Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Αύξηση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέρ του Παγκόσμιου Νότου

Ρωσία: Αύξηση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέρ του Παγκόσμιου Νότου
Η Δύση υπερεκπροσωπείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova
Η Μόσχα δεν πιστεύει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να παραμείνει αμετάβλητο, η σύνθεσή του πρέπει να επεκταθεί, αλλά όχι υπέρ των δυτικών χωρών, αλλά των κρατών του Παγκόσμιου Νότου, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova το Σάββατο 27 Απριλίου 2024.
Ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών επέστησε την προσοχή στα λόγια της Μόνιμης Αντιπροσώπου των ΗΠΑ Linda Thomas-Greenfield , η οποία πιστεύει ότι η Ρωσία και η Κίνα ήταν αντίπαλοι της μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον.
«Η δήλωση του εκπροσώπου των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρη παραπληροφόρηση.
Η Ρωσία πάντα υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει τη διαδικασία μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν πιστεύει ότι αυτό το όργανο πρέπει να παραμείνει αμετάβλητο», είπε η Zakharova σε σχόλιο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Υπενθύμισε ότι από το 2009 έχουν ξεκινήσει εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες στοχεύουν στην ανάπτυξη μιας λύσης αποδεκτής από όλους.
«Η χώρα μας υποστηρίζει και υποστηρίζει σταθερά την επέκταση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας , της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής .
Η Ρωσική Ομοσπονδία, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών του ΟΗΕ, είναι υπέρ της διόρθωσης της ιστορικής αδικίας κατά της Αφρικής , της οποία η σημερινή εκπροσώπηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση στον συνολικό αριθμό των κρατών στην ήπειρο ή στον σύγχρονο ρόλο τους στις διεθνείς υποθέσεις», τόνισε η Zakharova.
Σύμφωνα με αυτήν, η Δύση, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι «υπερεκπροσωπούμενη» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Η αύξηση του αριθμού τους δεν συμβάλλει με κανέναν τρόπο στην ενίσχυση των πολυμερών θεμελίων που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού.
Η επιλογή των ΗΠΑγια την προώθηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τις προσεγγίσεις της Ρωσίας και της Κίνας δεν εξηγείται από την επιθυμία των δυτικών χωρών να διατηρήσουν αθικτη την κυριαρχία τους στην παγκόσμια σκηνή», σημείωσε η Zakharova.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης