Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιος θα πληρώσει τους μισθούς στους εργαζόμενους του MEGA; - Ποιος θα καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα;

tags :
Ποιος θα πληρώσει τους μισθούς στους εργαζόμενους του MEGA; - Ποιος θα καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα;
Τα λάθη της διοίκησης της Τηλέτυπος
Τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ χρειάζεται το MEGA για να επανέλθει στην οικονομική ομαλότητα και κυρίως να είναι σε θέση να διεκδικήσει μία νέα τηλεοπτική άδεια.
Η διοίκηση της Τηλέτυπος με σχεδόν άδεια ταμεία θα κληθεί να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα όπως είναι οι πληρωμές των εργαζόμενων στα τέλη του μήνα, να εξοφλήσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ της σταθερής τηλεφωνίας και κυρίως να διατηρήσει ένα επίπεδο συνεργασίας με τους προμηθευτές της. 
Πάντως η διοίκηση της Τηλέτυπος θα έρθει αντιμέτωπη με το γράμμα της ελληνικής νομοθεσίας διότι τη Δευτέρα 7 Μαρτίου δεν ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό αφού δεν εξέδωσε ανακοίνωση με περιεχόμενο την πιστοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με επιστολή που έστειλε χθες στη διοίκηση της εταιρείας ζητά να πληροφορηθεί ποιοι ήταν οι λόγοι που δεν έβγαλε ανακοίνωση αναφορικά με την αύξηση.
Η απάντηση της εταιρείας θα έχει τυπικό χαρακτήρα αλλά θα ανοίξει το δρόμο για την επιβολή προστίμου που εκτιμάται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ λόγω παράβαση της νομοθεσίας.
Είναι πιθανό όμως να καταλογισθούν ευθύνες στο νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας ακόμη και σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Ο ουσιαστικός ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έκλεισε μετά την απόφαση της να σταματήσει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της Τηλέτυπο και να τις βγάλει από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών «Οι μετοχές της εταιρείας Τηλέτυπος θα παραμείνουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι η ανωτέρω Εταιρεία να παράσχει ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό για α) τα αποτελέσματα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, β) τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί ή προτίθεται να προβεί η Εταιρεία, δοθέντος ότι την 29.2.2016 έχει λήξει η περίοδος χάριτος (waiver) που είχε τεθεί από τις πιστώτριες τράπεζες, και γ) τυχόν άλλες πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ορθή πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού.»
Η Τηλέτυπος στη συνέχεια θα ελεγχθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής που παρακολουθούν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των Ανωνύμων Εταιρειών.
Η διοίκηση της εταιρείας μπορεί να αποφασίσει νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τους επόμενους μήνες αλλά πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία σχεδόν από το μηδέν.
Στελέχη που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογα εμπόδια λόγω ασυμφωνίας των βασικών μετόχων λένε η διοίκηση πρέπει να βρει κάποιον να πληρώνει τους μισθούς το ρεύμα και τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας.

Τα λάθη της διοίκησης της Τηλέτυπος

Αν η επόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου γίνει μετά τον Μάρτιο του 2016 θα απαιτηθεί καινούργια έκδοση ενημερωτικού δελτίου διότι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να εκδώσει ετήσιο ισολογισμό του 2015 στα τέλη του μήνα ενώ η πρόσφατη αύξηση έγινε με βάση τα στοιχεία του 2014 και με οικονομικές πληροφορίες που έφθαναν στο εννεάμηνο του 2015.
Επίσης θα χρειασθεί ανανέωση της εντολής από τη γενική συνέλευση των μετόχων.
Η τρέχουσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που δεν καλύφθηκε είχε λάβει έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων το περασμένο Ιούνιο. Η επανεκκίνηση της διαδικασίας απαιτεί περισσότερους από έξι μήνες.
Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ποια ελεγκτική εταιρεία θα υπογράψει τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας όταν στο ενημερωτικό δελτίο αναφέρονταν με σαφήνεια ότι αν δεν συγκεντρωθούν τα 15,1 εκατ. ευρώ συνεπάγεται την ύπαρξη σημαντικής αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα συνέχιση της δραστηριότητας του Ομίλου.
Επίσης, η Τηλέτυπος «έχασε» περίπου 2 εκατ. ευρώ αφού προκατέβαλλε στο ελληνικό δημόσιο την εισφορά που προβλέπεται όταν υλοποιείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Τέλος να σημειωθεί ότι οι τράπεζες κρατούν κλειστά τα «χαρτιά» τους αναφορικά με τον όρο που έλεγε ότι αν δεν ελάμβαναν το ποσό των 15 εκατ. ευρώ θα έκαναν αναγγελία για απαίτηση του συνόλου του ομολογιακού δανείου ύψους 98 εκατ. ευρώ.
Τραπεζική πηγή πάντως είπε ότι οι τράπεζες ρυθμίζουν δάνεια μικρότερης αξίας που φθάνει σε μερικές χιλιάδες ευρώ.
Η ίδια πηγή θεωρεί ότι ο χρόνος θα τρέξει υπέρ της Τηλέτυπος και θα τις δοθεί χρόνος αλλά δεν ήταν σε θέση να τον προσδιορίσει.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης