Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Ελλάδα με αξιοπρέπεια – Μόνη λύση για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, η διευθέτηση του χρέους

El Pais: Ελλάδα με αξιοπρέπεια – Μόνη λύση για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, η διευθέτηση του χρέους
Η Ε.Ε. έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει ένα πραγματικό πρόγραμμα που θα κινείται σε αυτή τη γραμμή, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα
Αν και η Ευρώπη έχει προοδεύσει πολύ στα 66 χρόνια από τις 9 Μαΐου του 1950, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Robert Schuman, στο Παρίσι πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, που θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο οι πολιτικές λιτότητας που έχει σχεδιάσει και επιβάλλει η Ε.Ε. ως μόνη λύση για να ξεπεραστεί η κρίση έχουν δημιουργήσει ένα χάσμα δυσπιστίας στους πολίτες.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως σημειώνει στο άρθρο της η ισπανική εφημερίδα «El Pais», είναι η Ελλάδα, η οποία από το 2010 υφίσταται προγράμματα προσαρμογής που έχουν οδηγήσει σε σκληρές περικοπές σε όλους τους τομείς και έχουν βυθίσει στη φτώχεια μεγάλα τμήματα της ελληνικής οικονομίας.
«Είναι ακατανόητο το πείσμα των Ευρωπαίων, με επικεφαλής τον γερμανό υπουργό Wolfgang Schaeuble, να θέτουν εμπόδια όσον αφορά το ελληνικό χρέος στη βάση των προγραμμάτων προσαρμογής και περικοπών. Σαν να ήταν η Ελλάδα ικανή να καταρρεύσει όλο το ευρωπαϊκό σύστημα, όταν αντιπροσωπεύει μόνον το 2% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει η ισπανική εφημερίδα.
Ύστερα από τρία προγράμματα προσαρμογής το ερώτημα που ανακύπτει, είναι πού έχουν δοθεί τα χρήματα που έλαβε η χώρα.
Οι υπερφιλελεύθεροι εκτιμούν ότι χρησίμευσαν για να ανακουφίσουν το έλλειμμα, όμως, σύμφωνα με εκθέσεις, η πραγματικότητα είναι ότι η πλειονότητα των χρημάτων (54%) πήγαν για την αποπληρωμή των πιστωτών και σε τόκους, ένα 25% στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ένα 15% στους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα.
Μόνον ένα 6% έχει πάει στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου.
Αυτά τα νούμερα, σημειώνει η El Pais, καταδεικνύουν ότι στόχος της τρόικας δεν ήταν η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά η αποπληρωμή του χρέους στις γερμανικές, γαλλικές και ελληνικές τράπεζες.
Πέραν της εγκληματικής «ταφόπλακας» που επέβαλε η τρόικα, επισημαίνει η ισπανική εφημερίδα, η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εργάζεται και έχει πετύχει κοινωνική πρόοδο, αλλά και πρόοδο ενάντια στη διαφθορά.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται προς δύο κατευθύνσεις: από τη μια πλευρά να δεχθεί τις προσαρμογές που της επιβάλλονται ώστε να φθάσει φρέσκο χρήμα, χωρίς όμως να θέσει σε κίνδυνο τις βασικές ανάγκες των πολιτών και από την άλλη, να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στους τομείς των μέσων ενημέρωσης, δικαιωμάτων των πολιτών, της υγείας και της καταπολέμησης της διαφθοράς με μακροπρόθεσμο όραμα τη μεταρρύθμιση των παλιών και διεφθαρμένων ελληνικών δομών με άλλες σύγχρονες, δημοκρατικές και συμμετοχικές.
Και όλα αυτά, έχοντας να διαχειριστεί την άφιξη χιλιάδων προσφύγων που συγκρούονται με τα εμπόδια που έχει επιβάλει η μη αλληλέγγυα Ευρώπη.
Όλος ο κόσμος γνωρίζει, υπογραμμίζει η El Pais, ότι η μόνη λύση για την ελληνική κρίση είναι η διαγραφή μέρους τους χρέους.
Τα μέλη της ζώνης του ευρώ έχουν την υποχρέωση, όπως άλλωστε συμφωνήθηκε και στο τελευταίο πρόγραμμα προσαρμογής, να παρουσιάσουν ένα πραγματικό πρόγραμμα που θα κινείται σε αυτή τη γραμμή.
Το πιο λογικό θα ήταν ένα μεικτό σύστημα, που θα συνδύαζε τη διαγραφή ενός σημαντικού ποσοστού του ελληνικού χρέους με μια επιμήκυνση στις λήξεις πληρωμών μέχρι το 2060-2070 και με επιτόκια που δεν θα ξεπερνούσαν το 2%.
«Με λίγα λόγια, οι Έλληνες έχουν μια αριστερή κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να διαφυλάξει τις βασικές γραμμές του κράτους πρόνοιας και να θέσει τα θεμέλια ενός σύγχρονου κράτους. Η Ε.Ε., αν θέλει να διατηρήσει τις θεμελιώδεις αρχές της, πρέπει να σταματήσει να εκβιάζει του Έλληνες και να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος για να τους αφήσει να ζήσουν», καταλήγει το άρθρο της ισπανικής εφημερίδας.

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης