Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι υψηλές προσδοκίες για Attica Group από Πειραιώς και κυβέρνηση με στόχο 150 εκατ. ευρώ EBITDA

Οι υψηλές προσδοκίες για Attica Group από Πειραιώς και κυβέρνηση με στόχο 150 εκατ. ευρώ EBITDA
Oι φιλόδοξοι χρηματοοικονομικοί στόχοι πόρρω απέχουν από την σημερινή εικόνα της Attica η οποία προηγουμένως πρέπει να καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της
Υψηλές προσδοκίες έχει θέσει η διοίκηση της Πειραιώς για την Αttica Συμμετοχών ύστερα από την συγχώνευση της ΑΝΕΚ.
Eξάλλου, η ανοδική πορεία της Attica και η προσέλκυση επενδυτών αποτελεί μονόδρομο για την Τράπεζα προκειμένου να εισπράξει τα δάνεια (443 εκατ. ευρώ ) και τις δαπάνες εξαγοράς (120 εκατ. ευρώ) της MIG.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του κ. Χρ. Μεγάλου εκτιμά πως τα επόμενα χρόνια ( 2025 ) η Αttica θα πραγματοποιήσει 150 εκατ. ευρώ ΕBIDTA και η αξία της επιχείρησης (enterprise value) θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ.
Τις ίδιες υψηλές προσδοκίες έχουν θέσει και στην κυβέρνηση καθώς το επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ ( εκσυγχρονισμό πλοίων της ΑNEK, νέες μηχανές ) συνδέθηκε με την ναυπήγηση νέων πλοίων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Δεδομένου ότι η Strix Ηoldings (εταιρεία της Πειραιώς) κατέχει το 86,7% των μετοχών της Attica, και η Τράπεζα επιδιώκει να απεμπλακεί από τις συμμετοχές η διοίκηση της Πειραιώς δεν αποκλείει την διάθεση μετοχών μέσω placement προκειμένου το ποσοστό να μειωθεί έως και το 51%.
Το ερώτημα, βεβαίως- όπως ήδη έχει αναφέρει το bankingnews, είναι εάν η διάθεση των μετοχών συνδυαστεί με αύξηση κεφαλαίου και παραίτηση των παλαιών μετόχων, ώστε να εισέλθουν στην εταιρεία διεθνείς επενδυτές. Το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο, καθώς οι επενδυτές θα απαιτήσουν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών ωστόσο μένει να αποδειχθεί η διαχειριστική ικανότητα του Blantyre Capital, το οποίο μέχρι τώρα εισπράττει προμήθειες από την συμμετοχή της Attica.
Προσώρας, μετά την είσοδο των νέων μετοχών της συγχώνευσης (ΑNEK) ακολούθησαν ρευστοποιήσεις μετοχών και η μετοχή έχασε 27% φθάνοντας τα 2,08 ευρώ από τα 2,64 ευρώ, δηλαδή την τιμή της Δημόσιας Πρότασης της Strix Ηoldings.
Την ίδια ώρα, οι φιλόδοξοι χρηματοοικονομικοί στόχοι πόρρω απέχουν από την σημερινή εικόνα της Attica η οποία προηγουμένως πρέπει να καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της
Να επαναφέρει τα πρωτόκολλα ασφαλείας στα πλοία, αλλά και να θεσπίσει μια επαρκή εταιρική διακυβέρνηση, ύστερα από τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι στο blue horizon με τον τραγικό θάνατο του 36χρονου.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, η Attica Συμμετοχών πραγματοποίησε λειτουργικά κέρδη 47,49 εκατ. ευρώ και ο μακροπρόθεσμος δανεισμός ανήλθε σε 454 εκατ. ευρώ, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε 43 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 94 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, η ΑΝΕΚ. - την οποία εξαγόρασε 80 εκατ. ευρώ δάνεια η Attica - με 8 πλοία είχε καθαρή θέση 106 εκατ. ευρώ και εμφάνισε ζημίες 2,4 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης