Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Στο πράσινο» και αυτή την εβδομάδα το πετρέλαιο – Σε υψηλό άνω των τριών μηνών το αμερικανικό αργό

«Στο πράσινο» και αυτή την εβδομάδα το πετρέλαιο – Σε υψηλό άνω των τριών μηνών το αμερικανικό αργό
Σε υψηλό σχεδόν μήνα το Brent
Σχετικά Άρθρα
Με κέρδη έκλεισαν τη συνεδρίαση και την εβδομάδα οι τιμές πετρελαίου, καθώς δέχονται ώθηση από την ανησυχία για την εφοδιαστική αλυσίδα εν μέσω γεωπολιτικής κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα και την Ουκρανία, αλλά και τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Απριλίου ενισχύθηκε 0,61 δολάρια ή 0,7% και έκλεισε στα 83,47 δολάρια ανά βαρέλι, η υψηλότερη τιμή από τις 26 Ιανουαρίου, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Μαρτίου κατέγραψε άνοδο 1,16 δολάρια ή 1,5% κλείνοντας στα 79,19 δολάρια το βαρέλι -η υψηλότερη τιμή από τις 6 Νοεμβρίου.
Για το σύνολο της τρέχουσας εβδομάδας, Brent και WTI σημείωσαν άνοδο 1,6% και 3,1% αντίστοιχα, ενώ για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, κατέγραψαν κέρδη 6% και 6,3% αντίστοιχα.
Νωρίτερα, το Institute of International Finance προειδοποίησε για εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου, εάν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή πάρουν μια στροφή προς το χειρότερο. Αν και το βασικό σενάριο του IIF θεωρεί απίθανη την κλιμάκωση της τρέχουσας αναταραχής, με πιθανότητα λιγότερο από 30% να ξεσπάσει ένας ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος. αν οι εντάσεις ξεφύγουν από τον έλεγχο, οι επιπτώσεις στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ήταν τρομερές.
«Ο δυνητικός αντίκτυπος μιας διαταραχής του εφοδιασμού στις τιμές της ενέργειας εξαρτάται από τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της διαταραχής. Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί κατά πόσο και για πόσο χρονικό διάστημα θα αυξηθούν οι τιμές της ενέργειας, υποθέτουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα εκτοξευθούν κατά 40% το 2024», έγραψαν οι αναλυτές με επικεφαλής τον επικεφαλής οικονομολόγο, Garbis Iradian. «Μαζί με την αύξηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τα έξοδα μεταφοράς και ασφάλισης θα αυξηθούν σημαντικά, δημιουργώντας πληθωριστικές πιέσεις σε μια εποχή που ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο».
Σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο του του IIF, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να αποτύχουν να μειώσουν την ικανότητα των Houthi να επιτίθενται στις ναυτιλιακές οδούς της Ερυθράς Θάλασσας, κάτι που η ομάδα των ανταρτών της Υεμένης κάνει ενεργά από τα τέλη του 2023. Οι επιθέσεις αυτές, που πραγματοποιούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν προκαλέσει πρωτοβουλίες της Δύσης για την ασφάλεια στην περιοχή.
Εάν οι Houthi αντέξουν, οι επιθέσεις τους θα μπορούσαν να επεκταθούν και να συμπεριλάβουν πετρελαιοφόρα και μεταφορείς που μεταφέρουν ακατέργαστα προϊόντα, όπως σίδηρο και σιτηρά, έγραψε ο Iradian.

Ο ρόλος της Hezbollah

Εν τω μεταξύ, η προσφορά πετρελαίου θα δεχόταν βαθύτερο πλήγμα από την ευρύτερη αποδοκιμασία των ισραηλινών ενεργειών, προκαλώντας ενδεχομένως έναν πόλεμο μεταξύ της Hezbollah και του Ισραήλ. Αυτό θα μπορούσε επίσης να συμπαρασύρει το Ιράν στη σύγκρουση, διακόπτοντας τη ναυσιπλοΐα από τα Στενά του Ορμούζ.
«Περίπου το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου περνάει από αυτό το στενό, ενώ μεγάλο μέρος των εξαγωγών πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το υγροποιημένο φυσικό αέριο του Κατάρ περνούν επίσης από αυτό», δήλωσε ο Iradian.
Σύμφωνα με το σενάριο του IIF, η παγκόσμια ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2,4% το 2024, έναντι 3,1% το 2023. Υπό τη συνέχιση των επιθέσεων στη ναυτιλία, ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου θα επιβραδυνόταν στο 0,8%, ασκώντας ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

Τα επιτόκια

Σε αυτή την περίπτωση, σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες τα επιτόκια θα παραμείνει υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συμβάλλοντας στην επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Η αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να είναι ο μοναδικός παράγοντας που διατηρεί το αργό στα τρέχοντα επίπεδα. Κατά άλλα, τα ιστορικά επίπεδα παραγωγής των ΗΠΑ έχουν διατηρήσει την προσφορά άφθονη, ενώ η ζήτηση έχει επιβραδυνθεί από αγορές όπως η Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης