Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πτώση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο πετρέλαιο - Διατηρεί τα 80 δολάρια το Brent

Πτώση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο πετρέλαιο - Διατηρεί τα 80 δολάρια το Brent
Άλλαξε κατεύθυνση το σερί στον «μαύρο χρυσό»
Σχετικά Άρθρα
Με απώλειες έκλεισαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι τιμές πετρελαίου -αν και είχαν ξεκινήσει με ανοδικό σερί την εβδομάδα- καθώς τα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ, επισκίασαν τα θετικά στοιχεία για τον δείκτη PCE της αμερικανικής οικονομίας και τις αισιόδοξες προβλέψεις για τη ζήτηση.
Τούτου λεχθέντος, τα στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) των ΗΠΑ έδειξαν αύξηση στα αποθέματα πετρελαίου κατά 4,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Απριλίου κατέγραψε πτώση 0,55% και έκλεισε στα 81,71 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε 0,4% κλείνοντας στα 78,26 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, Brent και WTI σημείωσαν πτώση 2,2% και 3% αντίστοιχα, βάζοντας τέλος σε ένα ανοδικό σερί δύο εβδομάδων. Για το σύνολο του Φεβρουαρίου 2024, Brent και WTI ενισχύθηκαν 2,3% και 3,2% αντίστοιχα.
Βέβαια, η Wood Mackenzie αναμένει η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να αυξηθεί κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024, μια πρόβλεψη που είναι κοντά στην εκτίμηση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ). Σύμφωνα με την έρευνα, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης θα προέλθει από την Κίνα και την Ινδία.
Οι προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024 διαφέρουν δραματικά, αντανακλώντας αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μετατοπιστεί ο κόσμος από τα ορυκτά καύσιμα. Ο ΟΠΕΚ πιστεύει ότι η χρήση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες δύο δεκαετίες, ενώ ο ΔΟΕ, που εκπροσωπεί τις βιομηχανικές χώρες, προβλέπει ότι θα κορυφωθεί έως το 2030.
Ο ΟΠΕΚ αναμένει άλλο ένα έτος σχετικά ισχυρής αύξησης της ζήτησης κατά 2,25 εκατ. bpd, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει πολύ πιο αργή ανάπτυξη 1,22 εκατ. bpd.
Εν τω μεταξύ, μια ευρεία έρευνα του Reuters έδειξε ότι οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κάπου μεταξύ 1 και 1,5 εκατομμυρίου bpd το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης