Τελευταία Νέα
Gun Room

Τα τέσσερα πιστόλια SIG SAUER Spartan IΙ

Τα τέσσερα πιστόλια SIG SAUER Spartan IΙ
Πάλιν δε Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε "μολών λαβέ".
Πλουτάρχου, αποφθέγματα λακωνικά.
Ο Θρύλος των πολεμιστών της κλασσικής Σπάρτης φαίνεται οτι κρατεί καλά και ακόμη αντηχεί στην ιστορία.
Απόσταγμα του “λακωνίζειν”, της μεστής, ουσιώδους έκφρασης και μιας ζωής ταγμένης στην υπηρεσία της φυλής και της κοινωνίας είναι το “ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ”.
Αν και στην πατρίδα της η φράση έχει πλέον ξεθωριάσει, αποτελεί σύμβολο ανά τον κόσμο για τους πολίτες που πιστεύουν στην ατομική ελευθερία και τη θυσία για τις Αρχές που τη διέπουν.
Τα λόγια του Λεωνίδα προς τον Ξέρξη ενέπνευσαν τη Sig Sauer, η οποία το 2012 αφιέρωσε στην εμβληματική επίδειξη γεναιότητας και αυταπάρνησης ένα ειδικά διακοσμημένο πιστόλι 1911.
Το αρχικό SPARTAN ήταν ένα μοντέλο Μ1911 με ράγα στο εμπρός μέρος του σκελετού.
Κατασκευάστηκε ως περιορισμένη έκδοση βασισμένη στο ανοξείδωτο Sig Rail.
Ξεχώριζε από την καφέ (σχεδόν μελιτζανί) απόχρωση της βαφής και τις κορινθιακές περικεφαλαίες που κοσμούσαν τα μαύρα πλακίδια της λαβής.
Πάνω στο κλείστρο είχαν χαραχθεί η φράση “ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ” και άλλη μια περικεφαλαία.
Η απήχηση του μηνύματος ήταν πολύ μεγάλη και τα πιστόλια κατέληξαν να πωλούνται σε συλλέκτες για το διπλάσιο της αρχικής τιμής.
Η ζήτηση οφειλόταν περισσότερο στον πολιτικό απόηχο του μηνύματος, καθώς πολλοί “συντηρητικοί” (όπως τους αποκαλεί το αμερικανικό αριστερόστροφο, μιντιακό καθεστώς) συνδέουν τις συγκεκριμένες λέξεις με την άρνηση να απεμπολήσουν το συνταγματικό δικαίωμα στην οπλοκατοχή.
2_207.jpg
Ο δεύτερος γύρος

Η ζήτηση ξεπέρασε κάθε αναμενόμενο και πολλοί παρακινούσαν τη Sig για μια επόμενη έκδοση του SPARTAN. Κάποιοι στο τμήμα μάρκετινγκ είδαν την ευκαιρία για νέες πωλήσεις. Τον Ιούνιο του 2019 ανακοίνωναν τη δημιουργία μια ολόκληρης σειράς επετειακών πιστολιών πάνω στο ίδιο θέμα. Ονομάζονται SPARTAN II (σαν κάτι από σήκουελ αμερικάνικης ταινίας) και απαριθμούν τέσσερα μοντέλα:
-Το πλήρους μεγέθους (κάνη 5 ιντσών) 1911 Spartan II σε διαμέτρημα .45 ACP. Πανομοιότυπο μηχανικά με το μοντέλο του 2012.
-Το 1911 Spartan II Carry. Πρόκειται για ένα μοντέλο με τον ίδιο σκελετό και διαμέτρημα, αλλά με βραχύtερη κάνη 4,2 ιντσών (10,8cm) για ευκολότερη οπλοφορία.
-Το Ρ938 Spartan II σε διαμέτρημα 9mm Luger. Φέρει μικρότερη κάνη 3 ιντσών (7,6cm) και λόγω αλουμινένιου σκελετού ζυγίζει 455 γραμμάρια. Χωρώντας επτά φυσίγγια είναι ένας καλός συμβιβασμός μεταξύ αποκρυψιμότητας και ισχύος.
-To P238 Spartan II. Αν το φυσίγγιο 9mm δημιουργεί δυσκολίες ανάκρουσης, το τελευταίο μέλος της σειράς Ρ238 χρησιμοποιεί το μικρότερο .380 ACP (γνωστό και ως 9mm Short). Με βραχύτερο κάλυκα και χαμηλότερη γόμωση είναι ευκολότερο να ελεγχεί. Η κάνη έχει μόλις 2,5 ίντσες (6,3cm) μήκος, επιτρέποντας τη μεταφορά ακόμη και σε μία τσέπη.
Οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν όποιο καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες τους ή να τα συλλέξουν όλα μαζί.
3_196.jpg
Κοινές ρίζες

Τα τέσσερα πιστόλια της σειράς έχουν κοινό φινίρισμα σε ένα καφέ μπρονζέ χρώμα που ονομάζουν Coyote. Για κάποιο λόγο στη Sig αποφάσισαν να τους δώσουν μία εικόνα “φθαρμένου” φινιρίσματος. Σαν να έχουν υποστεί ταλαιπωρία από σκληρή χρήση. Υποθέτουμε ότι αυτό θα προσθέτει “πόντους” όταν κάποιος χιπστερ που πηγαίνει στο γραφείο με το ηλεκτρικό πατίνι θα το δείχνει στους φίλους του. Σε κάθε περίπτωση, τα κλείστρα χαράσσονται με το ίδιο μοτίβο και με την “ιερή” φράση. Tα πλακίδια της λαβής σε όλα διακοσμούν ανάγλυφες περικεφαλαίες κορινθιακού τύπου.
Πέρα από τις κοσμητικές ομοιότητες, τα όπλα δένει μία ακόμη κοινή κληρονομιά. Όλα αποτελούν εξελίξεις του ιδίου βασικού σχεδίου που ο Browning δημιούργησε για την Colt. Τα δύο σαρανταπεντάρια ακολουθούν το ακριβές πρότυπο του Μ1911. Το πρώτο αντιστοιχεί στο Government και το μικρότερο προέρχεται από το Commander του 1950. Tο 9mm και το .380 βασίζονται στο Mustang που οι μηχανικοί της Colt δημιούργησαν to 1983, σμικρύνοντας το αρχικό σχέδιο. Ως αποτέλεσμα έχουν όλα κοινό τρόπο χειρισμού και μοιράζονται την αυτή εργονομία. Λειτουργούν με σκανδάλη μονής ενέργειας, έχουν χειροκίνητες ασφάλειες στον κορμό και λύνονται με παραπλήσιο τρόπο.
Πέρα από την αμφιλεγόμενη αισθητική, τα πιστόλια είναι προσανατολισμένα για αμυντική χρήση. Διαθέτουν αντιολισθητική χάραξη στις λαβές, και φωσφορούχα στόχαστρα Siglite. Τα δύο μεγαλύτερα έχουν και ράγες για φακούς, διευκολύνοντας τη θετική αναγνώριση στόχων υπό χαμηλό φωτισμό.
4_171.jpg
Πιστόλια με πολιτικό μήνυμα

Το οικουμενικό δικαίωμα στην οπλοκατοχή και την αυτοάμυνα αποτελεί στόχο.
Διώκεται ως “ξεπερασμένο” από εκείνους που θεωρούν εαυτούς κομισσάριους νέο-σοβιετικού τύπου και ρυθμιστές της μελλοντικής κοινωνίας.
Τουλάχιστον όσον αφορά την Αμερική, αυτό έχει προκαλέσει ένα κίνημα αντίδρασης που περιλαμβάνει τους νομοταγείς και φιλελεύθερους πολίτες, πολλά στελέχη των αστυνομικών δυνάμεων και δικαστές.
Ειδικά οι τελευταίοι δρούν ως θεματοφύλακες της συνταγματικής νομιμότητας, αντισταθμίζοντας την εκτελεστική εξουσία και προστατεύοντας το πολίτευμα από τις αυθαιρεσίες της τρέχουσας κυβέρνησης.
Όσο οι δυνάμεις του συγκεντρωτισμού πιέζουν τις δυτικές κοινωνίες προς τη “δικτατορία των τεχνοκρατών” τόσο το μήνυμα των λόγων που απηύθυνε ο Λεωνίδας θα γίνεται πλέον επίκαιρο.
Στις ΗΠΑ οι πολίτες μπορούν να σταθούν ένοπλοι απέναντι σε επίδοξους μιμητές του Ξέρξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης