Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε διπλασιασμό της παραγωγής ενέργειας μετά τις προληπτικές δράσεις από τον όμιλο Μυτιληναίου

Σε διπλασιασμό της παραγωγής ενέργειας μετά τις προληπτικές δράσεις από τον όμιλο Μυτιληναίου
Η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, όμως, είναι στόχος και για την Αλουμίνα και Αλουμίνιο, προκειμένου να επωφεληθεί η εταιρεία από τις υψηλές τιμές πώλησης αλουμίνιου και τα ιστορικά υψηλά premia στις μπιγιέτες αλουμινίου.

Σε διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας στο ηλεκτρικό ρεύμα στοχεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Μυτιληναίος ύστερα από την εμπορική λειτουργία της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 826 MW (Άγιος Νικόλαος), μέχρι τα τέλη του έτους.
Εν μέσω της υψηλής μεταβλητότητας των τιμών φυσικού αερίου, στο πρώτο 9μηνο οι δυο σταθμοί συνδυασμένου κύκλου και ένας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας παρήγαγαν 4 ΤWH, ποσότητα η οποία αντιπροσωπεύει το 10,3% της συνολικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα και το 26,7% της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου. Η συνολική παραγωγή τόσο από τις θερμικές, όσο και από τις ανανεώσιμες μονάδες της εταιρείας ανήλθε σε 4,4 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 11,3% της συνολικής ζήτησης.
Η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, όμως, είναι στόχος και για την Αλουμίνα και Αλουμίνιο, προκειμένου να επωφεληθεί η εταιρεία από τις υψηλές τιμές πώλησης αλουμίνιου και τα ιστορικά υψηλά premia στις μπιγιέτες αλουμινίου.

Φθηνό ρεύμα σε Αλουμίνιο, αποδοτικές μονάδες - πηγές προμήθειας, μοντέλο BOT - κατασκευές

Η αύξηση του κύκλου εργασιών του Ομίλου κατά 169% στα 4,7 δις. ευρώ προήλθε και από τους τέσσερις τομείς (ενέργεια, μεταλλουργία, ΑΠΕ και αποθήκευση, κατασκευές ) και απέφερε λειτουρικά κέρδη 533 εκατ. ευρώ (άνοδος 121%) και καθαρά κέρδη μετά φόρων312 εκατ. ευρώ ( άνοδος 171% ) λόγω των προληπτικών δράσεων της διοίκησης σε κάθε δραστηριότητα.
Η μονάδα Αλουμινίου παράγει με μακροπρόθεσμο συμβόλαιο ρεύματος μέχρι το τέλος του 2023, ενω συνεχίζονται τα προγράμματα διαχείρισης κόστους, που διατηρούν την ελληνική μεταλλουργία στις ανταγωνιστικότερες διεθνώς Στον τομέα ηλεκτρισμού, ενέργειας και Φυσικού Αερίου υπάρχουν διαφοποιημένες πηγές προμήθειας αερίου- LΝG, ενω οι θερμικές μονάδες είναι από τις πλέον αποδοτικές.
Στις Ανανεώσιμες πηγές, και την αποθήκευση ενέργειας λειτουργεί το μοντέλο (built, operate & transfer) το οποίο με τις πωλήσεις έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης κατέγραψε ρεκόρ κερδών με 65 εκατ ευρώ.
Το συνολικό χαρτοφυλάκιο 2,445 MW, περιλαμβάνει 233 ΜW σε λειτουργία και 951MW υπό κατασκευή.

Τέλος, στα έργα βιώσιμης ανάπτυξης το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανέλθε σε 1,4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, έας ήρθε σε συμφωνία για τη «Μελέτη, προμήθεια & κατασκευή» τριών σταθμών παραγωγής ενέργειας ανοιχτού κύκλου (OCGT), στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ως μέλος κοινοπραξίας ανέλαβε την κατασκευή μιας μονάδας 560MWσυνδυασμένου κύκλου στην Πολωνία.
Υπεγράφησαν επίσης, συνολικά τέσσερις συμβάσεις, για την κατασκευή και συντήρηση ισάριθμων έργων δικτύων διανομής του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), ενώ με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) υπεγράφη σύμβαση για την κατασκευή γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 400kV για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας.
Στις προληπτικές δράσεις, όμως, περιλαμβάνεται και ο υπολογισμός για τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (442 εκατ. ευρώ ) οι οποίες επιτεύχθηκαν με τις ταμειακές ροές, διατηρώντας παράλληλα σε χαμηλά επίπεδα την μόχλευση (1,3 δισ.  καθαρός δανεισμός ), αλλά και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, ύψους 684 εκατ. ευρώ. (από 650 εκατ. ευρώ).

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης