Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες για την ΕΒΖ - Κατατίθεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης από την Kantor με συμμετοχή ΑΤΕ, Πειραιώς και Υπ. Ανάπτυξης

tags :
Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες για την ΕΒΖ - Κατατίθεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης από την Kantor με συμμετοχή ΑΤΕ, Πειραιώς και Υπ. Ανάπτυξης
Οι οφειλές της ΕΒΖ προς την Τράπεζα Πειραιώς ανέρχονται σε περίπου 137 εκ ευρώ
Κρίσιμο φαίνεται να είναι το επόμενο χρονικό διάστημα για την πορεία της εταιρίας αφού αναμένεται να παραδοθεί η έκθεση αναδιάρθρωσης από την KANTOR, που θα είναι η απαρχή μίας διαδικασίας λήψης στρατηγικών αποφάσεων που θα καθορίσουν το μέλλον της εταιρίας.
Σύμφωνα απόλυτα έγκυρη πηγή, προσχέδιο της έκθεσης έχει γνωστοποιηθεί στην ΑΤΕ υπο ειδική εκκαθάριση που είναι ο βασικός μέτοχος αλλά και στην Τράπεζα Πειραιώς όπου είναι ο βασικός πιστωτής.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την θέση της Αγροτικής Τράπεζας σε ειδική εκκαθάριση, η συμμετοχή της ΕΒΖ παρέμεινε στη bad bank ενώ η δανειακή σχέση μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, πράγμα που ήταν και το κομβικό σημείο για την αποτυχία του τελευταίου διαγωνισμού πώλησης αφού το τίμημα ήταν μικρότερο του δανείου της εταιρίας με αποτέλεσμα να απαιτείται δραστική αναδιάρθρωση του δανείου εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς.
Σημειώνεται ότι οι οφειλές της εταιρίας προς την Τράπεζα Πειραιώς ανέρχονται σε περίπου 137 εκ ευρώ ενώ οι ζημίες του ενεαμήνου υπερβαίνουν τα 27 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΑNTOR θα προτείνει λεπτομερές σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα επαναφέρει την εταιρία στην κερδοφορία. Για να υλοποιηθεί όμως το σχέδιο θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δηλαδή :
Α) Ο Ειδικός Εκκαθαριστής της ΑΤΕ , που πρέπει να συνεχίσει να χειρίζεται το θέμα στα πλαίσια της μετοχικής του ιδιότητας με σύνεση και αίσθημα ευθύνης και προς όφελος της εταιρίας, των υπαλλήλων της, των παραγωγών και του ΤΧΣ που είναι ο βασικός πιστωτής της ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση.
Η εταιρία χρειάζεται άμεσα κεφαλαιακή ενίσχυση που δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να παράσχει ο Ειδικός Εκκαθαριστής γιατί δεν του το επιτρέπει ο κανονισμός Ειδικής Εκκαθάρισης
Ο Ειδικός Εκκαθαριστής είναι ο θεματοφύλακας που θα πρέπει να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις ομαλής μεταβίβασης της εταιρίας σε άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς με ασφάλεια για την συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας, γι αυτό και έχει τοποθετήσει Δ.Σ. της απολύτου εμπιστοσύνης του που διαχειρίζεται τα ζητήματα της ΕΒΖ και ήδη έχει λάβει μέτρα και αποφάσεις προς την σωστή κατεύθυνση.
Β) Η Τράπεζα Πειραιώς, που στο πλαίσιο διασφάλισης του δανείου της πρέπει να συμβάλλει στην αναδιάρθρωση της εταιρίας και του δανεισμού της. Η Τράπεζα έχει στην διάθεση της χρηματοοικονομικά εργαλεία (πχ κεφαλαιοποίηση οφειλών, μετατρέψιμες ομολογίες κλπ) που της επιτρέπουν να βοηθήσει την εταιρία να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και να διασφαλίσει ταυτόχρονα τα δάνεια της.
Γ) Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που στα πλαίσια της εξολοκλήρου παροχής της ελληνικής ποσόστωσης στην ΕΒΖ πρέπει να φροντίσει στο μέτρο που το αφορά για την επόμενη μέρα της εταιρίας.
Το ζήτημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και σε κάθε περίπτωση χρειάζεται την συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων μερών

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης