Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Αδιάσειστα στοιχεία» για παρέμβαση της CIA στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ανακοίνωσε πως διαθέτει το Ιράν

«Αδιάσειστα στοιχεία» για παρέμβαση της CIA στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ανακοίνωσε πως διαθέτει το Ιράν
Οι ιρανικοί ισχυρισμοί περί ξένης παρέμβασης στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις υποστηρίχθηκαν από τη Ρωσία
Ισχυρά στοιχεία «ξένης παρέμβασης» στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που συγκλόνισαν το Ιράν τις προηγούμενες μέρες, δήλωσε πως διαθέτει η Τεχεράνη.
Σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους, οι πρόσφατες διαμαρτυρίες στη χώρα  ήταν «σαφώς κατευθυνόμενες από το εξωτερικό».
Σύμφωνα με την Washington Pors η ανώτατη νομική αρχή του Ιράν ισχυρίστηκε τις πρώτες μέρες του 2018. πως η CIA είχε ενεργό ανάμειξη στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν, Mohammad Jafar Montazeri, δήλωσε την Πέμπτη (4/1/2018) ότι ένας αξιωματούχος της CIA ήταν ο «κύριος εμπνευστής» των διαδηλώσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού ότι οι διαμαρτυρίες είχαν την «άμεση ενθάρρυνση από ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump».
Η κυβέρνηση  Trump έχει αρνηθεί από την πλευρά της οποιαδήποτε εμπλοκή στις διαδηλώσεις ενώ η CIA αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.
Οι ιρανικοί ισχυρισμοί υποστηρίχθηκαν από τη Ρωσία, ο απεσταλμένος της οποίας  Vasiliy Nebenzia κατηγόρησε τις ΗΠΑ, πως με τέτοιες κινήσεις εξαντλούν τη δυναμική του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ήσσονος σημασίας ζητήματα, αντί να εστιάζει στην αντιμετώπιση των κρίσιμων καταστάσεων στο Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, την Υεμένη και την αφρικανική ήπειρο.
«Αντ' αυτού, προτείνετε να παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κράτους, Προφανώς λυπούμαστε για την απώλεια ζωών ως αποτέλεσμα των διαδηλώσεων που δεν ήταν τόσο ειρηνικές.
Ωστόσο, αφήστε το Ιράν να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα, ειδικά αφού αυτό είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος απεσταλμένος.
Η Ρωσία εξάλλου επέκρινε τις ΗΠΑ για υποκρισία.
 «Αν ακολουθήσουμε τη λογική σας, τότε θα πρέπει να έχουμε συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά τα γεγονότα στο Φέργκιουσον ή μετά από καταλήψεις του κινήματος Occupy Wall Street στο Μανχάταν», σημείωσε ο Nebenzia και πρόσθεσε:
«Δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με την αποσταθεροποίηση του Ιράν ή οποιασδήποτε άλλης χώρας».
Οι δηλώσεις αυτές ήλθαν ως απάντηση στην πρέσβειρα των ΗΠΑ, Nikki Haley, η οποία χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις στο Ιράν ως «αυθόρμητη έκφραση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υποστηρίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις ταυτόχρονα σε «πάνω από 78 περιοχές» με κυριότερα αιτήματα αυτά για δημοκρατία και ελευθερία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης