Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε κρίσιμη καμπή η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης - Αβέβαιη η προσπάθεια εξυγίανσης - Στις 21/11 η ΓΣ για το σχέδιο αναδιάρθρωσης

tags :
Σε κρίσιμη καμπή η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης - Αβέβαιη η προσπάθεια εξυγίανσης - Στις 21/11 η ΓΣ για το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η ΕΒΖ, κατά την παρελθούσα χρήση 2013-2014, εμφάνισε ζημίες μετά από φόρους ύψους 49,924 εκατ. ευρώ
Στην πιο κρίσιμη φάση της μακρόχρονης πορείας της εισέρχεται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, μετά και την παραίτηση του προέδρου της Η. Μπέτση, ο οποίος ήταν ένας από τους καλύτερους γνώστες της αγοράς.
Στις 21 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΒΖ όπου θα παρουσιαστεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, το οποίο ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο και περιλαμβάνει το κλείσιμο των δύο μονάδων σε Ορεστιάδα και Σέρρες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΒΖ έχει ήδη ξεκινήσει εκποίηση της ακίνητης περιουσίας της, ενώ έχει ήδη αποκλειστεί η διενέργεια ενός ακόμη διαγωνισμού για την απόκτησή της (καθώς οι δύο προηγούμενοι διαγωνισμοί που διενεργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια κηρύχθηκαν άγονοι).
Το προσεχές πάντως διάστημα είναι αυτό που θα κρίνει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης καθώς θα αποφασιστεί η έγκριση ή μη του αιτήματος που έχει υποβάλλει για νέα χρηματοδότηση.
Ήδη η ΕΒΖ την παρελθούσα χρήση 2013-2014 εμφάνισε ζημίες μετά από φόρους ύψους 49,924 εκατ. ευρώ έναντι επίσης ζημιών 10,852 εκατ. ευρώ της χρήσης 2012-2013.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών, όπου περιλαμβάνονται και οι θυγατρικές εταιρείες στη Σερβία, ανήλθε στα 176,826 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 22,75% έναντι της περυσινής χρήσης.
Το μεικτό περιθώριο κέρδους ήταν αρνητικό (-9,33%) έναντι 15,16% της προηγούμενης χρήσης.
H εταιρεία υλοποιεί αυτό το διάστημα πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο ξεκίνησε με το προσωρινό κλείσιμο των μονάδων σε Ορεστιάδα και Σέρρες το περασμένο καλοκαίρι αλλά και με επικέντρωση της παραγωγής στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας.

Τι προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ προβλέπει βελτίωση μεγεθών από το πρώτο έτος εφαρμογής τους, δηλαδή από τη χρήση 1/7/2014-30/6/2015.
Αναλυτικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει:
Α) Τα άμεσα μέτρα και οι παρεμβάσεις που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο στο πλαίσιο των προτάσεων της μελέτης αναδιάρθρωσης εντάσσονται σε τέσσερις βασικές ομάδες:
1η Ομάδα
Δραστική μείωση του κόστους ενέργειας.
Μείωση του μισθολογικού κόστους.
Μείωση κόστους διοικητικής λειτουργίας μη σχετιζόμενο με το ανθρώπινο δυναμικό.
Κεντρικοποίηση υπηρεσιών μεταφοράς τεύτλων.
2η Ομάδα
Ενοποίηση εργοστασίων με την αναστολή της παραγωγικής λειτουργίας των μονάδων Σερρών και Ορεστιάδας και την επεξεργασία των τεύτλων αποκλειστικά στην μονάδα του Πλατέος.
Οργάνωση, εξορθολογισμός και βέλτιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
3η Ομάδα
Βελτίωση και αντικειμενικοποίηση διαδικασίας παράδοσης-παραλαβής πρώτων υλών.
Υιοθέτηση σύγχρονων εμπορικών πολιτικών και πρακτικών.
4η Ομάδα
Κεντρικοποίηση υπηρεσιών προμήθειας λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και λοιπών προμηθειών.
Επίτευξη βέλτιστων τιμών αγοράς ζάχαρης από προμηθευτές (αγορά ζάχαρης facon).
Β) Η υλοποίηση των παραπάνω μέτρων και παρεμβάσεων έχει ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνεται στο τέλος της τρέχουσας οικονομικής χρήσης (30.6.2015).
Γ) Οι εκτιμώμενες επιπτώσεις από την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων και παρεμβάσεων σε βάθος πενταετίας θα είναι σταδιακές, αρχής γενομένης από το 1ο έτος εφαρμογής τους.
Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η υλοποίηση των παραπάνω μέτρων της μελέτης αναδιάρθρωσης εκτιμάται ότι σε επίπεδο EBITDA στη χρήση 1.7.2014-30.6.2015 θα υπάρξει βελτίωση της τάξεως τουλάχιστον 9 εκ. ευρώ, βελτιούμενο περαιτέρω σταδιακά μέσα στην πενταετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης