά εργοστάσια αλλά και να ανοίξει καινούρια, ώστε μέχρι το 2050 το 25% των ενεργειακών αναγκών της Βρετανίας να καλύπτεται από αυτά.
Για να επιτευχθεί αυτό βέβαια πρέπει να βρεθούν οι απαραίτητες επενδυτές.
Ο Boris Johnson αυτή τη στιγμή έχει αρκετές σκέψεις ως προς το πώς θα πετύχει το συγκεκριμένο στόχο.
Είναι γεγονός ότι καθώς όλες οι χώρες προσπαθούν να μειώσουν την παραγωγή άνθρακα, τα διεθνή κεφάλαια να στρέφονται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Με αυτό το σκεπτικό, ένας τρόπος για να προσελκύσει τις απαιτούμενες επενδύσεις είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός να χαρακτηρίσει «πράσινη» την πυρηνική ενέργεια, παρά τις ανησυχίες των περιβαλλοντολόγων για τα απόβλητα και δεύτερον να δημιουργήσει ένα νέο οικονομικό μηχανισμό που θα βοηθήσει τους επενδυτές να μειώσουν τα κόστη ανάπτυξης των πυρηνικών εργοστασίων.
Την ίδια στιγμή αναμένεται να καταθέσει στο βρετανικό Κοινοβούλιο τον ετήσιο προϋπολογισμό ο υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak, ο οποίος είναι αντίθετος στην αύξηση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας στη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως όλοι στη βρετανική κυβέρνηση ξέρουν ότι κάτι πρέπει να γίνει καθώς η αύξηση των λογαριασμών ρεύματος έχει φτάσει στο 54%, τα τρόφιμα ακριβαίνουν συνεχώς και τα ράφια έχουν ελλείψεις, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται αναπόφευκτα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης