Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο από την ΕΕ με στόχο την αποφυγή «bank runs» στις προβληματικές τράπεζες

tags :
Σχέδιο από την ΕΕ με στόχο την αποφυγή «bank runs» στις προβληματικές τράπεζες
Η εν λόγω κίνηση στοχεύει στην υποβοήθηση τραπεζών, που είναι προβληματικές ή θεωρείται πως θα περιέλθουν σε δεινή θέση σύντομα
Μέτρα, τα οποία θα τους επιτρέψουν να «παγώνουν» προσωρινά τραπεζικούς λογαριασμούς, ώστε να αποφεύγονται μαζικές εκροές καταθέσεων (bank run), εξετάζουν οι χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο αποκαλύπτει και σχετικό έγγραφο.
Η εν λόγω κίνηση στοχεύει στην υποβοήθηση τραπεζών, που είναι προβληματικές ή θεωρείται πως θα περιέλθουν σε δεινή θέση σύντομα.
Πάντως οι επικριτές των σχεδίων αυτών υποστηρίζουν, πως είναι πιθανό να επιταχύνουν ένα bank run στην πρώτη διακίνηση φημών για μία τράπεζα η οποία πιθανώς αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Η πρόταση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας από τις αρχές του 2017, έρχεται δύο μήνες μετά την κατάρρευση της ισπανικής Banco Popular (Ιούνιος 2017).
Επίσης, η πρόταση έρχεται εν μέσω μιας έντονης διαμάχης μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης προβληματικών τραπεζών, περίπου μια δεκαετία μετά την οικονομική κρίση που απαιτούσε από την ΕΚΤ να εκτυπώσει δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να αποτρέψει μια παρατεταμένη οικονομική ύφεση.
Το να δίνεται η δυνατότητα στις εποπτικές αρχές να «παγώνουν» προσωρινά τους τραπεζικούς λογαριασμούς των προβληματικών τραπεζών είναι «μια εφικτή επιλογή», αναφέρει έγγραφο της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ, αναγνωρίζοντας ότι τα κράτη μέλη είναι διαιρεμένα στο θέμα αυτό.
Να σημειωθεί ότι, τα εν λόγω σχέδια έχουν την υποστήριξη της Γερμανίας και της Ολλανδίας, που ήδη έχουν θεσπίσει περιορισμούς στις εκροές από προβληματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
«Στόχος μας είναι να αποφευχθεί ένα bank run σε μία τράπεζα, που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και δεν πρέπει να πιεστεί περαιτέρω» είπε στο Reuters υπό το καθεστώς της ανωνυμίας αξιωματούχος με γνώση των σχεδιασμών της γερμανικής κυβέρνησης.
Το σχέδιο, αν συμφωνηθεί, θα έρχεται σε αντίθεση με τις νομοθετικές προτάσεις που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο 2016 με στόχο την ενίσχυση των εξουσιών των εποπτικών αρχών να αναστέλλουν τις αποσύρσεις καταθέσεων εκτός εκείνων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητήθηκε από τα κράτη της ΕΕ, οι πληρωμές θα μπορούσαν να ανασταλούν για πέντε εργάσιμες ημέρες ενώ τα κράτη - μέλη δύνανται να παρατείνουν σε 20 ημέρες μάξιμουμ το σχετικό μέτρο σε εξαιρετικές περιστάσεις, ανέφερε το εσθονικό έγγραφο.
Οι υφιστάμενοι κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν διήμερη αναστολή ορισμένων πληρωμών από τις προβληματικές τράπεζες, αλλά ο περιορισμός δεν περιλαμβάνει καταθέσεις.
Η Επιτροπή, η οποία αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο, είχε προηγουμένως αποκλείσει τις ασφαλισμένες καταθέσεις από το πεδίο εφαρμογής του περιορισμού φοβούμενη ότι «ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη της αγοράς», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο 2016.
Πολλά κράτη υποστήριζαν την αναστολή των πληρωμών μόνο κατά τη διάρκεια της αποκαλούμενης εξυγίανσης μιας προβληματικής τράπεζας- διαδικασία που επιφέρει ζημίες στους επενδυτές των ιδρυμάτων και ενδεχομένως σε καταθέσεις που δεν είναι ασφαλισμένες, διατηρώντας παράλληλα τη συνέχεια των τραπεζικών δραστηριοτήτων, ανέφερε το έγγραφο.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μέτρο αυτό θα επιταχύνει ένα bank run σε μία τράπεζα, της οποίας το πρόβλημα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο» τόνισε ο Charlie Bannister του Συνδέσμου για τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές στην Ευρώπη (AFME).
Η πρόταση της Εσθονίας συζητήθηκε από τους απεσταλμένους της ΕΕ στις 13 Ιουλίου 2017, αλλά δεν ελήφθη καμία απόφαση, όπως είπε κοινοτικός αξιωματούχος.
Οι συζητήσεις πρόκειται να συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο 2017 αλλά θα χρειαστεί νομοθετική έγκριση για την οποιαδήποτε απόφαση. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης