Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πως η ΕΛΒΕ ήρθε να υπενθυμίσει πως υπάρχει και ποιοτικό κομμάτι στη μικρή κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Πως η ΕΛΒΕ ήρθε να υπενθυμίσει πως υπάρχει και ποιοτικό κομμάτι στη μικρή κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μοιράζει κεφάλαια στους μετόχους την ώρα που βαριά χαρτιά έχουν να το κάνουν χρόνια
Η ανακοίνωση της γενικής συνέλευσης της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων τάραξε τα ήρεμα νερά της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, ή τουλάχιστον προσπάθησε να το κάνει.
Δεν είναι η πρώτη φορά που θα ειπωθεί ότι υπάρχουν και ποιοτικές μετοχές στη μικρή κεφαλαιοποίηση, αλλά δεν τραβούν τα βλέμματα των μικρών έστω εγχώριων επενδυτών, γιατί σχεδόν όλοι πλέον ασχολούνται με το τι θέλουν οι ξένοι και τι μετοχές αγοράζουν.
Κάπως έτσι πέρασε στην απαξίωση η λεγόμενη περιφέρεια και κάπως έτσι έμαθαν οι πολλοί μικροί επενδυτές του ΧΑ να αγοράζουν μόνο τράπεζες και μερικές ακόμα μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, για να μην «εγκλωβιστούν» ή χάσουν τα λεφτά τους σε μετοχές «φούσκες».
Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε τι ζημιές έχουν όσοι έχουν αγοράσει τράπεζες τα τελευταία χρόνια και τι ζημιές συγκριτικά θα είχαν αν για παράδειγμα είχαν αγοράσει ποιοτικές μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Η ΕΛΒΕ ανακοίνωσε λοιπόν, reverse split, με αναλογία μία νέα για κάθε τέσσερις παλιές και επιστροφή κεφαλαίου 0,24 ευρώ ανά νέα μετοχή ή σε σημερινές τιμές 0,06 ευρώ ανά μετοχή.
Αυτό μεταφράζεται σε απόδοση 17% περίπου σε τιμές κλεισίματος περασμένης Παρασκευής, όπου και δεν είχε γίνει γνωστή η επιστροφή κεφαλαίου.
Σημειώνεται πως το ποσό της επιστροφής θα το πάρουν ακέραιο οι επενδυτές, καθώς δεν υπόκειται σε φορολόγηση όπως γίνεται στο μέρισμα που με τα νέα φορολογικά μέτρα θα ανέλθει στο 15%.
Η μετοχή μετά την ανακοίνωση της απόφασης κινήθηκε προς το limit up και έκλεισε τελικά σε αυτό ήτοι με άνοδο 9,97% και στα 0,3860 ευρώ με όγκο περί τα 10 χιλ. τεμάχια και ανεκτέλεστα περίπου 19 χιλ. τεμάχια.
Μετά την άνοδο αποτιμάται στα 5,1 εκατ. ευρώ και υπολείπεται σημαντικά έναντι της καθαρής θέσης.
Οι απώλειες από την αρχή του έτους έχουν περιοριστεί στο 5,5% και με το ανεκτέλεστο που υπήρχε στη συνεδρίαση της Δευτέρας δεν αποκλείεται να δούμε στη σημερινή συνεδρίαση (10 Μαΐου) και νέα άνοδο.
Η εταιρεία ουσιαστικά θα επιστρέψει περίπου 800 χιλ. ευρώ στους μετόχους, ποσό που το έχει στο ταμείο της βάσει του ισολογισμού χρήσης 2015.
Σύμφωνα με αυτόν η καθαρή θέση είναι στα 17,6 εκατ. ευρώ οι συνολικές υποχρεώσεις στα 9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόλις 410 χιλ. ευρώ δανειακές και τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν στα 2,3 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 19,9 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στις 870 χιλ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στις 154 χιλ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 επέστρεψε στους μετόχους 0,08 ευρώ ανά μετοχή, ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 είχε επιστρέψει 0,03 ευρώ ανά μετοχή.
Η εταιρεία κατείχε το 51% της Calin το οποίο πούλησε έναντι 11,5 εκατ. ευρώ.

Γ. Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης