Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιες εταιρίες θα καλύψουν το κενό που θα αφήσουν ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο

Ποιες εταιρίες θα καλύψουν το κενό που θα αφήσουν ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο
Το ΣτΕ απαγορεύει την παραμονή των δύο εταιρειών στο ΥπερΤαμείο
Σχετικά Άρθρα
Κρατική περιουσία αξίας 400 εκατ. ευρώ ψάχνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς αντικατάσταση των δύο εισηγμένων εταιρειών όπως είναι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ.
Πρόκειται για τις δύο εταιρείες οι οποίες θα φύγουν από τον έλεγχο του ΥπερΤαμείου όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να επιστρέψουν αποκλειστικά στο Ελληνικό Δημόσιο.
Η κυβερνητική απόφαση για επιστροφή των δύο εταιρειών στο Δημόσιο είναι απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει τα δημόσιο αγαθό που είναι το νερό.
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για fake news της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά κάνει ένα βήμα παραπάνω αρχίζοντας τις διαδικασίες επιστροφής των εταιρειών στο Κράτος.
Τα σχέδιο αντικατάστασης των δυο εταιρειών είναι σχετικά δύσκολη άσκηση διότι οι αναπληρωματικές εταιρείες πρέπει να καλύψουν σε αξία των δύο εισηγμένων.
Με ημερομηνία 11 Απριλίου η χρηματιστηριακή αξία της ΕΥΔΑΠ ήταν στα 269,5 και η αξία της ΕΥΑΘ ήταν στα 123,4 εκατ. ευρώ.
Η συνολική αξία των δύο εταιρειών ανέρχεται σε 392,9 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση και ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο για να υλοποιήσει το σχέδιο της πρέπει να εξασφαλίσει άδεια από τους Θεσμούς καθώς το ΥπερΤαμείο δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που σκοπό είχε η δημοσία περιουσία να ενταχθεί ως εγγύηση στη ρύθμιση του χρέους.
Το ΥπερΤαμείο πρέπει να αρχίσει την αναζήτηση από 1500 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που έχουν ΑΦΜ.
Η εύρεση θεωρείται δύσκολή διότι οι εταιρείες είναι μικρού μεγέθους και η αξία τους υπολείπεται σημαντικά από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Η πρώτη έρευνα είναι απογοητευτική διότι οι εταιρείες σε αξία χαρακτηρίζονται ως «μαρίδα» Η ένταξή τους δεν μπορεί να αποδώσει και αναζητούνται λύσεις με μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες.
Ανάμεσα στις εταιρείες που εξετάζονται είναι ο ΔΕΣΦΑ, ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ αλλά στις παραπάνω περιπτώσεις το Δημόσιο κατέχει το 51% ή το 49% και σύμφωνα με νομικούς κύκλους θα απαιτηθεί νομοθετική παρέμβαση μετά τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έπρεπε να ακολουθήσει τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Το ΣτΕ απαγορεύει την παραμονή των δύο εταιρειών στο ΥπερΤαμείο


Το Φεβρουάριο 2022 με τις αποφάσεις 190-191/2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκε ότι η μεταβίβαση των μετοχών στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ είναι αντισυνταγματική. Τον Ιούλιο 2022 με νομοθετική ρύθμιση (Ν.4964/2022), οι μετοχές παραμένουν στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ με τη διασφάλιση ορισμένου ελέγχου από πλευράς του Δημοσίου επί της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος συνίσταται στην έγκριση του Δημοσίου για την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ στις γενικές συνελεύσεις της Εταιρείας καθώς και στο δικαίωμα του Δημοσίου για την έκδοση δεσμευτικών οδηγιών και εντολών προς το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ παρότι είχε λάβει γνώση για την απόφαση του ΣτΕ επέλεξε με νέα νομοθετική διάταξη να διατηρήσει τις δύο εταιρείες στο ΥπερΤαμείο.
Η κυβέρνηση μετά συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη που είχε ως σύνθημα «Όχι στην πώληση του νερού σε ιδιώτες» ανέκρουσε πρύμνα και βάζει σε εφαρμογή τη έξοδο τους από το ΥπερΤαμείο, η οποία είναι στη δικαστική απόφαση του ΣτΕ.
Οι εξελίξεις μπορεί να κάνουν τους δύο Οργανισμούς πιο γραφειοκρατικούς κα να τηρούν όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει για τις προσλήψεις και τις αναζήτηση προμηθειών.
Οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης είναι ο αμερικανός επενδυτής Paulson John που κατέχει το 9,99% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ συμμετέχει η γαλλική εταιρεία Suez Enmronm ent Company με ποσοστό 5,01%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης