Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προσβλητική η πρόταση Merkel - Juncker για κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο

tags :
Προσβλητική η πρόταση Merkel - Juncker για κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο
O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση Juncker
Απαράδεκτη κρίνεται η πρόταση που προωθούν Βρυξέλλες και Βερολίνο για κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel ήταν η πρώτη που μίλησε για συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο, ώστε να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη δράση των διακινητών.
Ακολούθησε η χθεσινή ομιλία του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος τόνισε ότι "θα ήταν πολύ χρήσιμο" αν "υπό ευρωπαϊκή αιγίδα" υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, "ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου" των μεταναστών στην Ευρώπη, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι είναι θέμα ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ο κ. Juncker προχώρησε ακόμη περισσότερο λέγοντας ότι για τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και άφησε να εννοηθεί ότι εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan, η 'Αγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις.
Η ευρωπαϊκή πρόταση εκτιμάται ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την προώθηση ενός σχεδίου συγκυριαρχίας στο Αιγαίο, κάτι που αποτελεί βασική επιδίωξη της τουρκικής πλευράς.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία Ευρώπης – Ελλάδας – Τουρκίας για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες προσφυγικές ροές.
Ωστόσο δεδομένων των διεκδικήσεων της Τουρκίας σε βάρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και των διαρκών παραβιάσεων των ελληνικών χωρικών υδάτων, ο σχεδιασμός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και η διαβούλευση ενδελεχής.
Η ελληνική πλευρά πρέπει να έχει ενεργό συμμετοχή στις διαβουλεύσεις Ευρώπης – Τουρκίας για τον σχεδιασμό δράσης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, κάτι που δεν συνέβη το προηγούμενο διάστημα.
Σημειώνεται ότι ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση Juncker.
«Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνο-τουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.
“Αυτό σημαίνει είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα, κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες”, εξήγησε ο κ. Κοτζιάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορηματική άρνηση της Ελλάδας να εξετάσει το ενδεχόμενο κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο, είχε επισημανθεί ήδη προχθές από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κούτρα με μεγάλη σαφήνεια.

Πρώτη ενημέρωση: 12:57, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης