Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Μπούμερανγκ» γύρισαν οι περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ – Με πτώση έκλεισε το πετρέλαιο

«Μπούμερανγκ» γύρισαν οι περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ – Με πτώση έκλεισε το πετρέλαιο
Η συνέχιση των μαζικών περικοπών ανησύχησε την αγορά
Σχετικά Άρθρα
Πτωτικά έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι τιμές πετρελαίου, καθώς, αν και η μειωμένη προσφορά θα έπρεπε να επιδράσει θετικά στις τιμές, αυτή τη φορά οι επενδυτές εξέλαβαν τις περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ ως προπομπό ασθενούς ζήτησης στην παγκόσμια αγορά.
Συγκεκριμένα, μια ομάδα από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες ανακοίνωσαν την επέκταση των εθελοντικών μειώσεων στην προσφορά του «μαύρου χρυσού» στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η Σαουδική Αραβία, η Αλγερία, το Ομάν, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 ότι θα παρατείνουν τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Η Σαουδική Αραβία επεκτείνει την εθελοντική μείωση στην παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024, μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, επικαλούμενο επίσημη πηγή στο υπουργείο Ενέργειας της χώρας. Έτσι, μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024, η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας θα είναι περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, προσθέτει η έκθεση.

Στο φόντο της ανακοίνωσης από τον ΟΠΕΚ της διατήρησης της μειωμένης παραγωγής πετρελαίου έως τον Ιουνιο, η Ρωσία ανακοίνωσε πρόσθετες εθελοντικές μειώσεις στην παραγωγή και τις εξαγωγές του «μαύρου χρυσού». Ο όγκος των πρόσθετων εθελοντικών μειώσεων στην παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα ποικίλλει: Tον Απρίλιο, η μείωση της παραγωγής θα είναι 350 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, οι εξαγωγές - 121 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, τον Μάιο η παραγωγή θα να μειωθεί κατά 400 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, οι εξαγωγές - κατά 71 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, τον Ιούνιο η παραγωγή θα μειωθεί κατά 471 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Μαΐου κατέγραψε πτώση 0,85% και έκλεισε στα 82,84 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε 1,5% κλείνοντας στα 78,74 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, Brent και WTI πέτυχαν κέρδη 2,4% και 4,5% αντίστοιχα, βάζοντας τέλος σε ένα ανοδικό σερί δύο εβδομάδων. Για το σύνολο του Φεβρουαρίου 2024, Brent και WTI ενισχύθηκαν 2,3% και 3,2% αντίστοιχα, υπενθυμίζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης