Τελευταία Νέα
Gun Room

Cosmi Rigato cal. 45-70 - Ενα Cosmi-μα για λίγους

Cosmi Rigato cal. 45-70 - Ενα Cosmi-μα για λίγους

Το όπλο φέρει απλά την ονομασία “RIGATO” που απλά σημαίνει “ραβδωτό”

Στον κόσμο των λειόκανων, το όνομα Cosmi είναι συνυφασμένο με τα πλέον ιδιαίτερα και πολυτελή αυτογεμή στον κόσμο.
Η ιταλική εταιρεία-μπουτίκ επί 100 σχεδόν χρόνια προσφέρει ξεχωριστά και συχνά μοναδικά όπλα που ξεχειλίζουν ποιότητα και οπλουργική τέχνη στο υψηλότατο επίπεδο.
Η ναυαρχίδα της παραμένει το σχέδιο που δημιούργησε ο Rodolfo Cosmi (Ροντόλφο Κόσμι) στις αρχές του 1900 και τελειοποιούν έκτοτε τρείς γενιές απογόνων του.
Υπό την καθοδήγηση του νέου της “αφεντικού” Luca Gaeti, ο οποίος το 2018 επένδυσε στην ιστορική φίρμα από την Ανκόνα, η Cosmi παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο της ραβδωτό κυνηγετικό τουφέκι.
Το όπλο φέρει την ονομασία “RIGATO” που απλά σημαίνει “ραβδωτό”, προφανώς για να ξεχωρίζει από τα λειόκανα αυτογεμή που ήδη υπήρχαν στη γκάμα της.

Μηχανισμός Cosmi, χειροποίητη μοναδικότητα

Ο καλύτερος τρόπος τρόπος για να περιγράψει κανείς το Rigato είναι ως ένα αυτογεμές που ανοίγει σαν δίκανο.
Ο μηχανισμός λειτουργεί με την αρχή της “μακράς αδράνειας” (όπως το πρώτο επιτυχημένο αυτογεμές Auto5 του Browning) αλλά σε μία μοναδική εκτέλεση της ιδέας.
Ένα μοχλός στην κορυφή του κορμού λειτουργεί όπως η “πεταλούδα” στα πλαγιόκανα ή αλληλεπίθετα. Πιέζοντας τον προς τα δεξιά, το κάλυμμα ανοίγει, το όπλο σπάει όπως ένα δίκανο και αποκαλύπτεται το εσωτερικό.
Η απόμενη έκπληξη είναι πως η αποθήκη βρίσκεται μέσα στο κοντάκι και τα φυσίγγια τοπωθετούνται το ένα πίσω από το άλλο με τις αιχμές προς τα εμπρός. Κινούνται πρός τα εμπρός για να τροφοδοτηθούν στο κλείστρο.
Η χωρητικότητα είναι 5 φυσίγγια, συν ένα ακόμη στη θαλάμη.
Μεταφέροντας την αποθήκη εντός του κοντακίου, δημιουργούναι δύο πλεονεκτήματα.
Πρώτον, το βάρος των φυσιγγίων μεταφέρεται ανάμεσα στα χέρια του χρήστη, βελτιώνοντας την ισορροπία της κατασκευής.
Ταυτόχρονα, η έξάλλειψη ενός σωλήνα κάτω από την κάνη, επιτρέπει τη δημιουργία λεπτότερης λαβής με το χέρι που οδηγεί το όπλο να βρίσκεται εγγύτερα στον άξονα βολής.

1_002_2.jpg

Χωρίς μαζική παραγωγή

Το Cosmi είναι μια πολύπλοκη μηχανή.
Κάτι παραπάνω από 100 διαφορετικά απάρτια, κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας ατσάλι και επιλεγμένο ξύλο ταιριάζονται με φροντίδα από έμπειρους τεχνίτες.
Το φινίρισμα κάθε ανταλλακτικού θυμίζει επίπεδο χειρουργικών εργαλείων.
Ο εσωτερικός μηχανισμός είναι ορατός και κάθε γέμιση αποτελεί ευκαιρία για να θαυμάσει κανείς την απίστευτη ποιότητα κατασκευής.
Τα ξύλινα μέρη φτιάχνονται από επιλεγμένα ξύλα καρυδιάς και οι διαστάσεις και κλίσεις τους γίνονται στα μέτρα του κατόχου για ενστικτώδη σκόπευση και εφαρμογή.
Δεν υπάρχουν όπλα σε προθήκες να περιμένουν αγοραστές κατόπιν παραγγελίας.
Η εταιρεία παράγει τα μοντέλα της σε διαμετρήματα 12, 16, 20, 28 και 36.
Όπως αρμόζει σε τέτοια κατηγορία τιμής, καθένα “χτίζεται” σε αναλόγου μεγέθους βάση.

3_002_3.jpg

Οι απαραίτητες αλλαγές

To Cosmi Rigato βασίζεται στη βάση του λειόκανου “αδελφού” του σε caibre 28.
Οι διαστάσεις του φυσιγγίου βρίσκονται πολύ κοντά στα διαμετρήματα ραβδωτού 45-70 Government και .444 Marlin.
Και τα δύο είναι αυτό που αποκαλούμε “straight wall” δηλαδή οι κάλυκες έχουν ίσια τοιχώματα με τη διάμετρο της αιχμής να είναι σχεδόν όμοιο με εκείνο της βάσης.
Συνήθως τα σύγχρονα πυροβόλα χρησιμοποιούν κάλυκες σε σχήμα “μπουκαλιού” και χρησιμοποιούν βολίδες μικρής διαμέτρου που ταξιδεύουν με υψηλές ταχύτητες.
Όχι όμως το 45-70, το οποίο έρχεται από τη δεκαετία του 1870. Εκτοξεύει μια βολίδα διαμέτρου 11,5 χιλιοστών (.458 της ίντσας) και βάρους 26 γραμμαρίων με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 610 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.
Έχει χρησιμοποιηθεί για να κυνηγήσει κάθε τριχωτό θήραμα από αγριόχοιρο μέχρι αντιλόπες και αφρικανικό βούβαλο.
Ο συνδυασμός μεγάλης διαμέτρου και διάτρησης το καθιστά εξαιρετικά αποτελεσματικό σε μικρές αποστάσεις εναντίον επικίνδυνων θηραμάτων.
Το .444 Marlin αποτελεί ουσιαστικά μια πιο σύγχρονη εκδοχή της ίδιας ιδέας έχοντας ώς βάση μια βολίδα διαμέτρου .429 ιντσών (10,6mm) που επιτρέπει μεγαλύτερες αρχικές ταχύτητες.
Η επιλογή των διαμετρημάτων επιβλήθηκε από τον εσωτερικό γεμιστήρα, αφού η χρήση αιχμηρών βολίδων ενέχει τον κίδυνο να πυροδοτηθούν τα καψύλια από τυχαία επαφή με τη μύτη του επόμενου φυσιγγίου στο γεμιστήρα.
Όπως και να έχει, το όπλο προορίζεται για κυνήγι σε κοντινές αποστάσεις όπου τα βαλλιστικά στοιχεία είναι εντυπωσιακά.
Οι λείες κάνες της Cosmi κατασκευάζονται με βαθύ τρυπανισμό από την ίδια.
Για το Rigato όμως απευθύνθηκε στη φημισμένη αμερικανική Krieger που φτιάχνει μερικές από τις καλύτερες αγωνιστικές ραβδωτές κάνες στον κόσμο.
Έχουν μήκος 52 εκατοστών και διαθέτουν στόχαστρα κατάλληλα για ταχείες βολές σε καρτέρι.
Φυσικά το όπλο εξοπλίζεται και με βάσεις για διόπτρα που αυξάνουν την ευελιξία του σε μεγαλύτερη απόσταση.

Διαχρονική αξία

Η Cosmi είναι γνωστή για τα εξατομικευμένα (custom) όπλα που μπορεί να παράγει.
Όντας ουσιαστικά μια μπουτίκ που μεταφράζει τις επιθυμίες του πελάτη σε μοναδικά όπλα, μπορεί να καλύψει και τις πλέον ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Αυτή η ποιότητα που απαιτεί τουλάχιστον 400 εργατώρες από ειδικευμένους οπλομάστορες, έχει κόστος.
Το βασικό μοντέλο ξεκινά από τις 17.000 Ευρώ. Με επιλογές όπως βάση από τιτάνιο, προσωποποιημένα σκαλίσματα και επιχρυσωμένο μηχανισμό, το όριο φτάνει πολύ υψηλά.
Όμως η ιδιαίτερότητα αυτής της steampunk διαχρονικής μηχανής εκτόξευσης μολυβιού είναι αντίστοιχη ενός κλασσικού ιταλικού αυτοκινήτου ή ξύλινου σκαριού.
Τέχνη και λειτουργικότητα πλεγμένα αδιάρρηκτα μαζί...

2_002_5.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης