Η έκθεση ανέφερε ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει «κλειδί» όταν πρόκειται για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Eιδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δημοσιοποίησε ο επενδυτικός οίκος, αφενός η πυρηνική ενέργεια θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα επόμενα χρόνια, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται τεχνολογία «μετασχηματισμού».
Αφετέρου, η ΕΕ θα χρειαστεί 10 τρισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 10,23 τρισεκατομμύρια δολάρια) σε επενδύσεις έως το 2050 γι' αυτό που αποκαλείται «Ενεργειακός μετασχηματισμός της Ευρώπης».
Τα σχόλια του Michele Della Vigna στην συγκεκριμένη έκθεση εξετάζουν εάν η Ευρώπη θα μπορούσε να ενισχύσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, χωρίς συμβιβασμούς στους στόχους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Τι αναφέρει η έκθεση της τράπεζας
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι το φυσικό αέριο - ένα ορυκτό καύσιμο - θα παραμείνει «κλειδί» όταν πρόκειται για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης τις επόμενες δύο δεκαετίες.
«Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι στα βασικά στοιχεία της έκθεσής μας γιατί δεν πιστεύουμε ότι είναι μία από τις τεχνολογίες μετασχηματισμού για το μέλλον», δήλωσε η Della Vigna της Goldman στο «Squawk Box Europe» του CNBC.
«Πιστεύουμε ότι ο άνεμος, η ηλιακή ενέργεια και υδρογόνο είναι σημαντικότερα, αλλά όχι η πυρηνική ενέργεια», πρόσθεσε ο Della Vigna, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της επιχειρηματικής μονάδας μετοχών εμπορευμάτων της τράπεζας.
«Αλλά την ίδια στιγμή, υποθέτουμε ότι η πυρηνική ενέργεια θα διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της στο μακροπρόθεσμο ενεργειακό μείγμα στην Ευρώπη», είπε.
Αυτό θα σήμαινε «λιγότερη απόσυρση και ορισμένες νέες κατασκευές», συμπεριλαμβανομένων των αρθρωτών αντιδραστήρων.
Ο ρόλος του ρωσικού φυσικού αερίου
Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής τόσο πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου στην ΕΕ πέρυσι, σύμφωνα με τη Eurostat.
Η χώρα έχει μειώσει σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τότε που οι δυτικές χώρες επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στο Κρεμλίνο ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Αυτή η κατάσταση έχει ωθήσει τις συζητήσεις για την πυρηνική ενέργεια και τον ρόλο της στην Ευρώπη στο προσκήνιο, ιδίως στη Γερμανία, η οποία σχεδιάζει να κλείσει τους τρεις τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς της μέχρι το τέλος αυτού του έτους.
Ο ρόλος της πυρηνικής ενέργειας
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια είναι υπεύθυνη για περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Στις προηγμένες οικονομίες, ο IEA λέει ότι αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας.
Θέλοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος ο ΙΕΑ υποστηρίζει ότι η πυρηνική ενέργεια έχει μεγάλο αρχικό κόστος και μεγάλους χρόνους παράδοσης.
«Υπάρχει πρόβλημα σε ορισμένες δικαιοδοσίες που ανταγωνίζονται πιο οικονομικές και ταχύτερες στην εγκατάσταση εναλλακτικές, όπως το φυσικό αέριο ή οι σύγχρονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Τι βλέπει ο ΔΟΕ
Επιπλέον, ο ΔΟΕ υποστηρίζει πως οι πυρηνικοί σταθμοί «συμβάλλουν στην ασφάλεια της ηλεκτρικής ενέργειας διατηρώντας σταθερά τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και συμπληρώνοντας τις στρατηγικές απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα, καθώς, σε κάποιο βαθμό, μπορούν να προσαρμόσουν την παραγωγή τους για να συνοδεύουν τις αλλαγές ζήτησης και προσφοράς».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών