Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brainard (Fed): Οι ανισότητες στην αγορά εργασίας μειώνουν τις δυνατότητες της οικονομίας των ΗΠΑ

Brainard (Fed): Οι ανισότητες στην αγορά εργασίας μειώνουν τις δυνατότητες της οικονομίας των ΗΠΑ
Οι φυλετικές διαφορές στα ποσοστά ανεργίας θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται εάν μειωθεί περαιτέρω το συνολικό ποσοστό της ανεργίας, ανέφερε η αξιωματούχος της Fed
Οι ανισότητες στην αγορά εργασίας στην αμερικανική οικονομία περιορίζουν τη μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη του έθνους, δήλωσε σήμερα (26/9/2017) η Lael Brainard, αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), ενώ απηύθυνε έκκληση στην κεντρική τράπεζα να πραγματοποιήσει περισσότερες έρευνες με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων.
«Στον βαθμό που οι ανισότητες στο εισόδημα και στον πλούτο ανάλογα με τη φυλή, την εθνικότητα, το φύλο ή τη γεωγραφία αντανακλούν αντίστοιχες ανισότητες στις ευκαιρίες... οι μειονεκτούσες ομάδες δεν θα επενδύσουν επαρκώς στην εκπαίδευση ή τις επιχειρηματικές προσπάθειες και η δυνητική ανάπτυξη θα υπολείπεται των επιπέδων που θα μπορούσε διαφορετικά να επιτύχει», δήλωσε η Brainard σε μια διάσκεψη της Fed στην Ουάσινγκτον, σχετικά με τις ανισότητες στην αγορά εργασίας.
Σε μια ομιλία με τίτλο «Γιατί οι ανισότητες στην απασχόληση εξακολουθούν να έχουν σημασία για την ευρωστία της οικονομίας», η Brainard δήλωσε επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα ανισότητας ως προς το εισόδημα και τον πλούτο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις καταναλωτικές δαπάνες.
Στην ομιλία της, η Brainard σημείωσε ότι τα ποσοστά της ανεργίας είναι σχεδόν διπλάσια για τους Αφροαμερικανούς σε σύγκριση με τους λευκούς, αλλά επίσης ότι το χάσμα στο ποσοστό της ανεργίας για τους ενήλικες μαύρους άνδρες σε σύγκριση με τους ενήλικους λευκούς άνδρες βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά.
«Φαίνεται πιθανό ότι οι φυλετικές διαφορές στα ποσοστά ανεργίας θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται εάν το συνολικό ποσοστό της ανεργίας μειωθεί περαιτέρω», ανέφερε η αξιωματούχος της Fed.
H Brainard δήλωσε ακόμη ότι η δυσανάλογη συσσώρευση πλούτου στις αστικές περιοχές από την εποχή της ύφεσης σε συνδυασμό με τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα μετανάστευσης σε επαρχιακή και κρατική κλίμακα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα οικονομικό μειονέκτημα για τους αγροτικούς πληθυσμούς.
Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την απώλεια της βιομηχανίας μέσω της παγκοσμιοποίησης και του αυτοματισμού και την αύξηση της χρήσης οπιοειδών.
Αναγνωρίζοντας ότι η Fed έχει περιορισμένες επιλογές πολιτικής για να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που συμβάλλουν στις ανισότητες της αγοράς εργασίας, η Brainard δήλωσε ότι εξακολουθεί να έχει κεντρική σημασία για την αποστολή της Fed.
«Η κατανόηση αυτών των φραγμών και οι προσπάθειες αντιμετώπισής τους είναι ζωτικής σημασίας για την εκτίμηση της μέγιστης απασχόλησης καθώς και της δυνητικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Brainard.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης