Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πλασματικά τα στοιχεία της Folli Follie – Tι δηλώνει η αδυναμία της να προσκομίσει αποδείξεις

tags :
Πλασματικά τα στοιχεία της Folli Follie – Tι δηλώνει η αδυναμία της να προσκομίσει αποδείξεις
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρές αλχημείες, ενώ ο ορκωτός ελεγκτής ο οποίος υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις στην Κίνα, «έβαζε την υπογραφή του σε λευκό χαρτί»
Σκάνδαλο πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά υπολόγιζε η αγορά, αποδεικνύεται η υπόθεση της Folli Follie.
H εταιρεία σε ανακοίνωση της απέδωσε το αίτημα αναστολής της μετοχής σε λόγους προστασίας.
Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μετά την εξακολουθούμενη και συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων, η οποία έχει δημιουργήσει αδικαιολόγητα ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την εταιρεία μας, με σχετικό έγγραφο αίτημά της, ζήτησε σήμερα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναστολή της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών της εταιρείας μας, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας μας από την ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young, στη διάθεση της οποίας η εταιρεία μας ήδη θέτει όλα τα ζητούμενα στοιχεία».
Η Επιτροπή όμως Κεφαλαγοράς ήρθε να σώσει διαφορετική εξήγηση, τονίζοντας ότι η εταιρεία δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων επί των οικονομικών της καταστάσεων.
«Στην επιστολή αυτή η εταιρεία δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις και για το λόγο αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από το Χρηματιστήριο Αθηνών την αναστολή διαπραγμάτευσης», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Αρχής.

Τι σημαίνει η αδυναμία παροχής στοιχείων επί των οικονομικών

Η αδυναμία παροχής στοιχείων της διοίκησης της Folli Follie επί των οικονομικών της μεγεθών, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς σημαίνει το αυτονόητο: Δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν όσα αναφέρει η εταιρεία στις λογιστικές της καταστάσεις. Ούτε όσον αφορά τα ταμειακά της διαθέσιμα, ούτε τις πωλήσεις αλλά ούτε και το ύψος των αποθεμάτων της.
΄'Αλλωστε για τα ταμειακά διαθέσιμα που είναι και το ζητούμενο έχουν κυκλοφορήσει φήμες – που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί – ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σχεδόν 50% χαμηλότερα από αυτά που αναφέρονται 446 εκατ δηλαδή 220 εκατ ευρώ ενώ μια ακραία περίπτωση είναι ότι κινούνται κάτω από 150 εκατ ευρώ. 
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρές αλχημείες, ενώ ο ορκωτός ελεγκτής ο οποίος υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις στην Κίνα, «έβαζε την υπογραφή του σε λευκό χαρτί». 
Η παραποίηση οικονομικών στοιχείων είναι ξεκάθαρο όπως λένε νομικές πηγές στο bankingnews, επισύρει σοβαρές ποινικές ευθύνες.  

Νέα παρέμβαση από την εταιρεία QCM για το θέμα της Folli Follie, καθώς μέσω ανακοίνωσής της υποστηρίζει ότι ορθά υπήρξε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής και προσθέτει ότι και η ίδια όπως και η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς περιμένει, με αγωνία, να λάβει τα στοιχεία που έχει ζητήσει από την ελληνική εταιρεία.
Στην ανακοίνωση της QCM τονίζεται ότι «φυσικά, οι ρυθμιστικές αρχές δικαιωματικά θα έχουν την τελευταία λέξη σχετικά με αυτή την κατάσταση και έως ότου αυτοί εκφραστούν με οριστικό τρόπο και ως εκ τούτου η QCM θα περιμένει και θα δει πριν δηλώσει "νίκη".
Σαφώς τρεις εβδομάδες μετά το report μας δεν βλέπουμε κάποιες απτές πληροφορίες που να αντικρούουν τη θέση μας, ενώ αντίθετα αρκετά στοιχεία ξεκάθαρα την επιβεβαιώνουν.
Θεωρούμε ότι η διακοπή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας ήταν μία ορθή κίνηση εκ μέρους των αρχών.
Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι η Ελληνική Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγοράς έδρασε με απόλυτα επαγγελματικό τρόπο.
Η καθυστέρηση δημιουργεί ενδείξεις σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα της εταιρείας που αποτελεί μεγάλη ανησυχία: όπως αρκετοί έχουν παρατηρήσει, μία τέτοια πληροφορία μπορεί να συγκεντρωθεί και να δοθεί εντός μερικών ωρών.
Η αδυναμία της FF να ανακοινώσει οτιδήποτε μετά από τρεις εβδομάδες μας λέει κάτι, από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν καταθέσει κάποια λογική εξήγηση γι’ αυτήν την καθυστέρηση.
Είμαστε πολύ ευτυχείς, για μία ακόμη φορά, που συμβάλουμε στην καλύτερη λειτουργία των αγορών και που έχουμε βοηθήσει να βγει από το «καλάθι» κάτι που εμείς θεωρούμε ως «σάπιο μήλο».
Αν και κατανοούμε τους επενδυτές που έχουν χάσει χρήματα καθώς εμπιστεύθηκαν τη διοίκηση της Folli Follie, θεωρούμε ότι κάναμε το σωστό και ταυτόχρονα βοηθήσαμε κάποιους επενδυτές να μην προχωρήσουν σε αγορά της συγκεκριμένης μετοχής.
Θα θέλαμε όλες οι ανέντιμες εταιρείες να γνωρίζουν ότι και στο μέλλον η QCM θα παρακολουθεί στενά και θα παρέμβει ώστε να προστατεύσει τους μικροεπενδυτές αλλά και να στηρίξει τους δικούς της μετόχους».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης