Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Οι κεντρικές τράπεζες έρχονται αντιμέτωπες με ένα απελπιστικό... δίλημμα

BofA: Οι κεντρικές τράπεζες έρχονται αντιμέτωπες με ένα απελπιστικό... δίλημμα
H σύσφιξη πολιτικής της Fed το 2017 θα μπορούσε εύκολα να ακολουθηθεί από χαλάρωση το 2018
Αντιμέτωπες με ένα απελπιστικό δίλημμα όσον αφορά την πορεία της νομισματικής τους πολιτικής είναι πλέον οι κεντρικοί τραπεζίτες λόγω της πορείας του πληθωρισμού, σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανάλυση του Michael Hartnett της BofA, μισό χρόνο αφού οι κεντρικοί τραπεζίτες ανά τον κόσμο χάρηκαν ότι η νίκη του Trump μπορεί τελικά να προκαλέσει την πολύ-καθυστερημένη περίοδο της παγκόσμιας αναθέρμανσης, η ελπίδα είναι τώρα νεκρή και θαμμένη, κάτι που παρατηρείται όχι μόνο στις τιμές των assets αλλά και στις ροές κεφαλαίων.
Σύμφωνα με την ανάλυση που φέρει τον τίτλο «φούσκα, φούσκα, πετρέλαιο και προβλήματα» το μήνυμα της μεγάλης ροής είναι δομικός αποπληθωρισμός που κυριαρχεί στον κυκλικό πληθωρισμό: εκροές από τα TIPS (τίτλοι που προστατεύονται από τον πληθωρισμό), πρώτες εκροές από τραπεζικά δάνεια σε 32 εβδομάδες, εκροές από αμερικανικά value funds στις 8 μετά από τις 9 εβδομάδες, πρώτη εισροή σε REITS (τίτλοι που επενδύουν στο real estate) σε 11 εβδομάδες, μεγαλύτερες εισροές στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε 51 εβδομάδες.
Το πιο σημαντικό είναι ότι το τσουνάμι των πρόσφατων εισροών, κυρίως στις αμερικανικές μετοχές, φαίνεται να επιβραδύνεται τελικά: μετά τις μεγάλες εισροές σε μετοχές και ομόλογα την περασμένη εβδομάδα (συνολικά 33,5 δισ. δολ.), ήρθε μια εβδομάδα μέτριων ροών: 5 δισ. δολ. σε ομόλογα, εκροές 0,8 δισ. δολ. από τον χρυσό.
Επιπλέον, έπειτα από το πρόσφατο «τεχνολογικό ναυάγιο», οι ροές δείχνουν ότι οι contrarians έχουν φλερτάρει με την εναλλαγή των τομέων, καθώς οι εισροές στην ενέργεια (0,4 δισ. δολ.) αντισταθμίστηκαν από τις εκροές από τον τεχολογικό τομέα (0,2 δισ. δολ.).
Εξετάζοντας την πελατειακή βάση της BofA, ο Harnett σημειώνει ότι οι ιδιώτες πελάτες ήταν επίσης πωλητές του τεχνολογικού κλάδου τις τελευταίες 4 εβδομάδες.





Ωστόσο το συμπέρασμα του Hartnett είναι ότι «οι κεντρικές τράπεζες, ο λόγος πίσω από τις υψηλές τιμές των περιουσιακών στοιχείων και το χαμηλό όγκο, βρίσκονται τώρα σε απελπιστικό δίλημμα: πολιτικά απαράδεκτο για τη φούσκα στην Wall Street, αλλά οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε σύσφιξη λόγω του αποπληθωρισμού».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύσφιξη πολιτικής της Fed το 2017 θα μπορούσε εύκολα να ακολουθηθεί από χαλάρωση το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης