Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Έκρηξη» στις τιμές του φυσικού αερίου: Αύξηση - σοκ 22% στο ολλανδικό TTF - Δύο ETFs «κινούν» την αγορά

«Έκρηξη» στις τιμές του φυσικού αερίου: Αύξηση - σοκ 22% στο ολλανδικό TTF - Δύο ETFs «κινούν» την αγορά
Τι τελευταίες έξι εβδομάδες το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς έχει καταγράψει αύξηση 38%, τη μεγαλύτερη από τον περασμένο Αύγουστο.
Άλμα άνω του 20% καταγράφει η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου την Παρασκευή, καθώς οι traders αξιολογούν τους κινδύνους εφοδιασμού λόγω παγκόσμιου ανταγωνισμού και του καύσιμου που πλήττει την Ευρώπη.
Τι τελευταίες έξι εβδομάδες το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς έχει καταγράψει αύξηση 38%, τη μεγαλύτερη από τον περασμένο Αύγουστο.
Επίσης, πρόκειται αύξηση κατά επτά συνεχόμενες ημέρες από τον Μάρτιο.
Η άνοδος της Παρασκευής είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της ακραίας αστάθειας αυτής της εβδομάδας, αφού το συμβόλαιο φάνηκε να βρίσκει ένα πάτωμα κοντά στα 23 ευρώ.
Παρότι τα υψηλά αποθέματα και η μειωμένη βιομηχανική ζήτηση ασκούν πιέσεις στις τιμές τον τελευταίο καιρό, οι traders ανησυχούν για το ενδεχόμενο αναταράξεων εφοδιασμού.
Η Νορβηγία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης, αντιμετωπίζει προβλήματα…
Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ισχυρές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου - που βοήθησαν την Ήπειρο να ανακάμψει από την κρίση - μπορεί να μειωθούν τους επόμενους μήνες μετά από εβδομάδες πτωτικών τιμών, σύμφωνα με τον James Waddell, επικεφαλής της Energy Aspects Ltd.
"Οι ανησυχίες για το υγροποιημένο φυσικό αέριο προκάλεσαν αύξηση στις τιμές, με αποτέλεσμα πολλοί traders που είχαν ποντάρει εναντίον αυτής της αγοράς να υφίστανται ζημίες", δήλωσε ο James Waddell, επικεφαλής του ευρωπαϊκού αερίου και του παγκόσμιου υγροποιημένου φυσικού αερίου στην εταιρεία Energy Aspects Ltd.
"Αυτό έδωσε επιπλέον ώθηση στο TTF", συμπλήρωσε.
Αυτές οι ανησυχίες συμπίπτουν με την άνοδο της θερμοκρασίας στις χώρες της Ευρώπης καθώς αρχίζουμε να μπαίνουμε για τα καλά στο καλοκαίρι, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τη χρήση κλιματιστικών στην Ευρώπη και την Ασία και να εντείνει τον ανταγωνισμό για το LNG.
fsdaddasfsadfsfadsdaf.JPG
Τα δύο ETF που κινούν την αγορά…

Τoυς τελευταίους έξι μήνες, οι επενδυτές έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στα BOIL και UNG, δύο ETFs που ακολουθούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου.
Αυτή η έκρηξη ενδιαφέροντος έχει οδηγήσει σε διπλασιασμό των συνολικών καθαρών περιουσιακών στοιχείων αυτών των κεφαλαίων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, η διαστηριότητα αυτών των funds έχει προκαλέσει ανησυχία για αναταραχή στην υποκείμενη αγορά, αναφέρει η Bloomberg.
Τα BOIL και UNG έχουν συνολικά καθαρά περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περισσότερο από διπλάσιο επίπεδο σε σχέση με πριν από έξι μήνες.
Τα funds αυτά κατέχουν περίπου 30% των μελλοντικών συμβολαίων φυσικού αερίου για τον πρώτο μήνα, ποσοστό το οποίο είναι εξαιρετικά υψηλό σε σύγκριση με άλλα ETFs σε άλλες αγορές εμπορευμάτων.

Με μια τόσο σημαντική θέση, αυτά τα funds μπορούν να προκαλέσουν σημαντική αστάθεια εάν υπάρξει οποιαδήποτε αναγκαστική πώληση ή αγορά.
Ο Gary Cunningham, διευθυντής στην Tradition Energy, μια ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης κινδύνου και προμηθειών στον τομέα της ενέργειας, δήλωσε στη Bloomberg:
"Έχουν γίνει επικίνδυνα μεγάλα."
Προειδοποίησε δε: "Εάν κάτι σημαντικό συμβεί, οι θέσεις τους είναι τόσο μεγάλες που μπορούν κυριολεκτικά να κινήσουν την αγορά."
Όπως επεσήμανε, "Τα ETFs δεν πρέπει να επηρεάζουν την αγορά, αλλά να συναλλάσσονται σύμφωνα με το υπόκειμενο αγαθό.
Σχεδιάστηκαν για να είναι ρευστοποιήσιμα αξιόγραφα, παρόμοια με τις μετοχές, ιδανικά για να προσφέρουν στους επενδυτές τη δυνατότητα έκθεσης σε εμπορεύματα όπως το φυσικό αέριο."
Ωστόσο, όταν αυτά τα ETFs είναι πολύ μεγάλα, μπορούν να επηρεάσουν την υποκείμενη αγορά και να αυξήσουν την αστάθεια.
Το Bloomberg παρατήρησε ότι αυτό συνέβη το 2009 και το 2020.
Η έκρηξη ενδιαφέροντος για τα δύο funds συμπίπτει με την πτώση στις τιμές των συμβολαίων φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 76%, σε περίπου 2 δολάρια, από τον περασμένο Αύγουστο, λόγω του ζεστού χειμώνα στον Βόρειο Ημισφαίριο, πλεονάσματος προσφοράς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και της υψηλής παραγωγής στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης