Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΛΠΕ - Ζημιογόνο το 2013 - Εμφάνισαν ζημιές ύψους 269 εκατ. ευρώ

tags :
ΕΛΠΕ - Ζημιογόνο το 2013 - Εμφάνισαν ζημιές ύψους 269 εκατ. ευρώ
Πτώση 60% στα EBITDA
Ζημιογόνο αποδείχθηκε το 2013 για τα ΕΛΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, εμφάνισαν ζημιές ύψους 269 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 86 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Πιο συγκεκριμένα, τα συγκρίσιμα EBITDA του ομίλου κατέγραψαν υποχώρηση 60% στο σύνολο της χρονιάς.
Οι συγκρίσιμες καθαρές ζημιές ανήλθαν στα 117 εκατ. ευρώ, έναντι συγκρίσιμων καθαρών κερδών 232 εκατ. ευρώ.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2013, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:
«Το 2013 βιώσαμε το πλέον δυσμενές περιβάλλον για την Ευρωπαϊκή βιομηχανία διύλισης της τελευταίας δεκαετίας, επιπλέον των σημαντικών προκλήσεων του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος με το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και την υψηλή φορολογία. Παρόλα αυτά, η Ελληνική αγορά καυσίμων, μετά τη συρρίκνωσή της κατά 50% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, έδειξε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στο Δ’ τρίμηνο του 2013, ενώ οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη ζήτηση λευκών προϊόντων πετρελαίου στην περιοχή εμφανίζονται θετικές, ειδικά για τις αναδυόμενες αγορές.
Τη χρονιά που πέρασε, τα ΕΛΠΕ εστίασαν σε παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν, πετυχαίνοντας τη βελτίωση των λειτουργικών τους επιδόσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους, αξιοποιώντας τις επενδύσεις τους σε σύγχρονα και ασφαλή διυλιστήρια, ανταγωνιστικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης, καθώς και την ηγετική τους παρουσία στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο εμπορικές εταιρείες ΕΚΟ και ΕΚ προχώρησαν σε ουσιαστική αναδιάρθρωση του επιχειρησιακού τους μοντέλου, πετυχαίνοντας θετικά αποτελέσματα σε συνέργειες και βελτιωμένη κερδοφορία. Η Διεθνής Λιανική Εμπορία βελτίωσε επίσης τις επιδόσεις της, παρά το δυσμενές περιβάλλον στις περισσότερες αγορές που δραστηριοποιούμαστε, ενώ τα Πετροχημικά σημείωσαν ιστορικό υψηλό κερδοφορίας. Το Μάιο του 2013, η θυγατρική εταιρία του Ομίλου Hellenic Petroleum Finance plc, πραγματοποίησε την πρώτη αρχική συναλλαγή χωρίς πιστοληπτική διαβάθμιση (unrated first time issuer) Ελληνικής εταιρείας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μετά την κρίση με μεγάλη επιτυχία. Επίσης, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, προχωρήσαμε στη συμφωνία για πώληση της συμμετοχής μας στον ΔΕΣΦΑ, κάτι που θα ενδυναμώσει τη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου.
Τα ΕΛΠΕ ξεκίνησαν πριν από 6 χρόνια, μια διαδικασία σημαντικών αλλαγών, εστιάζοντας στον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων του Ομίλου, τη βελτίωση της λειτουργίας σε όλες τις δραστηριότητές μας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την αναδιοργάνωση. Η επιτυχής εφαρμογή της στρατηγικής μας, έδωσε τη δυνατότητα στον Όμιλο να διαχειριστεί το επιδεινούμενο περιβάλλον διύλισης, καθώς και την ελληνική κρίση. Επιπλέον ο Όμιλος βρίσκεται σε θέση να εκμεταλλευτεί τα οφέλη της ανάκαμψης στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο και τον κλάδο διύλισης. Ήδη εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της Ελληνικής οικονομίας, οι οικονομικές συνθήκες στη Μεσόγειο βελτιώνονται, ενώ οι περιφερειακές ανισορροπίες στην αγορά πετρελαίου, λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων και ρυθμιστικού πλαισίου σταδιακά θα διορθωθούν.
Το 2014 τα ΕΛΠΕ θα εστιάσουν περαιτέρω στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, με ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της απόδοσης των διυλιστηρίων και την εκμετάλλευση των σημαντικών συνεργειών μεταξύ τους, τον έλεγχο κόστους σε όλες μας τις δραστηριότητες και την επιτάχυνση της απομόχλευσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης