Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πτώση 1,7% στο πετρέλαιο εν μέσω απογοήτευσης για την κινεζική οικονομία

Πτώση 1,7% στο πετρέλαιο εν μέσω απογοήτευσης για την κινεζική οικονομία
«Στο κόκκινο» ξεκινά την εβδομάδα το πετρέλαιο
Οι ανησυχίες των επενδυτών για τη ζήτηση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και Νο1 στις εισαγωγές πετρελαίου, οδήγησαν σε πτώση τις τιμές του «μαύρου χρυσού», μετά από ένα -εβδομαδιαίο- ανοδικό σερί τριών εβδομάδων.
Οι εν λόγω ανησυχίες απορρέουν από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα 17/7.
Ειδικότερα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας κατά το δεύτερο τρίμηνο (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής Υπηρεσίας, όταν οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,5%, αλλά επιβραδύνθηκε σημαντικά από το 2,2% που σημειώθηκε το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,3% το δεύτερο τρίμηνο, χάρη κυρίως στη χαμηλότερη βάση για σύγκριση από την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν η χώρα πάλευε με την πανδημία COVID-19. Ωστόσο, η μέτρηση ήταν χαμηλότερη από προσδοκίες για ανάπτυξη 7,3%. Παρόλα αυτά, η κινεζική οικονομία έχει πλέον επεκταθεί συνολικά κατά 5,5% μέχρι στιγμής το 2023, χάρη κυρίως στο ισχυρό πρώτο τρίμηνο, αλλά η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομικές μηχανές της χώρας παρέμειναν υπό πίεση.
Σε αυτό το πλαίσιο, το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε με πτώση 1,7% στα 74,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου υποχώρησε επίσης 1,7% και έκλεισε στα 78,50 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, υπενθυμίζεται, το WTI κατέγραψε συνολικά κέρδη 2,1%, ενώ για το Brent η επίδοση ήταν +1,8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης