Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Βουτιά» πάνω από -6% για το πετρέλαιο, λόγω της επερχόμενης ύφεσης στις ΗΠΑ

«Βουτιά» πάνω από -6% για το πετρέλαιο, λόγω της επερχόμενης ύφεσης στις ΗΠΑ
Πάτο έπιασε το πετρέλαιο…

Στα τάρταρα έχει ρίξει τις τιμές στην ενέργεια η ανησυχία πως η Federal Reserves θα προκαλέσει ύφεση στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το μοντέλο που εφαρμόζει η Fed της Ατλάντα, τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, αλλά και την επανάληψη της δέσμευσης για τιθάσευση του ΔΤΚ, διά στόματος Jerome Powell, εύλογα οι φόβοι για ύφεση εντείνονται.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πετρέλαιο WTI υποχωρούσε κάτω από τα 110 δολ. το βαρέλι – αν και διατηρήθηκε σε ένα επίπεδο λόγω απελευθέρωσης αποθεμάτων.

Το συμβόλαιο του brent, παράδοσης Αυγούστου έχανε 6%, στα 133 δολ. ανά βαρέλι. 
Επίσης, οι τιμές χονδρικής στη βενζίνη υποχωρούν πολύ σήμερα το πρωί...

Το SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production ETF σημείωσε πτώση 7,2% (εισόδου σε ζώνη bear market), σημειώνοντας πτώση για όγδοη συνεχή ημέρα, γεγονός που θα σήμαινε τη χειρότερη πτωτικό σερί από τον Ιούνιο του 2020.
Ο δείκτης S&P 500 Energy είναι «κάτω» 16% την εβδομάδα που μας πέρασε, καταγράφοντας τη χειρότερη πτώση από τον Μάρτιο του 2020, όταν επεβλήθησαν lockdown.
Βραχυπρόθεσμα, αυτό θα πρέπει να είναι καλά νέα για τον μέσο πολίτη, καθώς οι τιμές χονδρικής της βενζίνης και του πετρελαίου θα οδηγήσουν σε πτώση των τιμών λιανικής...

Πάντως, ενώ η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί (καθώς η Κίνα ανοίγει ξανά), η προσφορά παραμένει σημαντικά περιορισμένη.
Από την άλλη, όλη η νομισματική ώθηση αυτή την εβδομάδα έχει τραβήξει την προσοχή των traders βραχυπρόθεσμα ...
«Οι αγορές πετρελαίου έχουν επικεντρωθεί σε μακροοικονομικούς τομείς αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Keshav Lohiya, ιδρυτής της Oilytics.
«Ωστόσο, αναρωτιόμαστε τι θα κάνουν οι αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης ή ακόμη και 50 μονάδες βάσης όταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθωρισμού προέλθει από τα εμπορεύματα».
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, η εστίαση παραμένει στον βαθμό στον οποίο θα μεταβληθούν οι ρωσικές ροές πετρελαίου.
Την Παρασκευή, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Alexander Novak είπε ότι η διακίνηση στα διυλιστήρια της χώρας μπορεί να μειωθεί κατά 10% φέτος.
Τέλος, σημειώνουμε ότι η IEA δήλωσε την Τετάρτη ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα δυσκολευτεί να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης