Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΟΤΕ: Γιατί βλέπουν διαφορετικά τις προοπτικές του - Έρχεται ανατιμολόγηση εν όψει επενδυτικής βαθμίδας;

ΟΤΕ: Γιατί βλέπουν διαφορετικά τις προοπτικές του - Έρχεται ανατιμολόγηση εν όψει επενδυτικής βαθμίδας;
Ο ΟΤΕ κατέχει το μεγαλύτερο δίκτυο και μπορεί να αντέξει τις όποιες πιέσεις των ανταγωνιστών του
Σχετικά Άρθρα
Μια άτυπη «κόντρα» μεταξύ ελληνικών χρηματιστηριακών δημιουργεί η χαμηλή απόδοση της μετοχής του ΟΤΕ, καθώς καταγράφει τη χειρότερη απόδοση από τις μετοχές του MSCI, με άνοδο μόλις 1,61% το τελευταίο εξάμηνο.
Η έκθεση της Eurobank Equities, διαβλέποντας μεγαλύτερη αξία σε μετοχές, μετέβαλε τη σύσταση αγοράς σε διακράτηση, με τιμή – στόχο τα 15,70 ευρώ.
Αντίθετα, η Alpha finance δίνει σύσταση αγοράς στα 18,08 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας παραδοσιακά υποαποδίδουν έναντι της αγοράς, ενώ ο ΟΤΕ υπεραποδίδει σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.
Αναφέροντας τους πιθανούς καταλύτες (ρυθμιστική παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ελληνική αναπροσαρμογή του πληθωρισμού στα συμβόλαια, τις επιλογές για τους πύργους τηλεφωνίας τη Ρουμανία, ψηφιακό μετασχηματισμό) η Alpha Finance αναφέρει ότι η ανατιμολόγηση του ΟΤΕ ίσως να μην είναι μακριά, καθώς θα υπάρξουν εισροές εν όψει της επενδυτικής βαθμίδας και αργότερα με την είσοδο του χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές.
Επιπρόσθετα, η Alpha Finance διαβλέπει περιθώρια για περαιτέρω διανομή μερισμάτων, καθώς η εταιρεία εμφανίζει ισχυρό ιστορικό ανταμοιβής μετόχων.
Για την Alpha, η μετοχή διαπραγματεύεται 12,1 φορές σε όρους P/Ε και 5 φορές σε δείκτη EV/EBIDTA.
Από την πλευρά της, η Eurobank Equities τονίζει οι τριμηνιαίες τάσεις παραμένουν μικτές και χαρακτηρίζονται από την συνεχιζόμενη εξασθένηση στη σταθερή τηλεφωνία και στη θυγατρική στην Ρουμανία, που αντισταθμίζονται από την εγχώρια αγορά κινητής τηλεφωνίας και τα έσοδα χονδρικής
Κλειδί στις τάσεις των εσόδων για τη Eurobank θα είναι το τέλος του αποπληθωρισμού στη σταθερή τηλεφωνία, με κύριους καταλύτες την πιθανή αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμολογίων (υπό δημόσια διαβούλευση) και το νέο κρατικά επιδοτούμενο σύστημα κουπονιών για FTTH (πιθανότατα το δ’ τρίμηνο).
Με βάση τα παραπάνω, για την Eurobank φαίνεται ότι το β’ τρίμηνο θα σηματοδοτήσει το κατώτατο σημείο από πλευράς ρυθμών λειτουργίας.
H Εurobank αναμένει προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 325 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα κινηθούν πάνω απο 100 εκατ. ευρώ μειώνοντας τον καθαρό δανεισμό στα 211 εκατ. ευρώ.

Η πρόοδος του ΟΤΕ και τι δεν προχώρησε

Οι υψηλές επενδύσεις του ΟΤΕ στις οπτικές ίνες οι προοπτικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό (ICT ) δεν έχουν αποτυπωθεί καν στον ισολογισμό στο ΟΤΕ, ούτε και τα επιπρόσθετα έσοδα από εφαρμογές όπως το payzy, food.
Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τα έσοδα του ΟΤΕ θα είχαν λάβει μια διαφορετική κατεύθυνση εφόσον εισερχόταν στο διαδικτυακό στοιχηματισμό, μια δουλειά η οποία δεν προχώρησε δυο φορές τα προηγούμενα χρόνια, αλλά επισήμως δεν έχει ματαιωθεί;
Ο ΟΤΕ κατέχει το μεγαλύτερο δίκτυο, μπορεί να αντέξει τις όποιες πιέσεις των ανταγωνιστών του και διαθέτει τις υποδομές στα μεγάλα ψηφιακά έργα.
Τέλος, η χαμηλή μόχλευση του ισολογισμού (από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη) και ο δανεισμός από τη μητρική δίνουν πλεονεκτήματα.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης