Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Viohalco: Υποχώρηση των EBITDA το 2023, στα 537 εκατ. ευρώ - Στα 6,3 δισ. τα έσοδα

tags :
Viohalco: Υποχώρηση των EBITDA το 2023, στα 537 εκατ. ευρώ - Στα 6,3 δισ. τα έσοδα
Το προτεινόμενο μικτό μέρισμα είναι 0,12 ευρώ ανά μετοχή.
Σχετικά Άρθρα
Ανθεκτικές επιδόσεις και χαμηλότερο δανεισμό σε ένα οικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, κατέγραψε η Viohalco το 2023.
Συγκεκριμένα, η ενοποιημένη λειτουργική κερδοφορία (αναπροσαρμοσμένο EBITDA) ανήλθε σε 537 εκατ. ευρώ έναντι 649 εκατ. ευρώ το 2022, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και οι πληθωριστικές πιέσεις, αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη αυξανόμενη ζήτηση που δημιουργείται χάρη στη συνεχιζόμενη τάση προς την «πράσινη» μετάβαση.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 6,30 δισ. ευρώ έναντι 6,99 δισ. ευρώ το 2022, λόγω χαμηλότερων όγκων και μειωμένων τιμών μετάλλων.
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 91 εκατ. ευρώ έναντι 375 εκατ. ευρώ το 2022, λόγω της πτώσης των τιμών μετάλλων που οδήγησε σε αρνητικά αποτελέσματα μετάλλου, καθώς και της αύξησης του χρηματοοικονομικού κόστους.
Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σημαντικά κατά 184 εκατ. ευρώ στα 1.873 εκατ. ευρώ, χάρη στην αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, που ενισχύθηκε περαιτέρω από τις χαμηλότερες τιμές μετάλλων.
Το προτεινόμενο μικτό μέρισμα είναι 0,12 ευρώ ανά μετοχή.

Κύρια επιχειρησιακά στοιχεία

• Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας για τους κλάδους καλωδίων και σωλήνων χάλυβα, χάρη στη δυναμική ζήτηση, την επιτυχημένη υλοποίηση υφιστάμενων έργων και την ανάθεση νέων έργων.
• Αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του κλάδου χαλκού, χάρη στο βελτιωμένο μείγμα προϊόντων και στην αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας της Sofia Med.
• Ο κλάδος αλουμινίου επηρεάστηκε από την παγκόσμια κάμψη της ζήτησης, ειδικά για προϊόντα του τομέα της λιθογραφίας.
• Ο κλάδος χάλυβα επηρεάστηκε από τη συρρίκνωση της ζήτησης του ευρωπαϊκού κατασκευαστικού τομέα, το αυξημένο κόστος της ενέργειας και την άνοδο των εισαγωγών από χώρες χαμηλού κόστους, τα οποία αντισταθμίστηκαν μερικώς από την ανάπτυξη του ελληνικού κατασκευαστικού τομέα.
• Διαρκείς προσπάθειες για την προσαρμοστικότητα του χαρτοφυλακίου προϊόντων στις τρέχουσες συνθήκες, τη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας και την αύξηση της λειτουργικής αποδοτικότητας σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους.
• Θετικές επιδόσεις στον τομέα ακινήτων, μέσω της ανάπτυξης υφιστάμενων ακινήτων με συνεχή προσήλωση στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη συνεχή ενεργή διαχείριση των υφιστάμενων ακινήτων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος δήλωσε:
«Το 2023, οι εταιρίες της Viohalco απέδειξαν την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και πληθωριστικών πιέσεων, η Viohalco επέδειξε ανθεκτικότητα όσον αφορά στις επιδόσεις, ενώ μείωσε τα επίπεδα του δανεισμού της. Οι κλάδοι καλωδίων και σωλήνων χάλυβα σημείωσαν πολύ καλές επιδόσεις, καθώς ήταν σε θέση να υλοποιήσουν με επιτυχία υφιστάμενα έργα, εξασφαλίζοντας παράλληλα σημαντικά νέα έργα. Ο κλάδος χαλκού σημείωσε ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, καταγράφοντας καλύτερη επίδοση σε σχέση με το σύνολο της αγοράς. Σε μία δυσμενή παγκόσμια συγκυρία ο κλάδος αλουμινίου διατήρησε το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα και εξακολούθησε να επεκτείνει το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό του σε ταχύτερα αναπτυσσόμενους και υψηλότερης προστιθέμενης αξίας τομείς προϊόντων. Τα αποτελέσματα του τομέα του χάλυβα επηρεάστηκαν από την υποτονική ζήτηση από τον κατασκευαστικό κλάδο της ΕΕ και από τον ανταγωνισμό από εισαγωγές χαμηλού κόστους. Τέλος, ο τομέας ακινήτων σημείωσε θετική επίδοση, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για υψηλής ποιότητας και βιώσιμα κτίρια στην Ελλάδα. Για τα επόμενα χρόνια, αναμένουμε ότι η τρέχουσα κάμψη της ζήτησης θα αντιστραφεί, καθώς οι δυναμικές μεγατάσεις βιωσιμότητας θα κυριαρχήσουν».

Πρόταση διανομής μερίσματος και Επικαιροποίηση Οικονομικού Ημερολογίου 2024

Η Viohalco S.A. γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό, ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο στις 7 Μαρτίου 2024 αποφάσισε να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της την έγκριση διανομής μεικτού (*) μερίσματος που ανέρχεται στο ποσό των 0,12 ευρώ ανά μετοχή.
Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Viohalco S.A. θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 28 Μαΐου 2024.
Συνεπώς, το Οικονομικό Ημερολόγιο της εταιρείας για το έτος 2024, διαμορφώνεται ως ακολούθως:

Παρουσίαση οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2023 (Τηλεδιάσκεψη) σε επενδυτές και αναλυτές
Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2024

Δημοσίευση Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης 2023
Πέμπτη, 4 Απριλίου 2024

Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Μετόχων 2024
Τρίτη, 28 Μαΐου 2024

Αποκοπή μερίσματος χρήσης 2023
Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024

Δικαιούχοι μερίσματος χρήσης 2023 – Ημερομηνία Καταγραφής (Record Date)
Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024 (Η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος έπεται της 21ης Ιουνίου 2024, ημερομηνίας λήξης των ΣΜΕ και Δικαιωμάτων σε μετοχές και των ΣΜΕ και Δικαιωμάτων στο Δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap του Χρηματιστηρίου Αθηνών.)

Έναρξη καταβολής μερίσματος χρήσης 2023
Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024

Ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου χρήσης 2024
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024

Παρουσίαση οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου χρήσης 2024 (Τηλεδιάσκεψη) σε επενδυτές και αναλυτές
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-07_191316.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-07_191325.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-07_191339.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης