Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΒΖ: Κρίσιμη η σημερινή γενική συνέλευση - Αποφασίζει αύξηση κεφαλαίου κατά 36,43 εκατ. ευρώ

tags :
ΕΒΖ: Κρίσιμη η σημερινή γενική συνέλευση - Αποφασίζει αύξηση κεφαλαίου κατά 36,43 εκατ. ευρώ
Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με την έκδοση έως 121.462.407 ανώνυμων μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη
(upd)Υπό το βάρος της προσωρινής αναστολής λειτουργίας του ενός εκ των δύο εργοστασίων της στη Σερβία, πραγματοποιείται σήμερα η γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Η παραπάνω απόφαση ελήφθη από τους Σέρβους τευτλοκαλλιεργητές που προτίμησαν να παραδώσουν την παραγωγή τους σε άλλα εργοστάσια της χώρας.
Υπό τις συνθήκες αυτές πραγματοποιείται σήμερα η γενική συνέλευση, η οποία θα αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης κατά 36,438 εκατ. ευρώ, με την καταβολή μετρητών.
Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με την έκδοση έως 121.462.407 ανώνυμων μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη, οι οποίες θα διατεθούν στους παλαιούς μετόχους της ΕΒΖ κατ’ ενάσκηση του δικαιώματός τους προτίμησης, σε αναλογία μίας νέας μετοχής ανά 3,305197631853510 παλαιές, ανεξαρτήτως του ύψους της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά τον χρόνο αποκοπής του δικαιώματος.
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΒΖ θα διατεθούν μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης και μέχρι του ποσού της κάλυψης για την αποπληρωμή ενδοομιλικών υποχρεώσεων ή/και πληρωμών σε τρίτα μέρη εντός του 2016.
Να σημειωθεί ότι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, που είναι η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (υπό ειδική εκκαθάριση), έχει προκαταβάλει, από την 06.04.2015, στον ειδικό λογαριασμό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου το ποσό των 30 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΒΖ έχει διαθέσει, έως σήμερα, το ποσό των 17,8 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραδοθεί στην Τράπεζα Πειραιώς που είναι και ο βασικός πιστωτής της ΕΒΖ, η έκθεση για τη βιωσιμότητά της που έχει εκπονήσει η εισηγμένη Ευρωσύμβουλοι.
Στην περίπτωση που η έκθεση βιωσιμότητας, η οποία προβλέπει την αυστηρή τήρηση του ταμειακού προγραμματισμού και την ευόδωση της προσπάθειας αναδιάρθρωσης του χρέους σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησής της, τότε η εταιρεία εκτιμά ότι "θα μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της σε βάθος χρόνου και να εξασφαλισθεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα και η λειτουργία της στο μέλλον".
Το εγχείρημα πάντως μόνο εύκολο δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι το 2006 η ΕΒΖ έκλεισε τα ζαχαρουργεία σε Λάρισα και Ξάνθη λόγω περιορισμένης παραγωγής, το καλοκαίρι του 2014 αποφασίστηκε το κλείσιμο των εργοστασίων σε Ορεστιάδα και Σέρρες για να παραμείνει μόνο το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας.

(πρώτη ενημέρωση 23 Σεπτεμβρίου 2015, 08:15)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης