Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το ΧΑ συντηρείται στις 600 μον λόγω τεχνικής ανάλυσης – Αδιαφορούν οι επενδυτές για την πορεία της οικονομίας;

Το ΧΑ συντηρείται στις 600 μον λόγω τεχνικής ανάλυσης – Αδιαφορούν οι επενδυτές για την πορεία της οικονομίας;
Αναλυτές σημειώνουν πως με αυτά που διαβάζουν καθημερινά για την πορεία της οικονομίας θα έπρεπε να πιέζονται οι τιμές
Θέμα συζήτησης μεταξύ των στελεχών του ΧΑ αποτελεί η πορεία της αγοράς σε συνάρτηση με όσα συμβαίνουν αυτήν την περίοδο στην οικονομία.
Σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς το ΧΑ κινείται καθαρά τεχνικά και αγνοεί τα όσα συμβαίνουν στην πραγματική οικονομία και τα όσα διαβάζουμε καθημερινά.
Στο πρόσφατο Money Show μάλιστα που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο και βρέθηκαν αρκετά χρηματιστηριακά στελέχη στον ίδιο χώρο, το κυρίαρχο ερώτημα ήταν «εσύ πως εξηγείς την πορεία του χρηματιστηρίου;»
Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως με βάση όσα διαβάζουμε για τα νέα μέτρα, τα μνημόνια, το άδειασμα των ταμείων και το γεγονός πως ένα χρόνο τώρα ελάχιστα έχουν γίνει στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων, το ΧΑ τα αγνοεί.
Γιατί όπως λένε αν οι επενδυτές τα αξιολογούσαν θα έπρεπε να πουλάνε μετοχές και όχι να αγοράζουν.
Δεν έχει ακουστεί τίποτε άλλο το τελευταίο διάστημα πλην φορολογικών επιβαρύνσεων.
Καμία αναφορά για κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων, καμία αναφορά για δραστική περικοπή δαπανών, καμία αναφορά για αναπτυξιακή πολιτική, καμία αναφορά για δημιουργία θετικού κλίματος για τις επιχειρήσεις μέσω πάταξης γραφειοκρατίας, καμία αναφορά για βελτίωση της ρευστότητας μέσω πληρωμών οφειλών του δημοσίου προς επιχειρήσεις κ.α.
Όμως το ΧΑ δείχνει μια αξιοπρόσεκτη συμπεριφορά και έχει περιορίσει τις απώλειες από την αρχή του έτους σημαντικά, με αφορμή την πίστη ότι ολοκληρώνεται η αξιολόγηση.
Τεχνικά, δικαιολογεί περαιτέρω άνοδο αν και όλα θα κριθούν στο που θα βρίσκεται στο τέλος του μήνα και τι θα δείχνει το μηνιαίο γράφημα.
Πάντως, υπερβαση των 600 μονάδων, ο στόχος των 630 μονάδων και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για υπέρβαση των 700 μονάδων, δεν συνάδουν με την αφαίμαξη των αποθεματικών των ταμείων για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, με την ασφυξία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με την φοροκαταιγίδα που έρχεται ή ακόμα και με τα σενάρια για στάση πληρωμών έως και χρεοκοπία αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τον Ιούνιο.
Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα γιατί ανεβαίνει το ΧΑ ή γιατί μπορεί να συνεχιστεί η άνοδος στο ΧΑ είναι επειδή το δείχνει η τεχνική ανάλυση.
Όμως, αυτή η απάντηση δεν είναι αρκετή για κάποιους και πολλοί είναι αυτοί που έχουν χάσει την άνοδο.
Μάλιστα αρκετοί είναι εκείνοι οι χρηματιστές που έχουν πείσει τους πελάτες τους να ρευστοποιήσουν και ας αγοράσουν ψηλότερα, αν βελτιωθεί η κατάσταση παρά να ρισκάρουν μία άνοδο που δικαιολογείται μόνο τεχνικά.
Παρατηρούν επίσης πως ακόμα και στις συνεδριάσεις που υπάρχουν πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έχουν σημαντική βαρύτητα και διαμορφώνουν το κλίμα, επιστρατεύονται άλλες μετοχές προκειμένου να αναχαιτιστεί το πτωτικό κύμα και να μην φανούν οι ρευστοποιήσεις αυτές στην τιμή του γενικού δείκτη ή του FTSE 25.
Χθες για παράδειγμα και ενώ η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες και πιέσεις στις τράπεζες, η Coca Cola έβαλε πλάτη και με άνοδο άνω του 1% κρατούσε την αγορά πέριξ των 600 μονάδων.
Το ίδιο έγινε και στην συνεδρίαση της Δευτέρας που το ΧΑ έκλεισε με απώλειες. Η Coca Cola ενισχύθηκε οριακά και δεν επέτρεψε τη σημαντική απομάκρυνση και πάλι από τις 600 μονάδες.
Η συγκεκριμένη μετοχή αρκετές φορές στο παρελθόν έχει κρατήσει την αγορά και έχει δώσει μία στρεβλή εικόνα στους δείκτες που συμμετέχει, με την ανάποδη κίνηση που καταγράφει σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά.
Όπως και να έχουν τα πράγματα το ΧΑ μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, όποτε αυτή επιτευχθεί, θα δείξει αν όντως διψούσε για άνοδο και περίμενε το κλείσιμο της αξιολόγησης ή αν τεχνηέντως κρατιόταν υψηλότερα.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης