Τελευταία Νέα
Ενέργεια

GIE: Πιέσεις στην επάρκεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω αύξησης της ζήτησης

GIE: Πιέσεις στην επάρκεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω αύξησης της ζήτησης
Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν καταναλώσει περίπου 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου σε σχεδόν δύο μήνες
Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές συνεχίζουν να αυξάνουν τον ρυθμό κατανάλωσης από τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS), αντλώντας περίπου 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως σε σύγκριση με 340 εκατομμύρια την προηγούμενη ημέρα στις 5 Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Διαχειριστών Υποδομής Φυσικού Αερίου της Ευρώπης (Gas Infrastructure Europe , GIE).
Η πληρότητα των εγκαταστάσεων UGS στην ΕΕ στις 5 Ιανουαρίου (έληξε το πρωί της 6ης Ιανουαρίου) είναι 85,18%, που είναι 12,8 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από τον μέσο όρο για αυτήν την ημερομηνία το 2019-2023 και έως την 1η, 95 μονάδες περισσότερες από πέρυσι.
Ο συνολικός όγκος του φυσικού αερίου στην αποθήκευση είναι περίπου 94,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα - περίπου 15,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα περισσότερα από τον μέσο όρο για αυτήν την ημερομηνία τα προηγούμενα πέντε χρόνια και 3,8 δισεκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι.
Το επίπεδο πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου από την αρχή της περιόδου απόσυρσης -την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου- έχει πλέον μειωθεί κατά 14,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν καταναλώσει περίπου 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου σε σχεδόν δύο μήνες.
Ο ρυθμός απόσυρσης από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου έχει αυξηθεί από την αρχή του έτους.
Το ποσοστό πλήρωσης UGS για την ημέρα μειώθηκε κατά 0,36 ποσοστιαίες μονάδες (περίπου 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) σε σύγκριση με 0,31 ποσοστιαίες μονάδες (περίπου 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) την προηγούμενη ημέρα.
Η πληρότητα των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου μειώθηκε τον περασμένο μήνα κατά 8,3 ποσοστιαίες μονάδες (9,2 δισ. κυβικά μέτρα).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διασφάλιση της αξιοπιστίας των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, επιτρέποντάς τους να καλύπτουν έως και το ένα τρίτο των αναγκών της ΕΕ το χειμώνα.
Ο κανονισμός αποθήκευσης αερίου, που εγκρίθηκε για τη βελτιστοποίηση των προετοιμασιών για το χειμώνα τον Ιούνιο του 2022, έθεσε υποχρεωτικό στόχο για τις χώρες της ΕΕ να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου στο 90% έως την 1η Νοεμβρίου.
Το 2023, η ΕΕ έφτασε στο επίπεδο στόχο ήδη στα μέσα Αυγούστου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης