Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στις μετοχές πραγματικής οικονομίας η «ευθύνη» του momentum στο Χ.Α. έως ότου λυθεί ο Γόρδιος Δεσμός των τραπεζών

Στις μετοχές πραγματικής οικονομίας η «ευθύνη» του momentum στο Χ.Α. έως ότου λυθεί ο Γόρδιος Δεσμός των τραπεζών
Σημαντικές οι αποδόσεις πολλών μετοχών της πραγματικής οικονομίας εσχάτως στο Χ.Α. με τον όμιλο Βιοχάλκο στο προσκήνιο
Γόρδιος Δεσμός για την αγορά, την οικονομία αλλά και την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της με την τρόικα έχει γίνει η ιστορία με τα stress test των τραπεζών και το ύψος των ζημιών και των κεφαλαιακών αναγκών, εν αναμονή μάλιστα της τελικής (;) ετυμηγορίας της Blackrock αύριο Παρασκευή!
Η σύγχυση και οι διαρροές προξενούν αυξημένη νευρικότητα και στο χρηματιστήριο ειδικά στις μετοχές του κλάδου που έχουν αυξημένες αναταράξεις εσχάτως με μεγάλες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις.
Μένει λοιπόν να δούμε τα τελικά «πορίσματα» και την τελική συμφωνία ώστε η αγορά να μπορεί να διαμορφώσει – εκ νέου – επενδυτικό πλάνο, σε ότι αφορά τουλάχιστον τον κλάδο.
Από εκεί και πέρα, η αγορά δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές πλησίον των υψηλών 32 μηνών ή δυόμιση ετών, έχοντας τη στήριξη από τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας που συνεχίζουν να έχουν τα ηνία της αγοράς, σε αποδόσεις, τζίρους αλλά και ειδικό βάρος γενικότερα.
Οι αποδόσεις του Φεβρουαρίου για τα μη τραπεζικά blue chips της αγοράς ήταν ιδιαίτερα μεγάλες με τη Μυτιληναίος να κερδίζει 20,23%, ΟΠΑΠ +19,37%, ΟΤΕ +17,59%, ΔΕΗ +16,87%, Ελλάκτωρ +15,48% κ.ο.κ.
Είναι θετικό το ότι οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας έχουν απεξαρτηθεί από τη χρηματιστηριακή «κηδεμονία» των τραπεζών και διαμορφώνουν ξεχωριστό momentum, ασχέτως με την εκάστοτε κίνηση των τραπεζών.
Η αγορά έτσι αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, ενώ οι αποδόσεις είναι εξαιρετικά μεγάλες για να αγνοηθούν από χαρτοφυλάκια όλων των ειδών. Άλλωστε, αποδόσεις 10% έως 20% σε διάστημα ενός μήνα δεν υπάρχουν σε καμιά άλλη επενδυτική επιλογή, τουλάχιστον… νόμιμη!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης μέσα σε μόλις έξι συνεδριάσεις από τις 24 Φεβρουαρίου όπου έκλεισε στις 1.219,43 μονάδες κερδίζει 100 μονάδες ή σε ποσοστό +8,21%, καθώς χθες έκλεισε στις 1.319,59 μονάδες.
Ο FTSE 25 κερδίζει το ίδιο διάστημα σε ποσοστό 7,21% και ο τραπεζικός δείκτης +6,10%. Κορυφαίες μετοχές έχουν σημαντικές αποδόσεις αυτό το 6ήμερο με τον ΟΠΑΠ στο +16,57%, Μυτιληναίος +13,30%, Βιοχάλκο +18,56%, Ελλάκτωρ +14,16%, Motor Oil +11,29%. Η MIG κερδίζει σε ποσοστό 16,63% το 6ήμερο, η ΕΧΑΕ +10%, ΔΕΗ +9,32%, ενώ σημαντικές είναι οι αποδόσεις των μετοχών του ομίλου Βιοχάλκο με τη Σιδενόρ στο +17,26%, Σωλ. Κορίνθου +13,76%, Ελλ. Καλώδια +12,27%, Χαλκόρ +10,47% κ.λπ.
Το ράλι των μετοχών του ομίλου Βιοχάλκο «εξηγήθηκε» μερικώς χθες με την είδηση για την επένδυση 10 εκατ. ευρώ από τη Σιδενόρ στη Θεσσαλονίκη. Η Σιδενόρ έκανε ράλι σε ποσοστό +9,44% χθες, ενώ θυμίζουμε ότι παραδοσιακά οι μετοχές του ομίλου Βιοχάλκο θεωρούνται σηματωροί της τάσης στις μετοχές μεσαίας και μικρότερης αποτίμησης.
Αξιοσημείωτα επίσης κέρδη το 6ήμερο έχει και ο τίτλος της Fourlis που κερδίζει 17%, ενώ από τις αρχές Φεβρουαρίου η άνοδος ξεπερνά το 35%! Η αγορά λοιπόν, αρχίζει και εστιάζει εκ νέου στις ειδήσεις και τις εξελίξεις, αποκτώντας έστω ένα μικρό μέρος από τα χαμένα αντανακλαστικά του παρελθόντος.
Αυτό το πιστοποίησε και το ράλι του ΟΠΑΠ που έχει διαρκή υψηλά 2,5 και πλέον ετών και αυξημένους όγκους εσχάτως, κάτι που «σφραγίστηκε» με τη σημαντική συμφωνία με την GTECH στο διαδικτυακό στοίχημα
Χθες η αγορά με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις κράτησε τη ζώνη των 1.300 μονάδων δείχνοντας ανθεκτικότητα, πιστοποιώντας ότι οι long διατηρούν το γενικό πρόσταγμα σε ότι αφορά το momentum, το οποίο γενικά παραμένει ανοδικό. Βεβαίως, όλες οι διορθώσεις είναι θεμιτές, με την ελληνική αγορά να είναι αρκετά ευάλωτη στα… αρνητικά γυρίσματα, δεδομένου ότι είναι μια αγορά… τάσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης