Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Απίστευτο και όμως αμερικάνικο - Πάνω από 5 δολάρια η βενζίνη, αποτελεί ιστορικό υψηλό όλων των εποχών

Απίστευτο και όμως αμερικάνικο  - Πάνω από 5 δολάρια η βενζίνη, αποτελεί ιστορικό υψηλό όλων των εποχών
Οι αυξήσεις των τιμών έρχονται εν μέσω πληθωρισμού που κοστίζει 635 δολάρια στα νοικοκυριά των ΗΠΑ κάθε μήνα, σύμφωνα με το State Inflation Tracker της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής.
Αν στις ΗΠΑ με τα τεράστια αποθέματα σε πετρέλαιο που έχει, η βενζίνη έχει «σκαρφαλώσει» στα 5 δολάρια το γαλόνι, με τους οδηγούς να σκέφτονται διπλά και τριπλά πόσο καύσιμο να βάλουν στο αυτοκίνητο τους, που μπορεί να φτάσει η τιμή της βενζίνης σε άλλες χώρες που εχουν προβλήματα;
Για παράδειγμα στην Ελλάδα.
Κάθε μέρα η τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια προσθέτει αρκετά λεπτά του ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.

Ρεκόρ στο γαλόνι στα 5 δολάρια

Οι τιμές της βενζίνης σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να αυξάνονται αυτή την εβδομάδα, φτάνοντας το νέο ρεκόρ των 5,016 δολαρίων το γαλόνι την Τρίτη 14 Ιουνίου, σύμφωνα με το AAA, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω.
Ο εθνικός μέσος όρος αυξάνεται από την τιμή της Δευτέρας 13 Ιουνίου των 5,014 δολαρίων ανά γαλόνι, που κατέρριψε τα προηγούμενα ρεκόρ, και από τα 3,080 δολάρια αυτή τη φορά πέρυσι, καθώς οι Αμερικανοί συνεχίζουν να κερδίζουν περισσότερα στην αντλία εν μέσω περιορισμένων προμηθειών καυσίμου και αυξημένης ζήτησης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA), τα συνολικά εγχώρια αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 800.000 bbl στα 218,2 εκατομμύρια bbl την περασμένη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για βενζίνη αυξήθηκε από 8,98 εκατομμύρια b/d σε 9,2 εκατομμύρια b/d, καθώς οι οδηγοί συνεχίζουν να τροφοδοτούν με καύσιμα τα οχήματά τους πριν από την καλοκαιρινή περίοδο, η οποία αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πίεση στη ζήτηση.

Πως διαμορφώνεται η ζήτηση σε πολιτίες των ΗΠΑ

Οι Καλιφορνέζοι βλέπουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στα 6,43 δολάρια το γαλόνι στις 14 Ιουνίου, ακολουθούμενοι από τους οδηγούς στη Νεβάδα με 5,66 δολάρια και στην Αλάσκα στα 5,57 δολάρια.
Οι οδηγοί στις πολιτείες του Ιλινόις, της Ουάσιγκτον, του Όρεγκον, της Χαβάης, της Αριζόνα, της Ουάσιγκτον και της Ιντιάνα είναι επίσης μεταξύ εκείνων που βλέπουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις.
«Προς το παρόν, η ανοδική δυναμική μπορεί να επιβραδυνθεί, αλλά εξακολουθούμε να βρισκόμαστε μόνο ένα πιθανό τράνταγμα για την παροχή, μακριά από το να κινηθούμε ακόμη ψηλότερα», δήλωσε ο De Haan επικεφαλής ανάλυσης πετρελαίου στην GasBuddy.
Σύμφωνα με τον De Haan, οι Αμερικανοί ξοδεύουν τώρα 730 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα κάθε μέρα για βενζίνη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, ενώ «μόνο ο Ιούνιος θα μπορούσε να κοστίσει στους Αμερικανούς 20 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο για να γεμίσουν τις δεξαμενές τους σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο».
Ο εκπρόσωπος της AAA Andrew Gross σημείωσε επίσης ότι οι Αμερικανοί φαίνεται να γεμίζουν ακόμα τα οχήματά τους παρά το υπερβολικά υψηλό κόστος καυσίμων, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει εάν οι τιμές ξεπεράσουν τα 5 δολάρια το γαλόνι, σημείωσε.

Καύσιμα και πληθωρισμός

Οι αυξήσεις των τιμών έρχονται εν μέσω πληθωρισμού που κοστίζει 635 δολάρια στα νοικοκυριά των ΗΠΑ κάθε μήνα, σύμφωνα με το State Inflation Tracker της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής.
Συνολικά, σύμφωνα με την επιτροπή, ο πληθωρισμός θα κοστίσει στο μέσο αμερικανικό νοικοκυριό επιπλέον 7.620 δολάρια το επόμενο έτος.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο έφτασε στο 8,6%, λόγω των αυξήσεων των κρατικών δαπανών για προγράμματα έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με την πανδημία, όπως ο νόμος για το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης $1,9 τρισ. Ουκρανία.

Οι πιθανότητες του Ben Bernanke

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ben Bernanke, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας έχουν «αξιοπρεπείς πιθανότητες» να εκτελέσουν μια «ήπια προσγείωση» και έτσι να αποφύγουν μια πλήρη ύφεση.

Μια ύφεση είναι πιθανή... 

«Οι οικονομολόγοι είναι πολύ κακοί στην πρόβλεψη της ύφεσης, αλλά νομίζω ότι η Fed έχει μια αξιοπρεπή πιθανότητα, μια λογική πιθανότητα να επιτύχει αυτό που ο Jay Powell αποκαλεί ήπια προσγείωση, είτε χωρίς ύφεση είτε πολύ ήπια ύφεση για να φέρει πληθωρισμό κάτω», είπε ο Bernanke στο CNN.
Ο πρώην πρόεδρος, ωστόσο, σημείωσε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν οι τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων δεν σταθεροποιηθούν, οπότε η Fed θα χρειαστεί να «καταπολεμήσει πολύ πιο σκληρά», με τις πολιτικές της να μειώσει τον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης