Την υπερψήφιση των προτάσεων Καλλιτσάντση στη ΓΣ της Ελλάκτωρ συστήνει η Glass Lewis

Την υπερψήφιση των προτάσεων Καλλιτσάντση στη ΓΣ της Ελλάκτωρ συστήνει η Glass Lewis
Την υπερψήφιση των προτάσεων Καλλιτσάντση στη ΓΣ της Ελλάκτωρ συστήνει στους μετόχους της εταιρίας η Glass Lewis
Ισχυρό προβάδισμα στην μάχη που έχει ξεσπάσει στον Ελλάκτωρ φαίνεται να κερδίζει η πλευρά των αδερφών Καλλιτσάντση έναντι της πλευράς Μπόμπολα - Κούτρα.
Μετά το ιδιαίτερα επιτυχημένο roadshow της πρωτοβουλίας CHANGE4ELLAKTOR ((www.change4ellaktor.gr) στη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκε η πρότασή της σε επενδυτές που αντιπροσωπεύουν το 17,5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, υπέρ των προτάσεων Καλλιτσάντση για ανάκληση του υπάρχοντος δ.σ. της εταιρίας και αντικατάστασή του με τη νέα σύνθεση που κατέθεσε στις 13/7 η πλευρά Καλλιτσάντση τάχθηκε μία εκ των κορυφαίων διεθνών εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς μετόχους ως προς τις ψηφοφορίες στο πλαίσιο Γενικών Συνελεύσεων.
Αναλυτικότερα σε report της που εξέδωσε προς όλους τους πελάτες της, η Glass Lewis συστήνει στους μετόχους της Ελλάκτωρ την υπερψήφιση όλων των προτάσεων Καλλιτσάντση κατά τη διάρκεια της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης της επιχείρησης που θα πραγματοποιηθεί την 25η Ιουλίου 2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη θετική σύσταση που εκδίδει η Glass Lewis, μετά από επανεξέταση των θεμάτων της Γενικής Συνέλευσης της Ελλάκτωρ και σε συνέχεια της συγκεκριμενοποίησης των προτάσεων του κ. Μπόμπολα για την αντικατάσταση στο διοικητικό συμβούλιο των κ.κ. Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση από τους κ.κ. Κώστα Ανδρεόπουλο και Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, διατηρώντας τη θετική σύστασή της για τις προτάσεις της πλευράς Καλλιτσάντση και καλώντας τους πελάτες της να καταψηφίσουν τις προτάσεις της πλευράς Μπόμπολα.
Μάλιστα στην έκθεσή της η Glass Lewis σημειώνει πως στις 21/7 πραγματοποίησε δύο διαφορετικές τηλεδιασκέψεις τόσο με τους εκπροσώπους της πρωτοβουλίας CHANGE4ELLAKTOR (πλευρά Καλλιτσάντση) όσο και με τους εκπροσώπους της Ελλάκτωρ (πλευρά Μπόμπολα), προκειμένου αμφότεροι να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους για τις προτάσεις τους σχετικά με την αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου.
Επιπλέον, η Glass Lewis στη σύστασή της έχει λάβει υπόψη και τις παραιτήσεις των τριών μελών του Δ.Σ. της Ελλάκτωρ στις 9 Ιουλίου (Μ.Μπόμπολα, Δ. Χατζηγρηγοριάδης, Γ.Τζιβέλης), αλλά και την αντικατάστασή τους στις 13 Ιουλίου από τους κ.κ. Χρήστο Γκλαβάνη και Μάρκ Ραχωβίδη καθώς και από την κυρία Παναγιώτα Ιπλιξιάν, και παρόλα αυτά εμμένει στην άποψή τους ότι το παρών Δ.Σ. πρέπει να καθαιρεθεί από τη Γενική Συνέλευση.

Αμφιβολίες για τις δεσμεύσεις Μπόμπολα περί μεταρρυθμίσεων

Η έκθεση της Glass Lewis μάλιστα εκφράζει αμφιβολίες για το βαθμό της δέσμευσης της πλευράς Μπόμπολα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η επιχείρηση.
Μάλιστα, αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη δέσμευση περισσότερο ως μία υπό πίεση αντίδραση, παρά μία πραγματική πρωτοβουλία.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει η έκθεση για το θέμα:
«Κατά την άποψή μας αν και οι πρόσφατες αλλαγές στο Δ.Σ. της εταιρείας δείχνουν ότι αναγνωρίζεται από τα εναπομείναντα μέλη η ανάγκη για σημαντική βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης και της οργανωτικής δομής στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, θεωρούμε πως οι προτάσεις της εταιρείας για τις αλλαγές στο Δ.Σ. έρχονται περισσότερο ως απάντηση στην καμπάνια των αδελφών Καλλιτσάντση, παρά προερχόμενες από πραγματική δέσμευση για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων σε επίπεδο διακυβέρνησης και οργανωτικής δομής, που έχουν επιδράσει αρνητικά στην επιχειρησιακή και οικονομική απόδοση της εταιρείας.
Επιπλέον, αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό την επιμέλεια με την οποία αξιολογήθηκαν και επιλέχθηκαν από τα εναπομείναντα μέλη του Δ.Σ. τα νέα μέλη που θα πρέπει να έχουν την εμπειρία και τις ικανότητες για να υλοποιήσουν ένα ουσιαστικό πλάνο αναδιάρθρωσης με στόχο να πάει η Εταιρεία μπροστά, λαμβάνοντας υπόψη και το σύντομο χρονικό διάστημα κατά το οποίο η εταιρεία φέρεται να ανέπτυξε το πλάνο της και να υλοποίησε σημαντικές αλλαγές.
Παρότι τα νέα μέλη που προτάθηκαν και εξελέγησαν από την εταιρεία φαίνεται να είναι έμπειρα και να χαίρουν σεβασμού ως επαγγελματίες, τείνουμε να θεωρούμε το προτεινόμενο από τους αδερφούς Καλλιτσάντση Διοικητικό Συμβούλιο συνολικά ανώτερο και πιο προσεχτικά επιλεγμένο, συνδυάζοντας καλύτερη εμπειρία και προοπτικές για την εταιρεία στην παρούσα φάση».

Ψήφο εμπιστοσύνης στην πρόταση Καλλιτσάντση

Παράλληλα, η Glass Lewis αξιολογεί και τα στρατηγικά πλάνα των δύο πλευρών, παρέχοντας και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης στην πρόταση των αδερφών Καλλιτσάντση.
Έτσι, σε σχέση με τη στρατηγική σημειώνει στην έκθεσή της:
«Βλέπουμε λίγες λεπτομέρειες ή πειστικούς λόγους για να υποστηρίξουμε την πρόταση των κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα για παραμονή της εταιρείας στον παρόντα δρόμο, με εστίαση στην κατασκευή, τις παραχωρήσεις και το περιβάλλον και απομάκρυνση της κερδοφόρου δραστηριότητας των αιολικών, ως μέσο για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας που υποαποδίδουν.
Αντιθέτως πιστεύουμε πως οι αδερφοί Καλλιτσάντση έχουν παρουσιάσει μια πολύ πιο λεπτομερή και πειστική ανάλυση για το εναλλακτικό σχέδιό τους, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για κάθε έναν από τους τομείς δραστηριοποίησης της εταιρείας, όπως η εστίαση στα δυνατά σημεία της κατασκευής αλλά χωρίς να δίνεται προτεραιότητα στο ανεκτέλεστο έναντι της κερδοφορίας, η κεφαλαιοποίηση της ηγετικής θέσης της εταιρείας στις παραχωρήσεις, αναζητώντας ευκαιρίες συγχωνεύσεων, η συνέχιση της αποκόμισης ωφελειών από τις σταθερές και προβλέψιμες ταμειακές ροές των αιολικών, καθώς και η αναζήτηση συνεργειών και την καλύτερη διάρθρωση της κοστολογικής και κεφαλαιακής βάση σε όλο τον Όμιλο.
Κατά τη γνώμη μας, το επιχειρηματικό πλάνο των αδερφών Καλλιτσάντση είναι πιο συνεκτικό και λογικό για την εταιρεία σε αυτή τη φάση».
Και το report της Glass Lewis καταλήγει με την εξής επισήμανση:
«Ως εκ τούτου, παρά τις πρόσφατες αλλαγές από την εταιρεία στο Διοικητικό Συμβούλιο και παρά το πλάνο της για την επόμενη ημέρα, που κατά τη γνώμη μας έρχεται περισσότερο ως απάντηση στους διαφωνούντες αδελφούς Καλλιτσάντση και είναι λιγότερο ανεπτυγμένο από αυτό των διαφωνούντων, πιστεύουμε ότι οι μέτοχοι πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την καμπάνια των αδερφών Καλλιτσάντση για αλλαγή στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ».   
Επισημαίνεται πως η Glass Lewis αποτελεί μία από τις κορυφαίες σε διεθνές επίπεδο ανεξάρτητες εταιρείες παροχής υπηρεσιών εταιρικής διακυβέρνησης, συμβουλεύοντας μετόχους και επενδυτές ως προς τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ενδιαφέροντος τους.
Εταιρείες σαν τη Glass Lewis παρακολουθούν τα τεκταινόμενα σε επιμέρους εταιρείες και πριν από Γενικές Συνελεύσεις εκδίδουν προτάσεις ψηφοφορίας στους πελάτες τους υπέρ ή κατά ανά θέμα της Ημερήσιας Διάταξης που έχει ανακοινωθεί.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS