Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ανάγκη άμεσης αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ - Πως έφτασε η άλλοτε κραταιά βιομηχανία στο σημείο να πρέπει να συρρικνωθεί για να επιβιώσει;

tags :
Ανάγκη άμεσης αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ - Πως έφτασε η άλλοτε κραταιά βιομηχανία στο σημείο να πρέπει να συρρικνωθεί για να επιβιώσει;
Συμπαραστάτης η Τράπεζα Πειραιώς - Θα χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση προκειμένου να σωθεί η εταιρεία
Κρίσιμη θα είναι η επόμενη εβδομάδα για την πορεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), καθώς σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις βρίσκονται προ των πυλών.
Η μελέτη του συμβούλου έχει ήδη παραδοθεί και κατά τις πληροφορίες η βασικότερη παρέμβαση είναι η αναστολή της παραγωγικής λειτουργίας δύο εργοστασίων, προκειμένου η εταιρεία με τη συνδρομή του Ειδικού Εκκαθαριστή και της πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς να κρατηθεί ζωντανή.
Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση σήμερα στα γραφεία του Ειδικού Εκκαθαριστή, παρουσία συνδικαλιστών της ΕΒΖ και πληθώρα βουλευτών αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα προκειμένου να ενημερωθούν για το σκεπτικό της όποιας απόφασης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό που προέκυψε ξεκάθαρα είναι η ανάγκη άμεσης αναδιάρθρωσης της εταιρείας, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική. Όπως αποκαλύπτουν πηγές, το κόστος παραγωγής ενός τόνου ζάχαρης είναι υπερδιπλάσιο της τιμής πώλησης, εξαιτίας του υπεράριθμου προσωπικού, των υψηλών μισθών τους και των εργοστασίων που λειτουργούν μόνο δέκα μέρες τον χρόνο.
Πως έφτασε όμως η άλλοτε κραταιά βιομηχανία σε σημείο να πρέπει να συρρικνωθεί για να επιβιώσει; Κατά τις πληροφορίες, η εταιρεία δεν λειτουργούσε με αμιγώς επιχειρηματικά κριτήρια. Αθρόες προσλήψεις, αδιαφορία για τα κόστη που γιγαντώνονταν και ρουσφετολογική προσέγγιση όλων των επιχειρηματικών αποφάσεων, είτε είχαν να κάνουν με το προσωπικό και τη λειτουργία των εργοστασίων, είτε με τις τιμές που δίδονταν κάθε χρόνο στους παραγωγούς. Ήδη από το 2006 υπήρχε πλήρως τεκμηριωμένη μελέτη βιωσιμότητας που προέβλεπε κλείσιμο εργοστασίων και περιορισμό προσωπικού  που όλες οι Διοικήσεις "ξεχνούσαν" στο συρτάρι, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν ζημιές πάνω από 100 εκατ. ευρώ.
Την άχαρη δουλειά του συμμαζέματος της εταιρείας πλέον έχει αναλάβει ο Ειδικός Εκκαθαριστής της ΑΤΕ μέσω της Διοίκησης που έχει διορίσει, η οποία  προσέλαβε και τον σύμβουλο, με σκοπό να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο, να διορθώσει παθογένειες και να διασώσει την εταιρία προς όφελος των παραγωγών, των εργαζομένων ,των πιστωτών και των μετόχων.
Συμπαραστάτης είναι και η Τράπεζα Πειραιώς που θα κληθεί να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση προκειμένου να σωθεί η εταιρεία και να διασφαλίσει το δάνειό της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης